mandag, januar 19, 2015

Vi sparer litt penger!



Som tidligere nevnt - jeg tenkte vi kunne gjøre en liten innsats og dele våre beste sparetips med hverandre. Å kutte ned på forbruket er noe jeg har skrevet mye om tidligere, og siden sist har det jo bare blitt enda flere fristende ting å bruke penger på her i landet. Vi har mer penger, det er lettere å dra kortet. 

Jeg har begynt med noen justeringer i mitt eget forbruk og det føles bra. Det er en del høye utgifter framover, bilreparasjoner, reiser, samt diverse ting vi har utsatt å fikse men som må gjøres nå, og buffersparekontoen er ikke stor nok til å dekke alt. Ergo passer jeg litt ekstra godt på hva som går ut.  I forrige uke brukte jeg ikke ei krone i kantina på jobben, for eksempel. Jeg har ikke pleid å kjøpe så enomt ekstragavante lunsjer der uansett, stort sett et grovt rundstykke med ost, men har fått en lei uvane med å kjøpe farris hver eneste dag (ikke det dummeste man kan drikke, men det blir jo penger av det). Små mål som man lett kan nå, humre fornøyd med seg selv, det er lurt. Her følger noen av mine selverfarte hverdagstips fra foregående uke: 

  • Bake brød! Alltid lønnsomt. Og mye bedre enn kjøpt. Har man tid og overskudd til å sette seg inn i oppskrifter og lære litt, har man allverdens muligheter. Ellers kan man gjøre som meg - gå for slump-metoden. Ta det man har (som ikke har gått ut på dato). Mange typer mel, linfrø, solsikkefrø, kruskakli, havregryn. Yoghurt naturell. Litt honning. Gjær. Heve, putte i former, heve litt til, steke. Så blir det kjempegodt, også husker man ikke hva man putta i, også blir det ulikt for hver gang. Men jammen blir man fornøyd med seg selv! Så kan man fryse ned. Og ta med matpakke på jobb hver dag, og slippe å bruke penger i kantina. 
  • Bruke opp det man har av kosmetikk før man kjøper noe nytt. Hudkremer, dusjprodukter, håndsåper, hårprodukter. Så lenge produktet ikke har gått ut på dato og er brukbart på alle måter, går det jo kjempefint an å bruke opp det man har før man kjøper noe nytt. Hvis det er noe jeg ikke liker, eller ikke tåler, bruker jeg det selvfølgelig ikke. Men det føles herlig å se at badeskapet sakte men sikkert blir tommere. 
  • Drikke det man har av te før man kjøper ny. Jeg tror jeg ville brukt to år på å drikke opp all teen min, så det har jeg ikke som mål - men jeg skal i allefall ikke kjøpe ny te (med et par unntak, mer om det en annen dag) før påsketeen kommer i tebutikken - det er jo årets te-høydepunkt for min del, så da skal jeg naturligvis fråtse. Akkurat nå driver jeg og drikker opp teen fra Tante T-adventskalenderen min, har bare bittelitt igjen.
  • Lage mat av det man har i kjøleskapet. Kreativt og festlig og av og til katastrofalt, men moro å prøve. Det kan være lurt å ha en tanke om hva man faktisk har i kjøleskapet til enhver tid, noen basics er selvskrevne. Egg, ost, masse grønnsaker.
  • Skrive handleliste - og følge den slavisk. Ikke la seg friste til noe annet. Krever at man vet hva man har hjemme, at man skriver ned ting så snart man går tom, og at man tenker litt. 
  • Ikke bruk 3G/4G for mye - begrens surfingen på iphonen til man er på et sted med wifi. Så kan man heller bruke reisetiden på t-bane/tog/buss til å lese, tenke, stirre ut av vinduet, ingenting. 

Andre tips: 
  • Lån bøker på biblioteket. Helt åpenbart. Allikevel, jeg liker å eie bøker, og jeg liker å støtte uavhengige bokhandler, så jeg tenker ikke slutte å gå på Tronsmo for eksempel. (Det samme med plater - som tidligere nevnt er ikke Spotify min idé om platesamling, så jeg kommer aldri til å slutte å kjøpe plater.) Men skulle jeg kjøpt alle bøkene jeg leser, ville jeg ruinert meg. Biblioteket er min beste venn!
  • Rydd klesskapet ditt før du kjøper nye klær. Man finner alltids noe man hadde glemt, som passer, som kan brukes på andre måter. Jeg kjøper veldig sjelden klær, kanskje to til tre ganger i året. Det samme med sko - jeg har noen par som går til veldig mye; klassiske svarte pumps i et par fasonger, et par pen-støvletter, vintersko, sandaler, joggesko, gummistøvler, Bensimons. Jeg sparer veldig mye på å ikke gå innom kles- og skobutikker med mindre jeg virkelig trenger noe. Hvis man behandler klærne pent, holder de i årevis. Særlig hvis de er i god kvalitet i utgangspunktet. 
  • Bli kvitt shoppingsuget. Finn ut hva som får deg ut på galeien, og hold deg unna de områdene. Det kan være magasiner (kanskje helst moteblader eller interiørblader), pinterest- eller instagramkontoer med fine ting man får lyst på, blogger (forhåpentligvis ikke denne, jeg tror ikke jeg skriver så mye om fristende shopping). Det er veldig deilig å være i det stadiet hvor man ikke lenger ser de oransje SALG-plakatene i vinduene, men bare seiler forbi, glad og fornøyd. Stol på din egen dømmekraft, at det du har kjøpt tidligere er bra, og spar heller pengene til noe du virkelig har lyst på. 
  • Vær glad i tingene du har. En vase man fikk i bryllupsgave, smykker man fikk til konfirmasjonen, tekopper man har arvet, pinnestolen man kjøpte på loppemarked - bruk det, og vær glad for å ha noe som føles personlig, har en historie, og er av mye større affeksjonsverdi enn tilsvarende man kjøper nytt. Og når man kjøper noe nytt - kjøp bare ting du virkelig trenger - eller faller for. Sov på det et par dager, og ønsker du like sterkt å kjøpe det, gjør det. (Men ikke hver uke.) Jeg har nevnt det hundre ganger før, men i en periode med noenlunde lav inntekt og høyt nytt huslån, bestemte jeg meg for å kjøpe kun én ting til meg selv hver måned. Dette gikk jeg og grublet på lenge, og det var så moro å bestemme seg for den ene tingen til hver lønningsdag. Det behøvde slett ikke være noe dyrt (helst ikke!), men resultatet ble jo at jeg ble ekstra glad i disse tingene, at jeg husker følelsen fremdeles, at de føles eksklusive fremdeles selv om de kostet hhv 129 og 199 kroner. Det ene var et par grønne funklende øredobber hos Accessorize, det andre var min nydelige rosekopp fra Roy Kirkham (kjøpt hos Mysterud på Sagene!). 

Håper disse tipsene kommer til nytte for mange av dere! Og nå er det deres tur til å komme med tips! Velkommen inn i kommentarfeltet.

25 kommentarer:

Maje sa...

Så fint innlegg! Selv om jeg er blitt sløvere til å spare etter at jeg ble skikkelig voksen, med voksenjobb og voksenlønn er det jammen greit å minne seg selv om at det ikke er nødvendig å sløse likevel.

Mitt tips til sparing: Å arrangere en byttedag for vinterutstyr eller sykler (f.eks.) for dem med skolebarn. Barna vokser fra skisko/skiutstyr og vinterklær på en sesong, og det er mange barn som ikke har noen i familien å arve ting etter. Derfor: byttedag på skolen en lørdag i begynnelsen av sesongen, hvor foreldre kan komme med barnas fravokste (hele, rene og fullt brukbare) ting og klær, og enten selge det for en på forhånd fastsatt liten slant eller bytte til større utstyr.

Anonym sa...

Gode tips! Selv er jeg blitt mindre og mindre glad i å shoppe - selv mat. Blir så lei forbruk og liksom-tilbud og vil helst bruke tiden på gode ting: familie, venner, lese, høre musikk, se film, gå tur.
Samtidig er jeg veldig glad i å rydde, så det å spise seg ut av skuffer og skap på kjøkkenet er alltid fint. Lag liste over matretter du kan lage ut fra det du har, og kjøp inn frukt og grønt når du trenger. Mye billigere enn å gå innom butikken hver dag!
Gå gjennom garderoben - tøm gjerne skap og skuffer helt, så får du oversikt over hva du kan kombinere til nye antrekk. Jeg gjør som jeg pleier ved pakking til reise: legger antrekk utover sengen, for da ser jeg hvilke plagg som kan brukes i flere kombinasjoner.
Jeg bruker også opp det som er i badeskapet, så kan jeg heller se hva som kommer av nyheter til våren, når jeg trenger noe.
På garderobefronten kan jeg anbefale å byttelåne med venner og familie om det er mulig, og ha en byttefest med venner og venners venner. Det gir nye plagg og tilbehør gratis, og det er morsomt å se igjen ens egne plagg i ny kombinasjon på helt andre type mennesker.

Lille My

.mette sa...

Er så enig så enig. Blir helt matt når jeg hører venner som kaster rester, kjøper og kjøper nye klær, reiser på mange turer OG klager over dårlig råd. I Norge har praktisk talt alle (men ikke 100%) mennesker ikke noe å klage over. Vi har mat, bolig, vi reiser og vi er trygge (stort sett). Jeg blir også matt når jeg skal sette opp ønskeliste til jul/gebursdag. Ønsker meg kun ting som kan smøres på, drikkes/spises eller opplevelser (kinobill. etc.)Restemat utnyttes så godt det er mulig og ubrukte klær går til Fretex e.l. Jeg spiser matpakke hver dag - bortsett fra en dag pr måned og da spiser jeg i vår restaurant - ja vi er så heldig å ha restaurant på jobben. Da smaker maten ekstra godt. Vi er utrolig heldige som bor i Norge - jeg heier på gjenbruk, restemat og en viss ydmykhet med tanken på våre gode liv. .mette

Anaruh sa...

Jeg er også i sparemodus for tiden, etter at jeg - rimelig tilfeldig - hentet ut en oversikt over all kortbruk i 2014 fra nettbanken min. Jeg gikk gjennom alle linjene, og kategoriserte i Mat, Transport, Klær, Fritid, Gaver, Godsaker osv.
Jeg vet hva jeg har i inntekt, og jeg vet sånn ca hvor mye penger jeg bruker pr måned, men å se akkurat hva pengene går til, var ganske sjokkerende. Det har gått ut myyyye penger som jeg egentlig ikke føler er verd det. Nesten 12000 for å spise på kafe og restauranter (og da er det jo ikke tatt med de gangene mannen betaler, eller jeg var i utlandet og brukte et annet kort) er veldig, veldig mye!

Så dette er mitt beste sparetips: skaff den en oversikt over hva pengene går til, og vurder om det er verd det. Jeg har ikke planer om å slutte å kjøpe verken blomster, bøker, te eller hyggelige stunder på kafe eller på konsert, men jeg skal tenke meg om litt ekstra; er det dette jeg vil, eller vil jeg heller spare disse pengene til noe annet?

Anonym sa...

Kjempeflott initiativ! Her var det mange gode tips :-) Mitt beste tips for tiden er å planlegge middager for en uke i gangen, skrive handleliste (husk å sjekke i skuffer og skap) og så handle en gang i uken - og da kun etter listen. Jeg må ha en suppleringshandel en gang i uken i tillegg, men jobber med saken :-)Jeg har handlelisten liggende på kjøkkenbenken slik at vi kan skrive opp det vi går tomme for i løpet av uka.

I tillegg til å spare penger på impulshandling og innkjøp av ting en egentlig har i skapet hjemme, er det deilig å slippe å bruke tid hver dag på å tenke på hva vi skal ha til middag idag... Kathrin

Stine Arkeologine sa...

Supert innlegg! :-)

Mitt beste sparetips er helt enkelt som Mette sier lenger oppe: vær litt mer ydmyk og takknemlig for alt man allerede har! For noen dager siden ga jeg bort mine rådyre skinnvotter til ei jente som satt på fortauet i 5 minusgrader og bare hadde én tynn hanske på seg. Det ga meg noe å tenke på og jeg kommer ikke til å kjøpe noe så unødvendig dyrt til meg selv igjen for jeg trenger det faktisk ikke!

Josefine sa...

Som student er jeg nødt til å være smart med penger. Jeg prioriterer å bruke penger på reise og kulturopplevelser, og forsøker å være flink til å ikke kjøpe så mye klær jeg ikke trenger, selvom jeg har vært litt dårlig på dette det siste halve året. Mitt beste tips er å ha et ryddig klesskap, da får man oversikt over hva man har og klærne ser mer spennende ut enn hvis de bare ligger å slenger. Personlig syns jeg at salg kan være veldig positivt, så lenge man ikke shopper i tåke. Jeg trenger litt nytt treningstøy nå, for eksempel, og da er lurt å benytte seg av tilbudene som finnes om dagen.

Det er også lurt å bruke opp hud- og kroppspleie før man kjøper nytt, slik går ingen ting til spille! Og hvis man skal ut å reise, kan man kjøpe ny kosmetikk i taxfree. Jeg skal til London i mars og besøke en venninne, og lager meg en liten liste over kosmetikk som jeg trenger å kjøpe inn igjen.

Men mitt aller beste tips: slutt å kjøpe ta-med kaffe hver eneste dag. Invister i en termokopp og ha med kaffe/te på jobb/skole!

Anonym sa...

Vedlig bra innlegg!
Jeg jobber også med å bruke oppkosmetikk og slikt. Det er utrolig hvor mye man har liggende, og det er begrenset hvor mye reisestørrelser jeg egentlig trenger å spare til reiser. Så nå brukes det opp for å rydde plass og spare penger! I dag har jeg gravd i klesskapet og ikledd meg ett fint ullskjørt (lite brukt) og en favoritt cardigan fra flere år tilbake som ikke har vært luftet på noen vintre. Det var festet en sølvnål på den også som jeg helt hadde glemt, så jeg er iført helt "nytt" antrekk. Deilig å fornye seg litt (går mye i de samme klærne vinteren gjennom), men det trenger ikke bli dyrt om man går på oppdagelsesferd i egen garderobe. Ellers er matpakke en selvfølge, og jeg jobber hardt med å redusere innholdet i en velfylt teskuff...

Synne sa...

Fint innlegg!
Her erdet første som faller meg inn av øvrige tips:
- Jeg kjøper heller ikke mye klær, og når jeg gjør det, kjøper jeg nesten utelukkende brukt. Det er rimeligere, i tillegg til å være morsommere og mer miljøvennlig, og klærne har mer personlighet og er ofte unike. Full klaff!
- Tips fra studietida for oss som ikke er så glad i å bake brød (jeg vil heller bake kaker, høhø): For å kutte kostnader på den fronten bruker jeg alltid skjæremaskinen i butikken, og så fryser jeg ned hele brødet. Hver kveld tar jeg ut så mange skiver jeg skal ha dagen etter, og så tiner de i løpet av natten. (Glemmer man å ta opp noen skiver, kan man bare tine dem i mikroen eller ovnen på et par minutter.) Jeg rekker aldri å spise opp et helt, ferskt brød før det blir dårlig, så jeg pleide å måtte kaste kanskje en tredjedel av brødet hver gang, men man slipper å sløse ved å fryse dem ned!
- Mindre kjøtt. Jeg er pescetarianer, og det er det flere grunner til, men det er selvfølgelig penger å spare i tillegg. Bonus!

Marit sa...

Jeg hadde et halvt år uten shopping i fjor, og nå merker jeg på garderoben at jeg ikke kjøpte noe nytt. Er glad og klær og det er viktig for meg. Det blir ikke så dyrt lenger, jeg kjøper merkeklær stort sett brukt, og selger det jeg ikke lenger bruker.
Jeg tømmer også kremer og sjampoer, klipper opp tuber. Bruker mat fra fryseren og fantasien. Matpakke, kullsyremaskin.. Mange grep å ta for å ta seg inn igjen og til å spare. Jeg sparer til DEN STORE REISEN, tre ukers rundreise i Kina nå i mars/april. Morsomt å ha litt ekstra da.

oppsummert sa...

Ikke benytte seg av tilbud her og der, for veldig ofte er det lureri på en eller annen måte, f.eks at man kjøper ting man faktisk ikke trenger (bare hvis man likevel ville kjøpt varen sparer man penger på å bruke tilbud) eller billig pålegg som kun er det dersom man ikke sjekker kiloprisen..

Fra å ikke være bevisst til å bli det, når det kommer til mat, er det mange tusen kroner å spare.

Marianne sa...

Vi har tatt grep på maten. Nå lager vi all mat fra grunnen av og setter opp ukesmeny. Hvis vi én dag har en oppskrift med en halv sellerirot, for eksempel, sørger vi for å få brukt resten til middag en annen dag. Vi baker også alt brød selv (jeg har regnet ut at vi sparer 8000 i året på det, er ikke det sykt?). Vi spiser alltid rester. Nå kaster vi veldig lite mat, og det føles så bra! Vi sparer en hel del også.

Ellers har jeg en shopperegel: Hvis det er noe du har lyst på, ikke kjøp det med en gang. Vent i tre måneder og se om du fortsatt vil ha den. Mange ganger har man faktisk ikke det.

Og så kan man faktisk også tjene penger! Rydd i skuffer og skap og legg ut ting på finn.no :)

S sa...

Jeg kan egentlig bare signere tipsene som alle andre har kommet med: matpakke og termokopp, bruke opp all shampo, kosmetikk o.l., unngå impulsshopping og avvente kjøp til en er helt sikker på at man trenger det.

Egentlig er jeg en som liker å shoppe, selv om jeg nok aldri har brukt så svært mye penger på det. Men det har kanskje også blitt en felle - å kjøpe mange billige ting, f.eks. klær, heller enn færre og dyre ting. Nå forsøker jeg gjøre betydelig mer gjennomtenkte kjøp ved at jeg ser hva jeg trenger i garderoben og leter litt rundt på blogger o.l. for å finne ut hvilke anvendelige plagg jeg burde kjøpe inn. Det gjør også at jeg kjøper noe som kan kombineres med andre ting og dermed brukes mer, og da er det verdt å kjøpe noe som koster litt mer.

For tiden forsøker jeg spare penger, for det siste året har vi gjort mange investeringer. Og da holder jeg meg rett og slett unna kjøpesentre og nettsider hvor jeg lett kan falle for fristelsen. Skal jeg handle noe, forsøker jeg lage stramme lister og bare handle det jeg akkurat må. Og jeg blir stadig like forbauset over hvor mye jeg klarer meg fint uten, bare jeg unngår å handle på impuls.

Ingerid sa...

Mange bra tips her! Jeg kjenner det er på tide å komme i gang med brødbaking igjen. Det eneste "problemet" med det er at man blir vant til bedre brød enn det som finnes i vanlige butikker.
Mitt tips er en forlengelse av det om å ta vare på klærne sine. Mange klær kan nemlig fint stoppes og repareres, særlig barneklær som jo blir skikkelig slitt. Jeg ble helt inspirert til av dette innlegget i dag og tok meg litt sammen. En rift i en hanske og en hullete strømpebukse ble reparert på en halvtime. Og vips, så varer begge deler ut sesongen :) og kanskje litt lengre. Det gjelder ikke alle plagg, men noen ting er det veldig mye bruksverdi igjen i, også klær til voksne.

Kjersti sa...

For et fint og inspirerende innlegg! Mitt aller beste sparetips er rett og slett å bytte bank! Vi refinansierte i Skandiabanken og sparte nesten 2000 i måneden! (Ja, vi har mye i lån...) I tillegg var det superlett å søke, man ordner alt på nettet selv og slipper å bruke tid på et kontor.
Ellers merker jeg at jeg må styre unna fristelser, hvilket betyr å holde meg unna butikker.

togpiken sa...

Dersom du ikke er så glad i matpakke bestående av brød, er det lett å la seg friste av varmmat og annet i kantinen og nærliggende kafeer. Jeg er ikke så glad i brødmat og jobber dessuten ofte lange dager, så jeg foretrekker noe varmt til lunsj. I kantinen vår blir det fort et sted mellom 20 og 70 kr, og spesielt sunt og godt er det heller ikke. I starten av uken koker jeg opp en stor kjele med en enkel men mettende og deilig suppesuppe som holder noen dager i kjøleskapet, så har jeg suppelunsj resten av uken. Og hvis man synes det er sært å spise samme suppe hver dag, kan man fryse i enkeltporsjoner og ha ulike typer supper liggende. Ellers er jo også middagarester ypperlig lunsjmat :)

Anne sa...

Jeg har lagt merke til at jeg impulskjøper mye ebøker hos Amazon. Så det jeg forsøker å bli flinkere til i det siste er å legge de til ønskelisten min der heller enn å kjøpe med en gang.

(I 2014 sier Amazon at jeg la inn 509 bestillinger på ebøker. I 2013, 560. Riktignok var mye gratis, men alikevel.)

Målet er ikke nødvendigvis kjøpestopp på bøkene, men et mer bevisst kjøp heller enn impulshandlingen.

Og å gjerne se om noen norske bibliotek har boken før jeg kjøper.

Anonym sa...

Sparetips fra meg til den som elsker interiørmagasiner og moteblader - og dette er dyre magasiner, de kan du lese gratis på www.issuu.com
der ligger det mye fint.

Anonym sa...

Takk for fine tips!

Her i huset sparer vi til ny sofa. Vi har for lengst innsett at vi har altfor mange ting vi ikke trenger, og nå selger vi unna det vi kan på finn.no. Pengene går rett i sofa-sparekassen.

Vi har to barn som etter hvert vokser fra både klær og utstyr, og det er mye bedre å få solgt eller gitt bort sakene til noen som bruker dem i stedet for at de ligger i boden hos oss. Det kjennes riktig så deilig å kvitte seg med overflødige ting.

quantum satis sa...

Bli prisbevisst!
Se på og sammenlikne priser: Et priseksempel;
gul løk,som riktignok er billig vare i utgangspunktet:
2 stk.løk i plastnett ca. 30 kr/kg
4.stk løk i plastnett ca. 19 kr/kg,
i løs vekt ca. 7 kr/kg !

Glamourlektoren sa...

Vil samstemme i det f eks Ingerid sier her. Å ta vare på klærne sine kan man spare mye penger på. I tillegg er det å ha det ryddig i garderoben et sparetips - så man vet hva man har. I høst ryddet jeg en regnfull helg alt av klær i garderoben vår sammen med en (først noe motvillig..) ektemann. Utrolig hvor mange brukte strømpebukser jeg fant, f eks, og han treningstøy! Jeg samlet alle tynne feststrømpebukser i én stoffeske, og alle tykke i en annen stoffeske. Nå har jeg ikke kjøpt en strømpebukse på flere måneder, mens jeg tidligere drev og kjøpte det for sikkerhets skyld hele tiden når jeg visste at en anledning seilte opp. Etter vask legges det som er helt og pent tilbake i stoffeskene - det føles så ryddig og fint. (Jeg er en rotekopp som egentlig elsker å ha det ryddig).

Man kan vel også fint kutte ut noen reiser og heller ta det mer med ro hjemme og i nære omgivelser? Eller velge rimeligere og mer miljøvennlig transport selv om det tar lengre tid? I tillegg sparer man jo miljøet når man ikke flyr. Når jeg skal til Bergen i mars, skal jeg ta tog, ikke fly. Lese bok og se ut av vinduet (4G-rådet var supert!). Selv med billige flybilletter, er ofte toget totalt sett billigere hvis man bestiller i god tid. Man kan lage og ta med seg ekstra god nistemat og drikke på toget og leke at man lever på 60-70-tallet, når man tok med seg alt av mat på tur. Ingen dyre innkjøp i stasjonskiosker osv. De har jo etter hvert mye godt, men dette kan man jo fint droppe.

Mht Farrisinnkjøp, så har vi drikkevannsautomat på jobben der man kan velge en kullsyrevariant. Spør arbeidsgiver om de kan investere i det! Hver morgen fyller jeg 3-4 flasker når jeg kommer på jobb - helt gratis. Jeg får i meg mer drikkevann på denne måten også, noe som føles godt.

Anonym sa...

Takk for atter et fint initiativ og mange fine tips. Det er alltid fint å bli påminnet om mange måter man kan spare på i hverdagen, uten at man får følelsen av å bli begrenset i sine muligheter eller føle seg gjerrig. Da jeg fikk vite at jeg skulle flytte utenlands og bli student igjen ifjor, bestemte jeg meg for å rett og slett prøve å spare så mye som mulig, samtidig som jeg ville la flyttingen gå så knirkefri som mulig. Begge deler klarte jeg rimelig bra gjennom nådeløs prioritering (ca. all inntekt rett inn på spareboken og flere drastiske rydderunder i ALLE skap). Ikke noe revolusjonerende akkurat, men mange tiltak små blir fort veldig mange kroner.

Jeg sverger til følgende tips: matlaging fra bunn av, matpakke, fryse brød og mat porsjonsvis, flittig bruk av bibliotek og youtube fremfor strømmetjenester eller kino, billig mobilabonnement, kjøp av forbruksvarer via rimeligere nettbutikker, streng og kritisk (men ikke dogmatisk) shopping, og så prøver jeg å ha kontroll over hvor ofte jeg spiser/drikker ute. Nå har jeg flaks i den forstand at foreldrene mine bor på kontinentet og jeg dermed sparer masse penger på feks ferie/frisør/briller, men generelt sett så prøver jeg bare å være veldig bevisst i mine valg, med stadig rom for forbedring.

Kathrine sa...

Vi har akkurat kjøpt hus, og selv om det ikke gjør særlig større innhogg i økonomien enn før, kan jeg kjenne huseierspøkelsene lurer i øyekroken – du vet, de man ikke gidder å bry seg om når man bare leier elller bor i borettslag (skifte utgangsdøra, anyone? Et tak som lekker?) Jeg digger tipset til Anaruh lenger oppe og grugleder meg til å gjøre det samme! Ellers er mitt beste tips å rett og slett føre oversikt over absolutt alt man bruker penger på, og så gå gjennom det hver måned og foreta justeringer. Vi bruker en app som heter Saver, helt genial, enkel å bruke og herved anbefalt!

Anonym sa...

EDIT: Jeg (siste anonym i rekka) har jo selvsagt tegnet et altfor positivt bilde av eget forbruk her. Tenkte at jeg derfor er på plass med litt konkrete personlige fallgruver og supertips, sånn i tilfelle noen ønsket et mindre idealisert bilde... På lik linje med andre her har jeg et hat/elsk-forhold til budsjett-/regnskapsfunksjonen til DnB. Det er fint å ha oversikt over hva ting går til, men jeg gruer meg til å klikke på diagrammene - enda jeg egentlig har god kontroll over eget forbruk. Det blir bare så ...ekte... når man ser hvordan god kaffe slår ut i kakediagramform. Så irriterer jeg meg over at jeg bruker mer penger enn nødvendig på småhandling, men sånn blir det ofte når man er helgependler halve året.
Og så finnes det et par konkrete steder og ting jeg unngår når jeg må spare, som feks. se på øredobber fra Cecilie Melli, Java, eller norske mikrobryggeriøl. Eller salget til Høyer. Og alle de fire risikofaktorene er nå borte, iom jeg ikke bor i Norge nå for tiden. Hvis det er noe jeg virkelig vil ha, så sikler jeg etter det så lenge til det enten er på salg, eller suget har gitt seg. Eller så kan jeg også overdrive kjøpenekten i så stor grad at jeg får mageknip av lengsel, noe som jo kan tyde på at jeg både virkelig vil ha tingen, og at ønsket om eierskap muligens er en smule overdrevent sterkt. Hm. Min pinterestkonto bruker jeg som en slags evig ønskeliste, jeg såler om sko og støvler, og prøver å ha regler som å bare kjøpe en lebestift i året. For eksempel.
Men det jeg helt klart sparer mest på er å ikke dra på ferie, bo på møblert hybel i overskuelig fremtid, og at jeg arvet Macbooken til foreldrene mine da laptopen min fikk litt for mange nær-døden-opplevelser nå nylig. Dermed er det jo mange utgifter som jeg rett og slett ikke har (før om evt et par år), og hvorvidt dette her har noen videre nytteverdi, må andre avgjøre. Og det er helt klart veldig 'meg' å ha stålkontroll over pengebruken, så det er sikkert også et spørsmål om personlighet.

Marianne sa...

Takk for mange fine tips!

Mitt beste spartips er definitivt matplanlegging og å lage store prosjoner som man kan fryse ned. Dette har vært en redning for meg og samboeren i en periode med mindre jobb og litt stram økonomi.

Vi lager for eksempel en kjempegod grønnsakssuppe som det blir 27(!?)porsjoner av til under 200 kroner. Gjett om den blir brukt flittig!

Populære innlegg