tirsdag, mars 17, 2015

Reprise: Bachs musikk for påskehøytiden
(Etter ønske fra noen av dere kommer det her en reprise av fjorårets reviderte påskemusikk-post, si fra om noen av linkene ikke funker lenger!)


Jeg fikk et spørsmål om å si noe mer om innspillinger av disse flotte pasjonene og messene til Bach. Det er kanskje flere av dere som lurer, så da skal jeg forsøke å formulere et eller annet: 

Matteuspasjonen (BWV 244) er den største pasjonen. Den ble komponert i 1727, framført noen ganger, og deretter glemt - inntil Mendelssohn ga den en renessanse hundre år senere. 

Jeg er veldig glad i John Eliot Gardiners Bach-innspillinger, og følgelig også hans Matteuspasjon fra 1988. Anne Sofie von Otter er den ene av altsolistene, men det er kontratenoren Michael Chance som synger den i utgangspunktet aller vakreste alt-arien - "Erbarme dich". Jeg er nok ikke helt overbevist, jeg har hørt denne arien så utrolig mye finere sunget. Men ellers er det en flott innspilling, med evangelist-nestor Anthony Rolfe-Johnson som leder oss gjennom det hele. 

Paul McCreesh' innspilling er spekkfull av mine yndlingssangere, som Magdalena Kozená, Mark Padmore (evangelist), James Gilchrist, Deborah York m.fl. Alle solopartiene er helt praktfulle. Til gjengjeld er det kun disse åtte sangerne som synger korpartiene - med andre ord, ikke noe kor. Tempoet er raskt; åpningskoret er nesten som en lystig menuett. Interessant, men jeg synes kanskje man bør ha litt mer vemod og sorg. "Erbarme dich" synges av Magdalena Kozená, og den arien kler stemmen hennes helt utmerket. Men hun gjør den aller best på sin Bach-arieplate fra 1997. Alt i alt vil jeg si at dette er en innspilling for viderekomne, eller i allefall en man kan ha i tillegg til en annen.  

Philip Herreweghes innspilling fra 1999 er nok den som ligger mitt hjerte nærmest for tiden. Ian Bostridge er en av de beste evangelistene jeg kan tenke meg, Andreas Scholl synger "Erbarme dich" med mer kraft enn jeg har hørt han synge noe annet (nesten litt underlig, han er gjerne litt forsiktig), Werner Güra synger de fine tenorariene, og Franz-Josef Selig er en bra Jesus. 

Fjorårets innspilling med RIAS kammerchor og René Jacobs har tatt i bruk hele kirkerommet slik de mente Bach ville det, og derfor er noen av solistene litt langt borte. Werner Güra er god som evangelist, norske Johannes Weisser gjør en glimrende innsats som Jesus, men alten Bernarda Fink trekker dessverre ned innspillingen ganske mye. Jeg likte henne bedre før, f.eks. i Dvorak-sangene, men som Bach-alt holder hun ikke mål lenger. Min ønskeinnspilling som jeg håper kan gå i oppfyllelse en gang, er Herreweghe med Collegium Vocale Gent anno NÅ, med Damien Guillon på kontratenor (etter å ha hørt han synge sånn i domkirka er jeg frelst), Carolyn Sampson eller Hana Blazikova eller Dorothee Mields på sopran, James Gilchrist som evangelist (men jeg tar gjerne både Ian Bostridge og Mark Padmore), Peter Kooy som Jesus, Werner Güra i tenor-ariene og f.eks. Peter Harvey i bass-ariene. 

(I påska 2014 dro jeg til Amsterdam for å høre de fleste av de ovennevnte i nettopp dette verket. Litt flaks skal man ha.) 

Når det gjelder Johannespasjonen (BWV 245), har jeg en veldig fin innspilling med Gardiner fra 80-tallet. Anthony Rolfe-Johnson er evangelist, Stephen Varcoe er Jesus, Nancy Argenta og Ruth Holton er sopraner (som på juleoratoriet), Michael Chance er kontratenor. Den kan jeg absolutt anbefale. Fjorårets innspilling med Carolyn Sampson på sopran, Ian Bostridge som evangelist, Iestyn Davies på kontratenor - og det vidunderlige koret Polyphony - er også flott. Herreweghe sin fra 2001 er jeg i ferd med å utforske. Her er rapport fra den gang jeg opplevde dette verket i Bachs egen kirke i Leipzig. 

Messe i h-moll, BWV 232: For fire år siden kom en helt nydelig innspilling av Bachs store mesterverk, h-moll-messa. Det er Herreweghes tredje innspilling, med min helt Damien Guillon på kontratenor, den unge sopranen Hana Blazikova (som jeg hilste på i fjor, og hørte i Leipzig i 2013), tenoren Thomas Hobbs og bassen Peter Kooy (som jeg også hilste på i fjor), sammen med Collegium Vocale Gent. Den slår alle jeg har hørt så langt. Så nært perfeksjon som jeg tror man kan komme. Denne har jeg anbefalt overalt, i blogg, i butikker, på radio osv osv. I januar var jeg i Budapest for å høre akkurat disse menneskene (med unntak av Blazikova) framføre dette verket, og det var et minne for livet. 

(Blazikova var forøvrig sopran i Matteuspasjonen i Oslo Domkirke under kirkemusikkfestivalen nå i helga, konsertomtale kommer om ikke lenge i musikkbloggen.) 

Påskeoratoriet, BWV 249: Den fire år gamle innspillingen med Carolyn Sampson, Iestyn Davies, James Gilchrist og Peter Harvey sammen med Retrospect ensemble og Matthew Halls kan virkelig anbefales. Sampsons tolkning av den ti minutter lange "Seele, deine Spezereien" må høres. John Eliot Gardiner ga nettopp ut en innspilling som ble gjort med hans ensemble som jeg hørte i Leipzig, faktisk ble plata spilt inn to dager etter konserten jeg var på, og den er også flott. Men den slår ikke Retrospect sine solister! Sigiswald Kuijken og La Petite Bande sin kan anbefales om man liker OVPP  (One Voice Per Part, altså at korpartiene synges av solister). Flotte sangere. Herreweghes innspilling fra nittitallet på Harmonia Mundi er heller ikke så verst, selv om sopranen Barbara Schlick synger ufattelig kjedelig sammenlignet med Carolyn Sampson. 

Påskeoratoriet kan man høre i sin helhet på YouTube, uten at det erstatter noe som helst - man skal jo eie plata. Akkurat denne varianten tror jeg imidlertid ikke er utgitt - Philippe Herreweghe dirigerer, og solistene er Agnès Mellon (sopran), Andreas Scholl (kontratenor), Mark Padmore (tenor) og Peter Kooy (bass). 


Det finnes mange mange andre gode innspillinger av pasjonene også - Masaki Suzuki sine er generelt helt praktfulle (jeg samler på hans kantateserie nå, himmel og hav så fine de er!!), Ton Koopman og Sigiswald Kuijken sine er også veldig fine - og i tillegg sikkert en hel del jeg ikke har hørt i det hele tatt. Men her har dere i allefall et utgangspunkt!Jeg linker til MDT.co.uk fordi det er der jeg kjøper mest selv - det kan godt tenkes det finnes butikker som har like godt utvalg og er billigere, men MDT trekker i allefall den britiske momsen (VAT) for oss ikke-EU-borgere. Husk at bestillinger over kr 350 (inkl. porto) er tollpliktige. Det er bedre å gjøre flere små bestillinger enn én stor. Dessuten: Er man i Oslo, kan man besøke den klassiske musikkforretningen inne på Eldorado, kinoen som er blitt bokhandel. Der har de en del av de nevnte. 


Thomaskirche i Leipzig, hvor Bach var kantor de siste 25 år av sitt liv. 

1 kommentar:

Stine Arkeologine sa...

Påskeoratoriet med Retrospect ensemble ble hentet fram fra hylla på søndag! Kjøpte den etter din anbefaling da den var ny og gleder meg til å høre den igjen (flere ganger) hvert år. :-)

Populære innlegg