tirsdag, april 07, 2015

Billie 100 år

I dag er det 100 år siden Billie Holiday ble født. En av de mest uttrykksfulle stemmene i jazzhistorien, en sterk kvinne som hele tiden måtte kjempe mot både mannssjåvinisme og rasisme.

Da vi skulle gifte oss, laget vi innbydelser formet som gamle miniatyr-jazzvinylplater, med et bilde av oss to (tatt av en fotografvenn av oss) utkledd som Billie Holiday og hennes gode venn, saksofonisten Lester Young. Jeg med gardenia i håret og lang kjole, min mann med Lester-hatt og pen dress - og saksofonen, såklart.

Av alt hun har gjort, hvilket er mye, er det én melodi jeg alltid - så lenge jeg kan huske - har likt enda bedre enn alle de andre: "I'll be seeing you" av Sammy Fain og Irving Kahal, og da nettopp i akkurat denne innspillingen fra 1. april 1944.


Billie lenge leve!

7 kommentarer:

Anaruh sa...

Jaaa! Det er min Billie-favoritt også! Hørte forresten at de feiret henne i P2 i dag; 100 år!

Anonym sa...

Den er så fin! Hørte den første gang via en av dine spillelister, og har lagt min elsk på den.

Glamourbibliotekaren sa...

Anaruh & Anonym: Ja, kunne vel tenke meg at det var flere av dere som har falt for denne! Den er sannsynligvis en av de melodiene jeg har nevnt flest ganger i denne bloggen, og den er med på minst fire av spillelistene ser jeg nå :) Og hun gjør den jo aller, aller finest av alle.

petit sa...

Har sett litt på en dokumentar om henne, nå på NRK2, sterkt, og vil sjekke det som også er på P2. Fin melodi, takk :)

.mette sa...

Jeg tilstår - tror ikke jeg kjente til Billie H før Diana Ross spilte inn Lady Sings the Blues og da var jeg solgt!Nå er jo det mange år siden (70-tallet)og jeg er fortsatt hektet.Tror jeg må re-lese hennes selvbiografi. Sterk sanger, sterkt liv. .mette

Marianne sa...

Takk for denne vakre melodien! Har hørt den i spillelistene dine. Og apropos spillelister - kommer det en ny snart? :) Du har introdusert meg for så mye fin musikk i denne bloggen, mer mer mer!

koristen sa...

Nydelig! Fintrist og sterk dokumentar om henne på NRK2 i går.

Populære innlegg