tirsdag, august 11, 2015

Figurer på mørk bunn / Cora Sandel. - Oslo : Gyldendal, 1949. - 211 s.


Vennene mine vet hva jeg liker! I bursdagspresang fikk jeg en Cora Sandel-bok fra 1949, første opplag, kjøpt på antikvariat. Ettersom første setning var "Sommer igjen på pensjonatet" tok jeg den med på pensjonatferie, men dette må ikke forveksles med en ungpikebok eller lignende - det er en samling av tre lengre noveller, med meget seriøs tematikk. Handlingen foregår rett før (eller i første del av) krigen. I "Den stillfarne gjesten" er vi på et pensjonat der beboerne har temmelig forskjellige tanker om tiden som skal komme, og har ganske ulike vesen. Fordommer avsløres på rekke og rad, og den er faktisk ikke så ulik Kranes konditori. I "Nina" møter vi en eneboer i ødemarka som finner en ung kvinne som har forsøkt å ta livet sitt, og som tar henne med hjem til småbruket sitt og blir forelsket. "Til Lukas" er et brev fra en kvinne på flukt fra krigen, til hennes mann - som ble igjen - og som hun ikke vet lever eller er død. Pensjonatferiebok på pensjonatferie. 

Flere bøker av Cora Sandel: 

Kranes konditori
Alberte og Jakob
Alberte og friheten
Bare Alberte

4 kommentarer:

Ina sa...

Off topic: Du som reiser så mye til Paris, har du et koselig hotell å anbefale?

Elisabeth sa...

Du leser mye altså :-) Mitt høstforsett (er det noe som heter det?) er å lese mer, bruke biblioteket mer. Takk for inspirasjon!

Glamourbibliotekaren sa...

Ina: Klart jeg har! Svarte deg på Instagram som du så, men litt mer utfyllende her: Jeg liker Hotel St.Jacques godt. Et veldig koselig hotell med super beliggenhet ved Sorbonne, og med fine tapeter og klassisk stil, digre La Belle Epoque-veggmalerier og sånt. Smale trange trapper og frokostsal i kjelleren med et player piano :) Dessuten er det jo et pluss at Audrey-filmen "Charade" ble spilt inn der! Et annet hotell jeg har bodd på noen ganger, om man vil bo et annet sted i byen, er Eden Montmartre. Ganske lite, med frokostbuffé, en liten terrasse, i en veldig koselig gate på baksiden av Sacre Coeur. Altså ned alle trappene på baksiden. God tur!

Elisabeth: Hyggelig at du blir inspirert! JA, bruk biblioteket mer! For en gullgruve det er.

Marianne sa...

Åh, Cora! Jeg elsker Albertine-bøkene, mine yndlingsbøker på denne jord!

Populære innlegg