tirsdag, oktober 20, 2015

The curious incident of the dog in the night-time / Mark Haddon. - New York : Vintage Contemporaries, 2004. - 226 p.


En snakkis i mange år, og jeg kjøpte den på The Strand i New York i april. Fortelleren er det 15 år gamle mattegeniet Christopher, som bestemmer seg for å skrive en kriminalbok om sine forsøk på å løse en drapsgåte - han finner nemlig naboens hund død, og blir først mistenkt for drapet selv. Christopher har antagelig en form for autisme, hvilket aldri nevnes (annet enn "special needs" et par steder), men utifra hvordan han beskriver sine opplevelser og tanker, og hvor vanskelig det er å forstå alt som sies indirekte i overført betydning (og det er MYE i løpet av en dag, bare legg merke til det selv), gir han et bilde av hvordan det er å være en slags outsider i samfunnet. Alt er jo lagt opp til at man skal forstå kroppsspråk, ironi, metaforer, skilt, og alt som "goes without saying". Christopher sliter med dette. Foreldrene hans har lært seg til å forstå noenlunde hvordan han fungerer, men hans lærer er nok den som forstår han best, og som lærer han måter å takle ting på. 

Den ga meg assosiasjoner til "The sound and the fury" av William Faulkner i blant, selv om det er to helt forskjellige hovedpersoner (Christopher er relativt velfungerende, Benjy er pleietrengende). Men det er noe med måten de beskriver sine egne reaksjoner på, f.eks. at de skrek og hylte og la seg ned på gulvet, uten å legge til hvordan de opplevde situasjonen emosjonelt. Kun hvordan de reagerte fysisk. 

Absolutt leseverdig! 6 kommentarer:

fivrelden sa...

Det er en kjempeflott bok. Vi låner den ut masse. :)

Synne sa...

Jeg likte denne godt - det er alltid spennende med bøker som er fortalt fra et uvanlig perspektiv, synes jeg!

Elin sa...

Som du leser! Veldig inspirerende, jeg må berømme din blogg for å ha gitt meg leselysten tilbake etter noen år hvor jeg ikke klarte å samle meg om å lese bøker.. Tusen takk!

Marit sa...

Denne blir lånt mye ut i skolebiblioteket der jeg jobber. Og min yngste datter, som ikke er spesielt glad i skjønnlitteratur (leser nesten bare fag og Manga), likte og forstod denne boka veldig godt da hun gikk i ungdomsskolen. Hun var svært fortørnet over at gutten ikke ble forstått og snakket om boka i dagevis. Senere viste seg at hun selv har en "asberger light" - så hun kjent seg nok igjen.

Stine Arkeologine sa...

Denne har jeg lest og den er fin! Er glad for at den er så mye lest og godt likt, jeg har en fin liten gutt som har autisme og det er så bra at mange gjennom denne boka får mer forståelse for hvordan han og alle de andre som har det som ham kan oppleve verden. :-)

Glamourbibliotekaren sa...

Alle: Takk for fine kommentarer! Ekstra bra å høre at dere som har litt mer personlig erfaring med dette, også fant boka god og relevant. Da er det enda lettere å anbefale den til andre! :)

Populære innlegg