onsdag, november 11, 2015

Glamourspørsmål: Bok for å vekke leselyst hos femtenåring

Her kom det jammen inn et svært relevant glamourspørsmål i disse førjulstider! Jeg setter min lit til dere lesere, hjelp Kristin å finne ei passende bok til nevøen sin!

Boktips til ungdom søkes! Har en 15-årig nevø, som jeg har så lyst å gi leselyst for han får ikke noe av det med seg hjemmefra. Er det for sent? Eller vet du om boktips som er gøy for en 15-åring, som kanskje kan vekke leselysten litt.? Har tenkt på "En pingles dagbok" men jeg aner ikke om det er gøy og kjenner ingen andre 15-åringer (og de bøkene jeg elsket selv som 15-åring er nok hakket for romantiske for ham her). Han har liksom ingen tydelige interesser utover pc-spill og kanskje litt motorkjøretøy.

Takk ellers for en utrolig koselig og oppmuntrende blogg! Får liksom litt lavere skuldre av å lese hos deg. :) 


Beste hilsen

Kristin


Hei!
Jeg leste Saabye Christensens "Beatles" første gang da jeg var femten og likte naturligvis den veldig godt, men jeg var jo en lesehest i utgangspunktet - vet ikke hvordan den vil være for en som ikke har særlige lesevaner. Men det kan jo være verdt et forsøk? Eller kanskje en krim, en pageturner som gjør det vanskelig å legge fra seg boka. Eller noe Ragnar Hovland? Hva vil dere andre anbefale? 

mvh
Glamourbibliotekaren

36 kommentarer:

fivrelden sa...

I biblioteket vårt er det stor interesse for en pingles dagbok. (Jeg arbeider som bibliotekar på ungdomstrinnet. jeg tenkte litt på Gamer av Tor Arve Røssland. Det er en bok som er ganske lettlest og samtidig fengende og handler om en gjeng som trer inn i en spillverden. Her lånes den masse ut og står aldri lenge på hylla.

Ine sa...

Hva med Harry Potter? Den første boka har jo kommet i illustrert utgave nå, kanskje det kan være noe. Eller kanskje Landet under isen av Lars Mæhle?

Josefine sa...

Slenger meg på Ine, Harry Potter er fint! Eller så er jo Odinsbarn serien av norske Siri Pettersen veldig i vinden akkurat nå. Jeg har ikke lest serien selv enda, men jeg ønsker meg bøkene til jul. Da jeg skulle vekke leselyst hos broren min da han var 14-15 fikk jeg han til å lese Kabalmysteriet av Jostein Gaarder og Gravbøygen våkner av Sigbjørn Mostue. Den er veldig spennende!

Hermia sa...

Några böcker som lånas mycket på biblioteket där jag jobbar av den åldersgruppen är t ex de av John Green (t ex The fault in our stars som jag antar finns översatt till norska), Collins Hunger Games och så svenska Cirkeln av Mats Strandberg/Sara Bergmark Elfgren.

Hermia sa...

ps det är aldrig försent och lycka till! :)

koristen sa...

Sigbjørn Mostue har skrevet to supre dystopiske ungdomsromaner - I morgen er alt mørkt : Brages historie og I morgen er alt mørkt : Marlens historie. Spennende og ikke så tykke, og veldig populære hos målgruppa.

Ellers er jeg enig i The fault in Our stars (Faen ta skjebnen på norsk - dårlig tittel, god bok) og dessuten Jeg og Earl og jenta som dør av Jesse Andrews. Den siste leste jeg, var usikker på om den traff målgruppa, spurte på bokelskere.no og fikk positivt svar fra en 15 år gammel gutt, det var moro.

Lektor Tørrdal sa...

Jeg vil anbefale tegneserier/ Grafic Novel. Jeg holder på å lese Fabels som også finnes på norsk, men jeg husker ikke tittelen. Da jeg nevnte dette for en av elevene mine på Vg2/ andre klasse på videregående ble han helt lykkelig, for dette var så bra bøker.
Ellers leser jeg "The Absolutely True Diary of a Part Time Indian" av Sherman Alexie med Vg1 engelsk klassen min, som jeg er nokså sikker på er kommet ut på norsk.

petit sa...

Har sjekket med en 15-åring, Arne Svingen er ok, han har også skrevet noen sammen med Helene Uri.

Marianne sa...

Johan Harstads Darlah: https://www.ark.no/ark/boker/Harstad-Johan-Darlah-172-timer-pa-manen-9788202296384#.VkNeDU3ltaQ

Alle voksne burde også lese den :)

Marta sa...

Sjølvsagt Harry Potter, men utover det tenkjer eg at serien om Percy Jackson kan vera verdt eit forsøk! Altså dei av Rick Riordan, den fyrste heiter "Lyntyven" på norsk. Og den norske serien Dystopia av Terje Torkildsen bør absolutt vurderast, den er fantastisk!

Synne sa...

Oooh, jeg kan slenge meg på Harry Potter, og Artemis Fowl (jeg har faktisk "lurt" flere ikke-lesere til å bli lesere med de bøkene!), og dessuten en norsk fantasyserie som er veldig morsom: De Fire og Han som gjør galt verre.

Ingerid sa...

En pingles dagbok er morsom, men appellerer kanskje mer til litt yngre? Fjerdeklassingen vår er helt frelst, og jeg synes det virker som det gjelder flere i klassen hans. Hva med klassikere som Catcher in the rye? Tegneserier er også gøy, og de er ofte litt mindre rettet mot en bestemt aldersgruppe. Fordelen med det er at han ikke så lett vil synes det er for "barnslig". Og hva med å ta utgangspunkt i en interesse han har? Det finnes jo f.eks bøker om musikk for mange målgrupper og aldersgrupper.

Nina Therese sa...

Nå er jeg 20, men bøker jeg er veldig glad i er f.eks. Neverwhere av Neil Gaiman ! Leken, morsom, tankevekkende og forunderlig. Andre favoritter jeg har i hylla er H.P Lovecraft, Terry Pratchett og Douglas Adams. Eller gå for de typiske, som Hunger Games eller Harry Potter.
Er fantasy ikke helt den riktige sjangeren liker jeg veldig godt Hunter S. Thompson med f.eks. Fear and Loathing in Las Vegas !

Bibliotekarspira sa...

Stemmer for Darlah av Johan HarstAd og Dystopia av Terje Torkhildsen. er i tillegg veldi begeistra for Bjørn Sortland sin 12 ting som må gjerast rett før verda går under. PS slit med å kommentere i bloggen din,kommentarfeltet heng seg alltid opp. Fleire som har problem med det på mob?

Anonym sa...

Jeg stemmer også for Harry Potter, i hvert fall de første bøkene.
Jeg liker også å kjøpe bøker i gave til andre, men jeg synes det er litt vanskelig.

Spis, løp, les sa...

Faen ta skjebnen og Hunger Games tror jeg skal funke. Harry Potter er nok for de litt yngre. Silo er også bra. Afghanistan-trilogien til Helga Flatland er også veldig fin, hvis hun er av den litt modne typen.

Stine Arkeologine sa...

Kjenner igjen problemstillingen. :-) Har selv en 14-åring i huset som har pløyd gjennom Harry Potter både på norsk og engelsk flere ganger, så evnen er jo der men han er bare ikke motivert for å utvide repertoaret. Har prøvd forskjellige innfallsvinkler, og i alle fall innsett at Jungelboken og Onkel Toms hytte ikke lenger er udødelig litteratur.. ("Mamma, da, seriøst!"). Tror ikke klassikerne er den beste enden å begynne i, men heller noe som treffer dem der de er. Da jeg krøp til korset og kjøpte "Jeg er Zlatan" var han oppslukt i to kvelder. Og Pingles dagbok er kanskje ment for de som er bittelitt yngre, men han leser dem ennå og det er absolutt god humor for ungdomsskoleelever (de er kjempemorsomme!). Pingle er lett å lese og treffer de fleste tror jeg, særlig fint for en som ikke har lest hele bøker før pga. tegneserieformen. Ikke viktig HVA som blir lest, bare det er leseglede! Lykke til! :-)

Anonym sa...

Hei!
Harry Potter har gått rett hjem her, både hos mine lesende og "ikkelesende" barn,- og meg sjøl. En pingles dagbok tror jeg appellerer mest til de som er yngre enn 15 år. Ellers likte mine ene "ikkelesende" sønn Artemis Fowl og en bokserie om den unge James Bond. Bøkene av Bjørn Sortland om mysterier i ulike byer, var kjempespennende i en viss alder. Nå er bøkene bare teite og barnslige, og det er fordi gutten vokser til... I og med at jeg har barn av begge kjønn, lesere og ikke-lesere, tenker jeg at det nok går mye på å treffe interesser vedkommende har. Og alder. Kanskje er faktabøker tingen? Lydbøker? Ikke sikkert vi "forståosspåere" alltid er enige med ungdommen! Biblioteket hjemme hadde ikke "Frk.Dekdektiv", eller Evy Bøgenæs da jeg var i slukealderen. De satsa på kvalitet, men...sukk! Spør på biblioteket og i bokhandlere hva de Låner ut/selger mye av, ikke nødvendigvis hva de vil anbefale (Nå banna jeg i kirka!) ;-) Og: Det er aldri for seint å bli glad i bøker. Lykke til! Hilsen Rufsetufsa

Anonym sa...

Ja, jeg vet at det heter MIN ene, og at "låner" skrives med liten l. Beklager! Ellers ler jeg gjenkjennende til Stine Arkeologine: "Jeg er Zlatan" er lest mange ganger også her i heimen, og leseren er en ikke-lesende tenåring...Hva er det med denne Zlatan? Rufsetufsa,- igjen.

Kristin sa...

Tusen takk for kjempefine tips!! Gleder meg til å sjekke de ut litt nærmere!!
<3Hilsen Kristin

Elisabeth sa...

Min bror (idrettsbroiler og makk i ræva) fant lesegleden i en alder av 14 gjennom å lese Papillon-boka, av Henri Charrière. Den hadde ekstrem appell fordi den var både spennende og sann, og noe han ikke hadde hørt om før. Det løsna for ham da.

Hvem han fikk den av? Host. Ei storesøster.)

Anonym sa...

Det fyrste eg tenker på er Tom Egeland: katakombens hemmelighet.

Anonym sa...

Katakombens hemmelighet var min første tanke også! Den er spennende og lett tilgjengelig. Og liker han den kan han få voksenbøker av samme forfatter til jul i mange år :)

Anonym sa...

Hei. Hvis gutten liker motorsport - ville jeg satse på en bok om motorsport. Da kan det hende at leselysten våkner. Testet på ungdommer med hell. .mette

Kristin sa...

Igjen, tusen takk! For noen lesere du har, Glamourbibliotekaren!!

Har bare et lite oppfølgingsspørsmål.. E-bok eller vanlig bok?? Jeg vet jo hva jeg foretrekker, men ungdommen er kanskje mer interessert hvis det er digitalt?

Ønsker alle en fin novemberdag!!
:)

Anonym sa...

Må bare si meg enig med Koristen: prøv I morgen er alt mørkt (Brages historie) av Sigbjørn Mostue. Den vant uprisen i år og jeg har enda til gode å høre om en ungdom som IKKE har likt den. Jeg opplever forresten liten interesse fra ungdommer på biblioteket jeg jobber på når det gjelder e-bøker. Lykke til!

Akeleiedamen sa...

Mange fine tips her! For de som liker fantasy: les KAOSHJERTE av Lise Forfang Grimnes. Hadde den med på ferie i sommer som høytlesing for min 15-åring. HUn kunne like gjerne lest den alene, men vi hadde lyst å ha noe vi gjorde sammen. Hun var klar i sin tale: Det er som å se en film der du vil vite mer-! Og hun var litt molefonken hver gang jeg sa at nå måtte vi stoppe for dagen. Ravneringen av Siri Pettersen står på VIL LESE-listen til både meg og hun på 15. Det skal visst bli film har jeg hørt. Gå inn på u.bok.no, der er mange tips. Hurrra!

Akeleiedamen sa...

http://ubok.no var det :)

Anonym sa...

Vanlig papirbok, helt klart!

Marit sa...

For å vekke leselysten hos en 15-åring, er et viktig å finne noe som vedkommende kan kjenne seg igjen i, noe han er interessert i. Har jobbet i ungdomsskolen som bibliotekar i mange år, og pleier alltid å spørre litt om akkurat det. Det er stor forskjell på lesenivået, så det er også noe å ta hensyn til. En ting er helt sikkert, det er aldri for sent å vekke leselyst. Uansett, min erfaring er at "Pingla" sjelden er feil, selv om de nok er beregnet for de litt yngre. Min yngste datter er mest interessert i fagbøker av ymse slag, men bøkene av Arne Svingen og Manga gikk greit i den alderen,

KristinN sa...

Jeg er sent ute, men kan på det varmeste anbefale alle bøkene til Lars Mæhle! Han har både barnebøker, ungdomsromaner og krim.

Anonym sa...

Enig i Katakombens hemmelighet, og John Green. Pinglebøkene er for barnslige for en femtenårig synes jeg. Mørke, skumle fantasyserier. Ringenes herre kanskje?

barnebibliotekaren sa...

15-åringer er veldig ulike. Hvis han har null leselyst ville jeg vært forsiktig med altfor tykke bøker. Og det må som regel være et tema som fenger og interesserer. Jeg kunne ramset opp masse titler men velger å tipse om www.bokelskeren.blogspot.com - med masse emneknagger ;-)

Frøkenleselyst sa...

Barsakh av Simon Stranger. Lettlest, engasjerende og veldig aktuell! Lykke til!

Anonym sa...

Hva med: Extremely Loud and Incredibly Close? Eventuelt den norske oversettelsen. Den er spennende, og lettlest.

Bliss sa...

Hvis man absolutt ikker liker bøker, så ville jeg begynt med noe som faktisk ikke er så roman-aktig. Begynn med tegneseriebøker? Faktabøker med masse bilder? Eller hva med litt morsomme "gavebøker" https://www.ark.no/ark/boker/humor-og-tegneserier/?sort=YEAR_DESCENDING ? Jeg er selv veldig glad i å lese, men ser for meg at for en skeptisk tenåring så vil bøker som ikke er så tunge virke bedre å begynne med. Bøker man bare kan bla litt i, lese litt i og legge fra seg vil kunne friste i begynnelsen...

Populære innlegg