mandag, november 23, 2015

Julegavetips: Klassisk musikk


Musikk er alltid fint å få i gave! Streaming-tjenestene har ikke blitt gode nok på klassisk musikk ennå, hverken når det gjelder søkegrensesnitt eller oversiktlige trefflister, så den som ikke er interessert i spillelister med litt herfra og litt derfra, er fremdeles temmelig avhengig av det fysiske medium. Dere vet jo mitt forhold til dette, jeg elsker fysiske plater, og streaming-tjenestene blir aldri en fullgod erstatning for min del. Plater forsvinner, noen trekker utgivelsene sine, man er prisgitt systemet og avtalene de har. Jeg foretrekker å eie musikken jeg liker. Jeg vil bla i teksthefter og lese om musikken. Jeg vil vite hvem som spiller og hvem som har komponert det, og når. Jeg blir veldig glad når jeg får plater i presang, og jeg gir ofte bort plater jeg liker til andre. Derfor vil jeg gjerne dele noen av mine beste tips!

I Oslo finnes det nå to rene klassiske platebutikker, det er storartet! Den ene ligger på Eldorado bokhandel i Torggata, og den andre ligger ved siden av Oslo Konserthus i Haakon VIIs gate (LaWo). Har man ikke disse lett tilgjengelige, kan man jo handle f.eks. på Mdt.co.uk, de har vært min hovedleverandør av musikk i de årene hvor det ikke fantes en eneste platebutikk i denne byen. De har ofte gode tilbud og bra utvalg. I tillegg trekker de fra den britiske momsen, så prisene blir enda lavere enn det man ser på nettsiden. Prestoclassical.co.uk er også bra, de har i tillegg mye til nedlasting (der man også får med bookleten!) dersom man ønsker å eie platene digitalt. 

*En av de aller fineste platene jeg vet, er Philippe Herreweghes nyeste innspilling av Bachs messe i h-moll. Den kom for tre-fire år siden, og solistene er virkelig de beste i hele verden. Det er jo dette ensemblet jeg har lagt opp de siste par årenes ferieturer etter, og de framførte nettopp h-moll-messa i Budapest i januar. Det kommer jeg aldri til å glemme. Innspillingen kan kjøpes her

*Et annet verk det finnes mange fine innspillinger av, er Bachs Goldbergvariasjoner. Glenn Gould har jo bidratt med å gi dette legendestatus med sine to innspillinger fra 1955 og 1982, men i høst kom det faktisk tre nye gode varianter til - med bare få ukers mellomrom. Jeg vil anbefale Igor Levit sin, eller kanskje aller mest en av mine nålevende yndlingspianister: Alexandre Tharaud. Eller hvorfor ikke vinylutgaven? Eller den plata hvor samme Tharaud spiller Bach sine klaverkonserter, den har jeg gitt bort til mange. 

*Bach sine kantater har jeg skrevet om tidligere, med anbefalinger til innspillinger. 

*Alt fiolinisten Janine Jansen tar i, blir til gull. Hun kom nettopp med en innspilling av fiolinkonsertene til Brahms og Bartok, som de ikke har fått inn ennå hos mdt.co.uk, men den anbefales naturligvis! Og skal man ha en flott innspilling av parhestene Mendelssohn og Bruch, kan man gjerne velge hennes. 

*Det samme gjelder jo egentlig Isabelle Faust - hennes Brahms-sonate-plate var en av de jeg ventet mest på i høst, og jeg ble ikke skuffet. 

*Vil man gi bort noe helt ukjent, kan man jo gå for Hyperions serie "The romantic piano concerto", altså klaverkonserter fra 1800-tallet, som nå har kommet til nr. 66 - klaverkonsert o.l. av Henri Herz, aldri hørt om før. Men det er en fin serie, ofte med Howard Shelley som jeg liker godt. 

*Orkesterromansene til Chausson, Duparc og Berlioz i en mektig innspilling med Soile Isokoski med Helsinki filharmoniske orkester og John Storgårds

*Denne plata med kirkemusikk av Mozart framført av Carolyn Sampson og King's Consort er jo nesten på billigsalg! Når hun synger "Ora pro nobis" fra "Regina coeli", k.108, fryser jeg. Det var med denne plata jeg oppdaga Carolyn i sin tid, og da jeg endelig fikk oppleve henne live i Concertgebouw for halvannet år siden i Matteuspasjonen, satt jeg og hulkegråt. Sånn gjør fine stemmer med en! Samme Carolyn kan høres i Mozarts Requiem sammen med Bach Collegium Japan og norske Marianne Beate Kielland på denne plata, anbefales også!

*Dessuten Johann Sebastian Bach sitt juleoratorium naturligvis, det anbefaler jeg jo hvert år, og min yndlingsinnspilling er John Eliot Gardiner sin fra 1987. Den får man kjøpt ekstremt billig nå, ca en hundrings for en dobbeltplate som regnes som en av de beste, merk dere det. Nancy Argenta på sopran, Anne Sofie von Otter på alt, og en av tidenes beste evangelister: Anthony Rolfe-Johnson. (Han hørte jeg i London i 1993 i Händels opera "Alcina"!)  René Jacobs sin fra 1997 er også praktfull, med solister som Andreas Scholl og Werner Güra - begge ofte nevnt i mine blogger!

*Den franske sopranen Sandrine Piaus album "Évocation" har jeg nevnt mange ganger, den er noe av det vakreste jeg noensinne har hørt. Hun synger romanser av Chausson, Richard Strauss, Debussy, Zemlinsky m.fl på en gåsehudframkallende måte. Her kan man høre en av dem. Plata kan kjøpes her. 

*For et par-tre år siden kom hun med ny plate der hun fortsetter med romanser av Fauré, Mendelssohn, Liszt, Poulenc m.fl. Nydelig! Den kan kjøpes her

*Schuberts klavermusikk kan man jo f.eks. kjøpe i Paul Lewis sine innspillinger på Harmonia Mundi. 

*Gode gamle innspillinger fra Deutsche Grammophon til en billig penge finner dere her

*Knalltilbud: En boks med 4 cder fulle av Brahms' kammermusikk, med engelske The Nash Ensemble (og norske Marianne Thorsen, alltid kvalitetsinnspillinger fra dem!) - til litt over en hundrings. *Og til slutt - sist men ikke minst - den som jeg ble aller mest glad for for to år siden, nemlig Juleoratoriet på dvd med et superteam helt uten like - Dorothee Mields, Damien Guillon, Thomas Hobbs, Peter Kooy, Collegium Vocale Gent og Philippe Herreweghe. Disse har jeg hørt tre ganger rundt om i Europa det siste året, Guillon har jeg hørt live enda flere ganger, Kooy likeså - men sånt kan man aldri få nok av. Og vidunderlige Dorothee Mields! Hun var praktfull i h-moll-messa i Budapest. Her er dvden som jeg anbefaler av HELE MITT HJERTE. Jeg gleder meg sånn til å sette den på om et par uker!


Husk forøvrig at tollgrensa nå er på 350 inkl. porto. Altså - totalen må komme på under 350 kroner, ellers må pakken fortolles. 

Flere tips om andre musikalske genre-gaver kommer en annen dag snart!

6 kommentarer:

Anonym sa...

Tusen takk for dette innlegget! Du driver et strålende opplysningsarbeid. Lotta

Stine Arkeologine sa...

Så bra, tusen takk! :-) Skal brygge en stor kopp kaffe og lese grundig i lunsjen, gleder meg!

tea sa...

Da ble det julegave på meg selv, gitt! Juleoratorium av Bach og kirkemusikk av Mozart fremført av Carolyn Sampson og King's Consort. Siden jeg er veldig lite bevandret i klassisk musikk, så ble valgene litt tilfeldige; Bachs Juleoratorium fordi det snart er jul, og Carolyn Sampson fordi stemmer som får deg til å hulkegråte, må jo bare være bra! Får notere meg flere av anbefalingene dine, slik at jeg kan ønske meg til jul/bursdag. Tusen takk for tips!

Glamourbibliotekaren sa...

Lotta: Så hyggelig! My pleasure! :)

Stine Arkeologine: Slå deg løs! :)

Ida: Så fint å høre! Utmerkede valg, forøvrig. Gled deg til å høre når Carolyn synger kadensen i nevnte "Ora pro nobis" i Regina Coeli, K.108, altså det siste minuttet omtrent, når hun synger helt alene uten akkompagnement. Får gåsehud bare jeg tenker på de høye tonene!!

Anonym sa...

<3lig tusen takk, du er en knupp!
hilsen Irma

Glamourlegen sa...

Sandrine nå akuttbestilt som julegave til min klassiskinteresserte far. Takk for tips :)

Populære innlegg