torsdag, desember 03, 2015

Glamourbibliotekarens adventskalender: Luke 3


I dagens luke: Amaryllis. Amarylliser er temmelig uforutsigbare. Noen ganger blomstrer de bare dager etter at man kjøper dem, andre ganger kommer de ikke ut før langt uti januar. Det kommer vel an på hvor hardt de er drevet fram i utgangspunktet. Amarylliser skal ikke vannes for mye, i allefall ikke i begynnelsen (Damen i blomsterbutikken sa at man nesten ikke skal vanne den i det hele tatt før blomsten begynner å komme ut). Lunkent vann på jorda, ikke rett på løken. De skal heller ikke stå altfor varmt. De vokser fort og strekker seg etter lyset, så de bør snus i blant. Stilken er skjørere enn man skulle tro, så vær forsiktig så den ikke brekker når blomsten har kommet ut. Men skulle den brekke - putt blomsten i en vase, de funker bra som avskårne også.

Liker dere røde eller hvite best? Jeg har stort sett både og. De røde er liksom ekstra julete, og de er fine å ha utover nyttår og januar, ettersom de lyser opp de mørke morgenene når man har begynt å jobbe igjen etter ferien. 


Foreløpig har jeg én, den står oppå skjenken, og den er hvit. Jeg har hatt den i ca tre uker, og først nå begynner den å "sprette". Passer bra!

5 kommentarer:

Marianne sa...

Jeg elsker hvite amaryllis! Derimot kjøpte jeg en rosa variant nylig (som egentlig var mer lyserød-stripete) og den var helt grusom. Haha. Heretter holder jeg til hvite.

Anaruh sa...

Jeg foretrekker de hvite i adventstiden, siden jeg ellers bruker lilla lys og tekstiler da. Min er nå straks avblomstret på den første stengelen, mens nr to er på vei til å åpnes. I løpet av de enste dagene skal jeg kjøpe en rød også, og satse på at den springer ut til jul.

Glamourlektoren sa...

En vakker blomst som kan overraske med å gi flotte blomster av sideskudd hvis man bare skjærer over stengelen til de som er blomstrer av og ikke gir blomsten opp. Som deg foretrekker jeg rød til jul og hvit til nyåret (som jeg tror du mener). Har veldig mye å gjøre før jul, men når jeg jobber hjemme, kan jeg ta en kikk på amarylliser, svibler og novemberkaktus når jeg tar korte pauser - og se hvordan de utvikler seg. Hyggelig og "kveikjande"!

Glamourbibliotekaren sa...

(Mente egentlig det jeg skrev - at jeg liker de røde også utover nyåret! Men jeg tar gjerne både og, spiller ikke så stor rolle)

Clara A. Hagtvedt Lunndal sa...

Jeg foretrekker de hvite, men som du sier - de røde er veldig julete! De minner meg om min bestemor, som alltid hadde dem i gjennomsiktige glassvaser (laget spesielt for formålet, tror jeg?!), med små papirhatter over mens de ble drevet frem. :) De gir instant julestemning!Men selv blir jeg lei av dem etter nyttår, så det er litt kjipt. Har ikke kjøpt inn verken svibler eller amaryllis i år enda, men det begynner vel å bli på tide!

Populære innlegg