fredag, desember 18, 2015

Kva las du no - julespesial!Grete ønsket seg tips til hva hun kunne låne på biblioteket til jul! Vi kan jo ta en liten runde på det og fortelle hverandre hva vi har planlagt å lese. 

Jeg liker klassikere i jula (også), gjerne russerne - "Anna Karenina" leste jeg et år, "Idioten" i fjor, og i år har jeg flere av Tolstoj liggende klare. Jane Austen er en annen forfatter jeg alltid koser meg med i jula, gjerne om morgenen foran ovnen mens veden spraker og det fremdeles er mørkt ute. (Husker jeg fikk "Emma" i bokklubben da jeg var 21 og hadde ordentlig influensa rett før jul. Den ble redningen etterhvert når jeg orket å lese igjen!) Det var jo begrenset hva hun rakk å skrive i sitt korte liv, så jeg har snudd bunken og vært gjennom flere av dem minst to ganger. I år har jeg dog en nyere samling kortere ting hun skrev da hun var veldig ung, og noe ufullendt fra slutten av livet. 

I tillegg liker jeg variasjon, så det blir alltid noveller, Agatha Christie, eventuelle julegavebøker og litt av hvert. Jeg har mye tid til lesing i årets lange juleferie, det skal bli fint!

Hva med dere?


P.S. Vi kan jo evt ta en oppfølgingspost i romjula!

24 kommentarer:

Marsvinet sa...

Jeg er midt inne i bok to av Napoli-romanene til Elena Ferrante, og blir nok værende i Napoli til jeg er gjennom alle fire. Fantastisk og altoppslukende.

Hermia Says sa...

Som vanligt har jag nog lyckats samla mer läsning än vad jag kommer att hinna med under julen. Även jag läser gärna klassiker vid jul men nyss påbörjad är en biografi om en tidvis rätt bortglömd person i europeisk kultur - Stefan Zweig (han som inspirerat till filmen The Grand Budapest Hotel). Jag har läst flera av hans egna verk skrivna på ca 20-40-talet men biografin kom på svenska för inte så länge sedan. I högen finns också efter tips härifrån Turgenjevs Ett adelshem, en novellsamling av Agatha Christie Par i brott som tidigare inte funnits på svenska och så en bok jag fick i julklapp för ca 100 år sen - Doktor Zivago. Gäller bara att höja blicken över högen och samla koncentrationen :)

Anonym sa...

Det blir mye jobbblesing i jula, men jeg skal også kose meg med min nye favoritt: Louise Pennys bøker om inspektør Gamache. Stemningsfulle og spennende krim fra Quebec i Canada. En blanding av Agatha Christie og Elizabeth George - perfekt for mørke vinterkvelder! Håper også å få lånt med meg noe annet fra biblioteket før jul.

koristen sa...

Jeg har også begynt på bok to i Napoli-kvartetten, så en tur til Napoli blir det på meg også. Etterpå blir det en tur til Finnskogen med Britt Karin Larsen - jeg har en paperback med de tre første bøkene i serien som begynner med "Det vokser et tre i Mostamägg". Gleder meg, men tør ikke begynne før alle juleforberedelser er gjort :-)

Nå fikk jeg også lyst til å lese mer av Louise Penny. Deilig kosekrim som passer utmerket sammen med julegodis :-)

Salome sa...

Jeg er nettopp ferdig med Ian McEwans Barneloven. Den sitter i kroppen. Både Karl Ove Knausgård, Roy Jacobsen, Merethe Lindstrøm, Linn Ullmann og Édouard Louis ligger på vent. Jeg leser altså mye samtidslitteratur. Ofte norsk. Men også europeisk.

Nå er jeg så voksen (gammel) at jeg faktisk har lest klassikere (Hemingway, Lessing, Hamsun, Hesse, Kafka, Brink, Gabriel Garcia Marquez, Mykle, Sandemose, Borgen... you name it). Been there, done that? Jeg vet ikke, men nå leser jeg mest samtidslitteratur.

Jeg har registrert at Glamourbibliotekaren hovedsakelig leser klassikere. Og jeg vet at denne bloggen følges av bibliotekarer. Dermed er mitt spørsmål: klassikere eller samtidslitteratur? (Selvsagt begge deler, men hva er viktig?) Foranledningen til disse tankene er at jeg hørte Ut i kulturen (P2, ligger på nett) lørdag, spørsmålet der var: er man et helstøpt menneske uten å ha lest de store klassikerne? To bibliotekarer på hver sin side; klassikere og samtidslitteratur. Min tanke er at det kan man jo være, men er man en helstøpt folkebibliotekar uten å ha lest klassikerne? Det hadde vært veldig interessant med en slik debatt hos deg kjære glamourbibliotekar!

Kultursnobb sa...

Denne julen blir de tjukke bøkers jul. Har store planer om å lese Bleak House av Dickens og/eller The Luminaries av Eleanor Catton. Mulig at Tove Jansson også blir med på lasset.

Jazzku sa...

Jeg leser for øyeblikket kjærlighetshistorier i en salig blanding av klassikere og nyere litteratur, samlet mellom to permer av Jeffrey Euginides. Neste bok ut blir Ta-Nehisi Coates' Between the World and Me.

Elida sa...

Akkurat nå er det Colum McCann som ligger for tur, akkurat ferdig med fjorårets Nobelvinner. Elles har eg funne fram Narnia, Jane Eyre, Sense and Sensibility og julehistorier.

Stine Arkeologine sa...

Jeg leser mest dikt for tiden, og eldgamle julehefter med kjærlighetsnoveller der heftige favntak alltid avrundes på tekkelig vis, f.eks. i den der damen såvidt har rukket å gli inn i mannens (ofte er de for sikkerhets skyld gift allerede) kraftfulle armer før han sier: "Min inderlig elskede, la oss synge sammen" og så setter hun seg ved pianoet og de synger "Glade jul" (The End). Det er bare så herlig lesning, perfekt i travle tider når man bare vil slappe av og le litt!

Til Salomes tema, jeg er ikke bibliotekar men vil gjerne slå et slag for å også lese eldre litteratur, både klassikere og mindre kjente bøker! Det fantes kloke og interessante mennesker før også, ville være dumt å ikke lære av dem - eller av tiden de levde i (som i eksempelet over). Og når det gjelder klassikerne er jo en av grunnene til at de har blitt nettopp klassikere at de er bra lesestoff. Livet er kort og en må jo bare teste ut noen av bøkene som er anbefalt av så mange! Synes det er mye bra samtidslitteratur - men også fryktelig mye mindre bra må jeg oppriktig si. Å BARE lese samtidslitteratur blir for meg litt som å måtte ha på P3 hele dagen og gå og vente på at det skal komme god lyd. Satt på spissen sent på en fredag.. Gleder meg til å lese flere boktips i jula, da blir det nok fullt her! :-)

Maren sa...

Jeg har akkurat begynt på den fjerde boka om Harry Potter, mitt ut av komfortsonen-prosjekt. Men jeg tror jeg liker det overraskende godt fremdeles. Resten av juleleseplanene er ganske åpne, men jeg tar med meg flere hjem tik jul om noen dager. Kanskje er jeg så heldig å få noen i gave, og jeg skal uansett gå på lesejakt i mine foreldres mange bokhyller. Det hører ferien til!

Dahlia sa...

Jeg ble nylig ferdig med Cecilie Engers "Mors gaver", en lun, flott bok og en fin oppladning til jul - den tar utgangspunkt i julegavelistene til hovedpersonens mor gjennom 40 år. Jeg holder nå på med Edvard Hoems "Slåttekaren".Og så har jeg begynt på Kjell Askildsens bok av høsten, som jeg prøver å få til å vare lengst mulig. Jeg håper å få lest mer i jula også, det er så mye som frister, men vi får se. Jula er jo sosial også.

Glamourbibliotekaren sa...

Salome: Jeg tror ikke vi tar en sånn debatt her, for jeg ser egentlig ikke motsetningen. Jeg leser både klassikere og samtidslitteratur og kunne aldri argumentert for å gjøre bare det ene. Men takk for innspill og tips om radioprogram, skal høre på det!

Kristin sa...

Jeg har My brilliant friend liggende, Bursdagsgaven (Sue Monk Kid), Kjærlighet i Koleraens tid og så tror jeg at jeg må på biblioteket og låne noe av Jane Austen... Lese Austen i pysjen foran peisen en julemorgen, med mandariner og en kaffekopp - ah! :)

Josefine sa...

Nå i det siste har jeg lest opp igjen den tredje Harry Potter boka som kose litteratur. Jeg vender alltid tilbake til J.K. Rowling sitt univers når det er mye stress rundt meg. Leseplanene i jula er relativt åpne, så fint med tips!

Stine Arkeologine sa...

Jeg leste litt for raskt, men her kommer et konkret boktips som passer godt til jul og helt sikkert finnes på biblioteket! :-) "Cranford" av Elizabeth Gaskell (mange kjenner sikkert filmserien basert på boka) er full av humor og vittige personkarakteristikker i en stil som minner mye om Jane Austen. Veldig fin, perfekt foran peisen!

HildeSofie sa...

Jeg holder fortsatt på med "Saman er ein mindre åleine" av Anna Gavalda, og den blir med i kofferten i juleferien min. Jeg leser også "Letters from Father Christmas", en samling brev som Tolkien skrev til sine barn i en årrekke på tyve- og tredvetallet. Søt adventslesing! Ellers vurderer jeg å ta med "Norsk sokkel" av Heidi Linde med meg hjem i ferien.

Anonym sa...

Endelig snart juleferie, og bunken med planlagt julelesning ligger klar. Gleder meg!

Slik ser bunken ut: On Chesil Beach, Ian McEwan - No man's Nightingale, Ruth Rendell - The elegance of the Hedgehog, Muriel Barbery.

Og så håper jeg å få den siste boken til Linn Ullmann i julegave!

God jul til alle, og særlig til Glamourbibliotekaren som inspirerer hele året!

Glamourlektoren sa...

For øyeblikket: Harry Potter bind 1 på engelsk. Har bare lest bind en og to, og på norsk, høyt for barna i sin tid, og nå er det tid for å lese dem alle på engelsk og å få med seg alle filmene etter tur mens minstemann (eksperten på 17) ennå bor hjemme.

Dessuten: Arnhild Skres biografi om Hulda Garborg - har strevd lenge med den - for detaljert, men bør ha lest den i embets medfør. Men fascinerende liv de levde, disse bohemene!

På planen for jula: Gjenlesning av romanene Alberte og friheten og Bare Alberte av Cora Sandel. Har nylig gjenlest Alberte og Jacob - helt strålende - like god som jeg husker den fra dengang jeg var student på nordisk. Nå er jeg så heldig å ha en elev som sluker disse bøkene for tiden - utrolig - hun har bare lært norsk i tre år - så jeg må holde tritt med henne. Spennende ukentlige samtaler med henne, og et løft i lektorhverdagen!

God lesejul!

Kari Folvik sa...

Apropos innlegget om samtidslitteratur/ klassikarar:
Eg er ein bibliotekar som har lest mykje norsk samtidslitteratur dei siste åra, av årets bøker anbefaler eg sterkt Hanna Dahl si eminente novellesamling: Rønneimperiet. Noveller med tema frå Kosovo, Russland og Norge, sereigent språk og har sin eigen stil allerede, ho blir ein stor forfattar!
Ingvil Rishøi er anbefalt fleire gongar her, dei tre novellsamlingane hennar har allerede kome i eit samlebind. I fjor kom Kristian Hæggernes med ein spesiell, rar, komisk og litt trist roman om ein "outsider": Fettere og kusiner.
Anette Mattson og Line Baugstø er også gode forfattarnamn.

Ein favoritt på tampen: Jeanette Winterson: Hvorfor være lykkelig når du kan være normal. Eminent sjølvbiografisk bok om å vakse opp som lesbisk.

Anonym sa...

Med to småbarn i huset aner jeg ikke om jeg får lest noe som helst i jula, men har leselista klar:

*Personar du kanskje kjenner av Synnøve Macody Lund
*Hør vinden synge / Flipperspill 1973 av Haruki Murakami
*Prosa i samling av Tor Jonsson
*Evighetsbarna av Beate Grimsrud
*Julerosa - julehefte Herborg Kråkevik (red.)

God bokjul!

Tina80 sa...

Leseplaner for julen (forløpige) er å lese ferdig Career of evil av Robert Gailbraith, før jeg håper å lese The story of a lost child av Elena Ferrante. Den siste boken i Napoli serien, gruer og gleder meg til den, gleder meg til fortsettelsen og samtidig som jeg gruer meg til jeg er ferdig med serien.

Har akkurat lest lest Skjulte liv av Louise Penny og er enig med beskrivelsene over. Helt grei kosekrim.

God lesing alle og enhver:-)

Miss Lemon sa...

Jeg har akkurat lest ferdig Nede I himmelen, Tove Nilsen sin fjerde bok i serien basert på Skyskrapersommer. I motsetning til de tre andre bøkene, så er handlingen satt til desember, og vintermørket setter sitt preg på både stemningen og historien.. I morgen skal jeg levere boken tilbake på bibloteket og låne en ny. Har bestemt meg for å låne Anna Karenina, basert på anbefalinger fra denne bloggen :-) Gleder meg!

Julia sa...

Uten videre planlegging (dro hjem på ferie med kun en bunke halvleste Economist i vesken) er jeg avhengig av hva som finnes i flytteeskene mine her i huset. Det ble Wir Kinder vom Bahnhof Zoo, som jeg kjøpte på Dussmann i Berlin for to år siden (tematisk passende til den supre serien NRK viser nå, Deutschland 83). Det blir vel noe meget lettfordøyelig etterpå, om enn så lenge uklart hva.

Okei, folkens: lesetips til ei som ikke har satt foten på norsk jord på over ett år?

Julia sa...

PS: Anna Karenina vil jeg anbefale på det aller, aller varmeste!

Populære innlegg