søndag, desember 20, 2015

NøtteknekkerenNøtteknekkeren. En fin førjulstradisjon som jeg har hatt i mange år, helt fra jeg så den første gang i London da jeg var 17. Eller egentlig før det, for jeg husker den gikk på tv i romjula da jeg var liten. Det er noe med Tsjajkovskijs musikk og kombinasjonen snøfnugg, blomster, godteri og farger og kosakker og juleselskap. Dinna Bjørns versjon har virkelig blitt en klassiker her i byen, den har gått 21 år på rad, og jeg tror jeg har sett den 15-16 ganger. Det slo meg da jeg hørte Snøfeenes dans på radio nå nettopp - jeg vet akkurat hva som skjer hele tiden. Når harpene klimprer som gale, sitter snøfnuggene bøyd framover i en diagonal over scenen, de løfter armene og hodet elegant, to og to bakover på linje i takt med musikken, og BOM! så faller alle framover igjen. Og når barnekoret synger de siste tonene, "Aaaaaaaa....aaaaaaaaa", sitter Clara i sleden og vinker til alle snøfnuggene og blir trukket ut av scenen, og BOM! teppefall. Da er det pause. Ut i foajeen for å se etter de søte musene og mini-snøfnuggene som deler ut pepperkaker.  

Jeg har alltid likt Trepak, den russiske dansen der kosakkene spretter rundt. Jeg liker ekstra godt når sukkertøyfeens dans blir spilt på celesta. Men min største favoritt i Dinna Bjørns ballett, er moren til Clara. Så høyreist og grasiøs, kledd og drapert i gult, beige og gull. Hun fører seg så elegant. I Claras drøm blir hun til den arabiske danserinnen som stiger opp fra en tekanne. Det var i mange år Ingrid Lorentzen som danset henne, og nå de siste årene har det ofte vært Stine Østvold. Veldig, veldig bra begge to. 

Jeg er spent på hvordan det blir til neste år! Det er stor fallhøyde. Jeg så Bolsjoiballettens versjon på kino i fjor, og ble nokså skuffet - de var så stilistiske og stive og hadde ikke noe av sjarmen som Nasjonalballetten har i sin forestilling. Jeg møter opp, glad og fornøyd, i desember til neste år - vær sikker. Jeg har all grunn til å tro at det blir nøyaktig like fint som det har vært i 21 år!(foto: Erik Berg, Den norske opera og ballett)P.s. Omtale fra den aller siste forestillinga i gamleoperaen i 2007!

4 kommentarer:

A + K = ♥ sa...

Ih, hvor fint - det stykke vil jeg altså opleve en dag!

- Anne www.venterpaavin.blogspot.com

Anonym sa...

Det er en nydelig ballett og musikken er helt fantastisk ja! Jeg har kun sett den live en gang her i Sandefjord for mange år siden. Husker ikke hvilket ensemble det var som danset, men de var russiske. Vakkert var det i hvert fall og jeg skulle gjerne hatt anledning til å se den igjen - gjerne på operaen :)

God jul :)

Anonym sa...

Så sant så sant. Må ses vært år. Som ballettelsker gleder jeg meg nå til Giselle i februar, og kanskje Anna Karenina og Svanesjøen på vann. .mette

Frøken Desibel sa...

Ingen jul uten! Jeg så Nøtteknekkeren for 9. gang i år. Jeg er så glad i snøfnuggenes dans med alle de små barna og snøen som daler og koret som synger:) Også synes jeg det er litt festlig med hovmesteren som minner veldig om en annen hovmester minus tigerskinnet:)

Populære innlegg