mandag, april 25, 2016

Voksen lommebok

Jeg tror aldri i mitt liv jeg har hatt det som kan kalles en voksen lommebok. Jeg har bankkortene (2) i en metallholder jeg kjøpte i London i 1999, og evt. sedler /månedskort /kaffekort /cinematekkort /frisørkort /andre klippekort i en slags liten pung der jeg også har samlet leppestift, plaster, ibux, hårstrikk, tanntråd, neglefil og andre smånødvendigheter man har i veska. Og mynter - de har jeg i mange år hatt i min barndoms elskede Pluto-portemonné:


Men for noen år siden var jeg så lite smart at jeg stappa sedler nedi denne, brettet sammen til tjukke klumper, og låsen gikk i stykker. Jeg ble oppriktig lei meg! Neste gang jeg var i barndomshjemmet tok jeg en tur på loftet og fant en lignende portemonné med ei mus i blå overalls på, og jeg la min elsk på den og tok den umiddelbart i bruk (etter først å ha forsikret meg om at mine søstre ikke hadde tenkt å bruke den med det første). 

Men. Da vi dro til New York for ganske nøyaktig et år siden, tenkte jeg at jeg kanskje burde se om jeg fant noe litt voksnere enn ei gul mus i blå overalls, med ører som stakk ut litt 3D-aktig. Kanskje Kate Spade hadde noe som egnet seg - jeg så for meg en ensfarget enkel oransje eller grønn firkantet liten sak med glidelås på toppen, for mynter, sedler og noen få kort. Det var før jeg gikk på Whole Foods-butikken ved hotellet vårt og fant denne lille kjekke saken laget av resirkulerte materiale, og det ble kjærlighet ved første blikk: 
En lommebok med en høne som skal mate alle sine kyllinger. Samme fasong som jeg hadde sett for meg hos Kate Spade, muligens noe annen design.. 

Den er i perfekt størrelse! Jeg har mynter og sedler i den, og bankkortene er fremdeles i den lille Muji-holderen fra 1999 og alle klippekort er fremdeles i den andre pungen med livsnødvendigheter. 


I Paris nå for et par uker siden kom jeg imidlertid over denne nydelige: 


Oui, s'il vous plait. Men man må jo ikke ha en voksen lommebok selv om man er voksen. Jeg liker å ha bankkort og mynter og klippekort hver for seg. Jeg kommer til å gå i converse og Beatles-t-skjorter og Donald Duck-buttons når jeg er seksti. Jeg er så glad for at man ikke må presses inn i en stil basert på alder lenger, sånn som for femti år siden. Det er så inderlig mye bedre å kunne være seg selv og gjøre som man vil. 

14 kommentarer:

Ida sa...

Hihi, de var fine, da! Jeg har ikke hatt lommebok på flere år. Bruker bare kortmappe, men tror kanskje jeg må slutte med det, for det samler seg opp så utrolig mange medlemskort her og der som jeg aldri bruker (lærer aldri, klarer ikke å si nei). Enig med deg at det er best og fint å gjøre som man selv vil, gå i de klærne man selv vil gå i og ikke tenke så veldig mye på hva som er "rett og galt" i følge samfunnet.

Anaruh sa...

Jeg er litt omvendt, og synes det er superpraktisk å ha alle kort, bonuskort, sedler, mynter, en liten adressbok, og noen ganger også mobil og en leppepomade i samme "enhet". Har en sak fra Marc Jacobs, og den er helt perfekt til mitt bruk. De få gangene denne blir litt for stor, har jeg en pung fra Accessorize i samme størrelse som dine, som ser ut som et lite postkort fra en glorete sydhavsøy. Hurra for Ja takk, begge deler :)

Elena sa...

Hihi, likte den med katten!

Så mye finere enn en voksen lommebok.

Jeg liker å ha kort og sedler sammen. Men ikke mynter. De må jeg har for seg selv. I jakkelommen eller noe.

Jonas Lie sa...

Jeg er også sånn som må ha alt på samme sted, ganske enkelt fordi jeg er håpløst rotete og hvis jeg har flere enheter i veska for penger og kort, forsvinner de.
Jeg prøvde meg på å ha en liten portemoné med en liten gul fugl på, og fuglen var så søt at jeg fikk tårer i øynene av å se på den hver gang (!), men den har jeg ... kremt, rota bort. Med mynter og alt. Håpløst.
Lommeboka er dermed stor og klumpete, med sedler, mynter, kort, busskort, kaffekort og en milliard kvitteringer i. Og mitt gamle førerkort som jeg har hatt siden 1993, og som dermed er fra datidens store og upraktiske størrelse - og som således passer perfekt i en stor lommebok.
Men - en liten myntpung er fantastisk å ha, spesielt slike som du viser frem, det er så utrolig mye historie i dem!
Jeg håper dagens oppvoksende små barn får mulighet til å eie sin egen lille pung med penger, og ikke bare får forold til kort og kortholdere.

:-)

tonemor sa...

Liten fargerik tekstilsak med plass til kort og mynter her! Provencestoff, kjøpt i Sør Frankrike. Daglig dose med gode vibber....
Den får plass i liten, gul skulderveske, rekatngulært format, omtrent på størrelse med en forretningskonvolutt. Der er det også plass til nødvendighetene. Når det fordres større plass må den lille gule med i et av tekstilnettene, som velges etter humør og bruksområde.

Anonym sa...

og jeg har min gamle Betty Boop lommebok i samme størrelse som den du kjøpte nylig i Paris. Jeg håper den fortsatt holder koken og gleder meg lenge lenge. anne

Ragnhild sa...

So moro!

Eg brukar framleis den stripete lommeboka eg fekk til jul av ei god veninne då vi var kanskje ti år. Den lyt nok snart bytast ut, men må berre finne ei som kjennest passe vaksen og passe ung fyrst!

Anonym sa...

Åh du herlige nostalgi! Jeg har også en sånn pluto pung, men min er blå. Så artig et gjensyn! Jeg tror min ligger sammen med andre ting og tang i esker fra mitt barndomshjem og venter på å skulle bli ryddet i. Jeg må ha vekk en del, men jeg tar vare på så mye som mulig. Til mannens ergrelse men skit au. Det er barndomsminner, de kaster man ikke så lett. :)

Ingrid G

Julia sa...

Jeg er nesten litt motsatt, siden jeg har hatt (vesle)voksne lommebøker (i billige vesker) i nesten ti år nå. Før hadde jeg veldig glorete morsomme (delvis holografiske, gisp) plastikklommebøker da jeg var tenåring, men siden de var for små for det gamle tyske personkortet som man må ha med seg til enhver tid (kjørekort alene holder ikke), måtte jeg bytte. En knallgul dansk bestemorsportemonnaie-sak i åleskinn var kjærlighet ved første blikk og artiumsgave fra Mamma, og trofast følgesvenn de par første årene på Blindern, frem til låsen knakk en fredag i juni alt gikk galt (hjerneteppe på eksamen, all sjokoladeis utsolgt, jeg knakk en tå senere på kvelden). Jeg byttet deretter til en kjempestor og veldig elegant sort steppet reiselommebok i åleskinn som nå rommer alle kortene mine, to pass og sedler, litt upraktisk til hverdags, men perfekt egnet til reiser og allmen oppbevaring. Den hvite UiO-kortholderen fungerte som lommebok i bortimot tre år, men har siden blitt erstattet med en liten mørkelilla sak - også i åleskinn. Har også en dødsfin, bloggevennlig, altfor dyr liten perfekt mørkerød skinnveske til å ha i vesker/clutch fra Comme des Garcons med plass til pass, epipen, pudder/lebestift etc. Vi kan vel konkludere med at jeg er BeckSøndergaards beste kunde... som stadig vekk drømmer om den knallgule jeg hadde før. RIP gul bestemorsportemonnaie.

Anonym sa...

Herlige lommebokinnlegg! Jeg har en superstrait svart lommebok i skinn med penger og kort. Men - så har jeg i tillegg en liten søt stoffsak kjøpt på Designernes julemarked i Oslo, og med apekatter på. Oppi den er det nærmest en liten velferdsstat, og vi lo godt da jeg for en tid tilbake kunne utstyre tre venninner rundt samme bord med hhv tampong, linseetui pluss øyedråper i miniflaske og gnagsårplaster til den siste. Alt lirket ut fra en minipung. Det gjelder å pakke smart, og å ha litt nødvendigheter på lur ;-) God kveld til alle!

Glamourlektoren sa...

Imponerende system! Og søte saker! Hvordan finner du alt i veska til enhver tid.? Jeg liker å ha alt samlet = stor lommebok. Har problemer nok med å rote etter den ene når det skal gå kjapt. Hva foretrekker du av vesker? Jeg har én for vinter og én for sommer - maks.. Store, med handlenett i. Skyr plastposer! Må ha det kjapt og praktisk mht både lommebok og veske - ikke tid til å flytte over ting. Så det ville blitt et kjedelig blogginnlegg om jeg skulle fortelle.. :) Men så har jeg fortalt likevel..

Glamourbibliotekaren sa...

Takk for alle lommebok-rapporter, morsomt å lese! :)

Anonym sa...

Å - dette likte jeg å lese. Jeg er godt voksen og har Mulberry lommebok, men er superbarnslig på andre områder: veldig langt hår (forferdelig sier noen), elsker ballerinasko (burde jeg bruke fotform?), overseized t-skjorter med teite bilder eller selvvalgt tekst/bilder - ja, takk, flagrende sommerkjoler, sender kort/brev med klistremerker, lage oppmuntringsbøker til venner som er syke, sende blomsterkort til venner/familie som ikke har det så greit, spille inn CD med familien (og 2 av 5 er fullstendig tonedøve).... jeg må stoppe nå ellers tar jeg helt over. Jeg kan for øvrig meddele at jeg har det utmerket med alle mine "diller". mette

Anonym sa...

Jeg elsker mine rosa Marimekko-converse og Paul McCartney-t-skjorter. Og jeg har passert 60 år. Forøvrig har jeg ingen planer om å "age gracefully"...
Hegepege

Populære innlegg