onsdag, juli 13, 2016

Sunn fornuft-plakatenJeg er en av bloggerne som er med på Sunn Fornuft-plakaten som lanseres nå, utformet av bl.a. Kvinneguiden og psykiater Finn Skårderud.

Min blogg handler hverken om trening, slanking eller dagens outfit, ei legger jeg ut bilder av meg selv, men allikevel synes jeg det er viktig å være med på denne holdningskampanjen for å vise unge jenter og gutter et alternativ til kroppshysteriet i sosiale medier (og andre medier). Jeg har mange unge lesere også, og jeg vil ikke bidra til at de skal føle seg dårligere på noen som helst måte av å lese denne bloggen. Jeg vil inspirere alle lesere til å føle seg bra, og det har absolutt ingenting med tall, kalorier, kilometer eller centimeter å gjøre. 


Her er punktene på plakaten som jeg herved sverger på å følge:


  • 1. Unngå å skrive hvor mye du veier, BMI, kaloriinntak, midjemål, armmål og liknende tall. Husk at du har unge lesere som sammenlikner seg med deg. 
  • 2. Unngå å være for bastant når du skriver om positive eller negative sider ved en enkelt matvare eller en livsstil. Husk at du skriver fra egen erfaring og ikke er fagperson. Det som er bra for deg er ikke nødvendigvis bra for alle andre. 
  • 3. Bilderedigeringsprogram kan være fint for å justere lys, farger og utsnitt, men unngå å endre kroppsstørrelse eller fasong. 
  • 4. Del gjerne mat og treningsinspirasjon, men vær flink til å understreke hvem det er ment for, at ikke alle løper like fort, veier like mye eller i det hele tatt trenger å endre noe. Husk at du ikke har noe kontroll på hvem som leser det du poster på nett. Selv om du har en kjernegruppe faste lesere som kommenterer har du også lesere som er yngre og eldre, friskere og sykere. 
  • 5. Fokuser heller på treningsgleden fremfor hvor langt du selv løper og hvor mange repetisjoner du tar. Husk at du ikke trenger å skrive om hver eneste gang du selv trener for å dele treningsinspirasjon. Poster du et treningsopplegg, så presiser hvem det er laget for, og hvem det ikke er laget for. 
  • 6. Når du skriver om mat, ta gjerne bilde av matlagingen, bordet eller hele retten, men vær bevisst om du poster bilder som viser størrelsen på din egen porsjon. Vis særlig omtanke om din egen porsjon er liten. Presiser gjerne at du for eksempel forsynte deg flere ganger. 
  • 7. Skriv gjerne om klær, men unngå å skrive hvilken klesstørrelse du bruker. Husk at leserne ikke kjenner deg i virkeligheten, og bare gjetter på om deres kropper faktisk er like. Får du spørsmål om størrelsen du bruker i et plagg, svar heller på om du opplever at plagget er lite, stort eller normalt i størrelsen. 
  • 8. Vær bevisst på den totale mengden bilder du legger ut der kropp er i fokus. Kropp i biniki er naturlig på en strand, men tenk på omfanget i andre settinger. Vis gjerne hva som er bak fasaden i blant og post realistiske bilder av deg selv. 
  • 9. Vær varsom om du deler informasjon om dine egne kosmetiske inngrep. Sett deg inn i hva loven sier om markedsføring av slike inngrep. 
  • 10. Hvis du blir kontaktet av lesere som forteller at de er syke eller har det vanskelig, send dem videre til fagpersoner. 


8 kommentarer:

Anonym sa...

Veldig bra!!

Stine Arkeologine sa...

Så bra! Håper dette sprer seg raskt og blir den nye standarden i bloggverdenen - dette merket er jo et kvalitetsmerke! :-)

Siri sa...

Et bra tiltak! Samtidig blir det enda tydeligere for meg hvordan du som blogger - og de fleste andre av de jeg har valgt å følge - står for noe helt annet enn mange av de som får fryktelig mye oppmerksomhet i media, og bra er det! Sminke og klær er helt greit, det, men kjære vene, det finnes et liv bortenfor speilet....

Agnethe sa...

Kjempebra!

Glamourbibliotekaren sa...

Anonym: Ja! Enig.

Stine Arkeologine: Ja, får håpe og tro det virker!

Siri: Ja, det er virkelig et liv bortenfor speilet, men samtidig er det viktig å ikke fordømme de som er opptatt av de tingene der. Mange er fanget i miljøer der det er sånn man skal være og sånt man skal gjøre. Å stå opp mot dette alene er umulig. Når man er ung og påvirkelig er det veldig viktig å følge reglene i miljøet, uansett hvor koko de er for oss andre. Vi har alle vært tenåringer og vet at det er en vanskelig tid, og da er det som voksen viktig å prøve å være et forbilde og vise alternativer i stedet for å riste på hodet eller hytte med pekefingeren, som jeg tror mange gjør. Jeg tror denne kampanjen kan være med på å øke fokus på hvordan det er for mange unge i dag, og forhåpentligvis hjelpe noen til å komme seg ut av onde sirkler og vekk fra fullstendig urimelige krav om hvordan man skal se ut. Krysser fingrene! :)

Agnethe: Ja, det er det!

Anonym sa...

Litt skuffa over at du faktisk er med på å fronte United influencers opplegg...

http://forum.kvinneguiden.no/topic/1039216-sunn-blogg-plakaten-det-pinligste-p%C3%A5-internett-i-2016/

Glamourbibliotekaren sa...

Jeg støtter denne plakaten fordi jeg synes det er en viktig sak, og hvis de som står bak har bidratt til dette presset mot unge mennesker tidligere, er det vel bare bra at de kan snu seg og prøve å endre det innenfra!? Punktene er det sentrale her. Du får bare bli skuffet over meg :)

Stine sa...

Så bra!

Populære innlegg