lørdag, oktober 22, 2016

Høstens plateHøstens plate i år for min del er Murray Perahias innspilling av Bachs franske suiter. Perahia har vært på Sony i alle år, men er nå signet med Deutsche Grammophon - som har gått tilbake til å bruke den store gule logoen på coverne sine! Både nostalgisk og fint.

De franske suitene er noe av det aller, aller vakreste Johann Sebastian Bach komponerte for klaviaturinstrumenter. Han skrev det naturlig nok for cembalo, men jammen klinger de fint på et moderne flygel også - det kan Murray bevise f.eks. her:


Jeg kjøpte en plate med de franske suitene da jeg var 19 og midt i den obligatoriske Glenn Gould-fasen, og hans versjoner er ganske annerledes - men flotte, og det er morsomt å ha dem som en slags første-referanse. Man lærer melodilinjene i kompet (venstre hånd) like godt som hovedmelodien (høyre hånd) når man hører på Gould. Disse suitene har ligget mitt hjerte nært i alle år etter dette, og jeg har spilt noen av satsene selv. 

I alle fall, Perahias innspilling er praktfull, og den slippes snart i butikkene - jeg bestilte min fra MDT.co.uk. Jeg er litt usikker på hvilke butikker her i landet som fører plater fra Universal nå - man kan jo f.eks. høre i klassisk avdeling på Eldorado bokhandel i Torggata, eller bestille den fra hvilken som helst filial av Platekompaniet eller andre platebutikker som måtte finnes igjen der ute (TENK at det nesten ikke er noen igjen... hva skulle jeg gjort uten platebutikkene i oppveksten?? Helt umulig å forestille seg.)

Her ble Perahia anmeldt i Kulturhuset i NRK P2

(András Schiff og Angela Hewitt sine innspillinger er forøvrig også verdt å høre på!)


5 kommentarer:

Einar J sa...

När Peraiha spelar Bach blir det alltid bra! Den här plattan blir jag verkligen nyfiken på. Och jag håller med om att de franska sviterna är underbara, dessutom i stor utsträckning överkomliga för amatörpianister.

Stine Arkeologine sa...

Åå, nå må jeg sitte på hendene mine for å ikke gå inn på Mdt. Er veldig glad i suitene og denne innspillingen høres utrolig fin ut!

Glamourbibliotekaren sa...

Einar J: Ja, han er suveren på barokk - liker også Händel/Scarlatti-platen hans. Og Bachs klaverkonserter, de engelske suitene.. osv osv.

Stine Arkeologine: Spørs om du bør ta en tur innom MDT i alle tilfelle :D Det er verdt det!

Stine Arkeologine sa...

Å ja, har virkelig lyst og det er alltid verdt det! Er bare på sparebluss med penger i høst, men det går jo an å ønske seg til jul. Sende en link og legge alt til rette! :-D

Ulla-Britt sa...

Nydelig innspilling - tusen takk for tipset!
Har vært fan av Peraiha i mange år. Skal sette denne på ønskelista.

Populære innlegg