søndag, november 13, 2016

Årets julegavetipsMan kan synes hva man vil, mange er i mot, mange er for, mange vet ikke - men nå kommer det i alle fall til å skje: FM-nettet blir slukket i løpet av 2017, og da bør man være forberedt. FM-radioene slutter å funke. Et bra tips til julegave til foreldre, besteforeldre, andre som hører mye på radio og kanskje ikke er 100% oppdatert på det siste innen tekniske dingser, er altså en DAB-radio. 

Mange radiokanaler finnes uansett ikke på FM; det er mange år siden f.eks. NRK Klassisk gikk over til DAB. P1+ er kun på DAB. Det samme med NRK Jazz (som endelig skal revitaliseres) og P13. Vi fikk vår første DAB-radio i bryllupsgave for ti år siden, og nå har vi fem (en på kjøkkenet, en på badet, en i stua, en på soverommet, samt en som vi tar med rundtom og ut i hagen og på stranda osv). Og i bilen. Den nyeste vi har er også en internettradio med uhorvelig mange kanaler, i tillegg til at vi streamer Spotify over den. 

Det som er viktig, er å sjekke at det er en DAB+. Se etter pluss-tegnet. Har ikke radioen det, vil den slutte å fungere etterhvert. Jeg tror forhandlere er noenlunde pålagt å vite om dette, men jeg har sett enkelte retro-radioer på f.eks. interiørbutikker som kun var DAB. Det gjaldt i alle fall Roberts sin fine variant, den som ikke er så bra på lyd, men veldig søt - og med i en rekke collager i denne bloggen helt tilbake til 2006. Jeg antar at det har endret seg siden jeg så det, men vær i alle fall obs på det. Vær også obs på at enkelte forhandlere kan finne på å si at DAB bare er en blaff og at det aldri kommer til å skje, men det er altså forlengst bestemt av Stortinget og datoene er satt. FM blir gradvis faset ut i løpet av 2017, i Nordland skjer dette allerede i januar. Man må innstille seg på at radioer nå er mer bruk-og-kast enn tidligere, man har dem ikke i førti år lenger. De tre eldste av våre radioer er ikke DAB+, så en dag slutter de å virke. (NRK Klassisk og P13 finnes bare på DAB+, så det er en enkel måte å avgjøre hva slags type man har!)

Dessuten har jeg en ekstra bønn. Det er mange som går over til å høre på nettradio, hvor man kan få inn de samme kanalene som på DAB. Det er vel og bra - MEN: Sørg for å ha ordentlige høyttalere når du hører på nettradio! Enten ut i rommet, eller bra hodetelefoner - ikke de bittesmå som følger med. Å høre på musikk med bare iphone-lyd, eller ipad eller de knøttsmå høyttalerne på laptopen, er en fornærmelse både mot egne ører og mot opphavspersonene. Halve lydbildet forsvinner. Skal man høre på Paul McCartney, hører man ikke en gang hva han spiller - bassen er helt borte. Meningsløst! Alle de fine melodiske basslinjene, som gjør så mye for helhetsuttrykket - borte vekk. Klassisk musikk er nesten enda verre, det er langt over grensa til frustrerende. Men det skal ikke mye til. Man kan kjøpe en bærbar liten høyttaler som gjør mye for lyden, eller man kan koble ønsket avspiller til stereoanlegget vha en eller annen kabel som kan ligge der parat og enkelt tilgjengelig. Samt ha ordentlige hodetelefoner når man beveger seg utendørs. Og obs: Dette er ikke lydnerd-feinschmeckeri eller hva man skal kalle det, dette er viktig. Tenk om det var bilde det var snakk om. Ville vi ha godtatt et tv-bilde med så lav pikseloppløsning at vi så hver eneste firkant? Husker dere hvordan det var å streame (om man kan kalle det det) små snutter over internett med telefonmodem? Vi godtar denne kvaliteten lettere på lyd, men jeg synes ikke vi burde det. Ergo enda et julegavetips: En bærbar høyttaler! Vi har en som vi også bruker når vi ser film e.l. via Mac-laptopen. 
For mer info om DAB, les på NRKs nyttige og informative sider.  


P.S. En snart fire år gammel post om mine og deres radiovaner den gang - mye er endret i sendeskjemaene siden da, men det kan jo være noe å sjekke ut allikevel!


12 kommentarer:

Elida sa...

Besteforeldrene mine fekk stereoanlegg i julegave for 10-12 år sidan då med tilhøyrande FM-radio. For 5 år sidan ca fekk dei DAB-radio i julegave, og det er som du seier flott gave til dei som ikkje følgjer heilt med i det tekniske biletet.

Glamourbibliotekaren sa...

Bra! Sjekk ved anledning om det er DAB eller DAB+, siden førstnevnte på et tidspunkt også vil slutte å virke. Her kan du lese mer om det .

Fivrelden sa...

Huff, miljømessig er utfasing av DAB et stort problem når man tenker på all søpla fra gamle radioer :(

Fivrelden sa...

Ikke utfasing av DAB, men FM.

Hilde sa...

Er det ikke slik at man også kan kjøpe et dab+-adapter til sin gamle radio, slik at man slipper å bytte den ut? Det ville jo være synd om alle pene, gamle radioer må kasseres til fordel for nye og ofte mer kjedelige varianter. Men radio må man ha!

Glamourbibliotekaren sa...

Fivrelden & Hilde: Her står det om gjenvinning av FM-radioer, og hvordan de kan gjenbrukes med adapter.

Fivrelden sa...

Har lest slike, men synes likevel det er synd. Sier også mye om oss, da flere andre land ikke slukker.

Anonym sa...

Fint gavetips. Men sett gjerne av g o d tid sammen med en eldre mottager av en slik radio, sånn at de får til å bruke den. Det er ikke alltid så lett å ta nye tekniske ting i bruk, og det er en hyggelig ting å gjøre sammen også, f.eks for tenåringen som ikke alltid synes det er så spennende å besøke de gamle.

Glamourbibliotekaren sa...

Anonym: Helt klart!! Det må opplæring til, det er helt nødvendig for de fleste. Bra innspill!

tea sa...

Litt morsomt at du skriver om dette, for overgangen fra FM til DAB blir trolig tema for masteroppgaven min - på en eller annen måte. Har ikke helt bestemt vinklingen enda, men spennende greier er det hvert fall! Jeg er forøvrig veldig glad for a radioen min har DAB+. Er så fornøyd med den, så hadde vært kjedelig å måtte erstatte den. Og jeg synes det er så lett å gå seg vill i elektronikkens verden med alskens adaptere, innganger og gudene vet hva. Kan godt forestille meg at overgangen fra FM til DAB kan by på utfordringer hos mange :/

Jeg har forresten et ønskeinnlegg, når du får tid og lyst: jeg har nettopp arvet mine foreldres gamle platespiller fra 1980-tallet og jeg kan niks og nada om sånt. De har fortalt meg noe selvsagt, men hadde vært fint med flere tips, alt i fra å ta vare på spiller/plater og lydbilde (er veldig lav lyd på platespilleren jeg har) til hvilke plater du anbefaler. Jeg vet ikke om du har skrevet noe lignende før, i så fall får du bare overse dette :) Ha en fin dag!

Glamourbibliotekaren sa...

tea books osv: Grattis med platespiller! Det er bra, det må man ha. Jeg svarer like godt her: Sjekk om du har koblet den riktig. Hvis det er lav lyd, kan det hende du har brukt en inngang på forsterkeren som ikke passer til platespiller. Ikke alle forsterkere har platespillerinngang lenger (den heter nesten alltid Phono), så hvis du ikke har det, har du to valg: Enten kjøpe en liten dings som heter forforsterker (også kalt pre-amp) - eller kjøpe ny forsterker. Førstnevnte er billigst, sistnevnte er best. Du får kjenne etter hvor mye du vil investere. Hifi-klubben har nok slike, men jeg tror også man kanskje kan få tak i dem på Teknikmagasinet; det gjorde jeg en gang jeg skulle kjøpe for noen andre. Den kobler du mellom platespilleren og forsterkeren, og da kan du bruke en av de andre inngangene (aux eller noe). Her er et tidligere glamourspørsmål om platespillere, med linker til ytterligere bloggposter om temaet. Plater tar du best vare på ved at de får stå oppreist, ikke ligge oppå hverandre, og ikke i direkte sollys eller nær sterke varmekilder. Innerpose er fint å ha, altså en papirpose innom pappcoveret. De aller fleste plater har jo i utgangspunktet det, men loppis-plater kan av og til mangle det, og det er ofte lurt å sjekke selve plata når du kjøper brukt, så den ikke er full av riper. Stiften, eller i allefall nåla på stiften, kan gjerne byttes ut med jevne mellomrom, da den blir slitt. Ta av hele stiften og ta den med til en butikk som selger platespillere, så hjelper de deg. Hvis det er lenge siden foreldrene dine har bytta stift på denne spilleren, ville jeg gjøre det nå. Når det gjelder hva slags plater jeg anbefaler, vil jeg si ALT som ser interessant/morsomt/fint ut. Hva som helst. Det som er så bra med å ha platespiller, er at man finner så mye rart på bruktmarkeder som f.eks. aldri har vært utgitt på cd, aldri digitalisert, ikke finnes på streamingtjenester. Bare gå etter magefølelsen, the more the merrier! BeeGees, gammel Anita Skorgan, Oscar Peterson Trio, Haydn-symfonier, Fleetwood Mac, Charlie Parker, Burt Bacharach, easy listening-samlinger, hva som helst! Lykke til!

tea sa...

Tusen hjertelig takk! :) Får sjekke ut det du nevner her og se om jeg blir noe klokere.

Populære innlegg