torsdag, januar 19, 2017

Bloggens essens, del 1: Evigaktuelle bloggposter


En liten mini-serie omkring det jeg føler er denne bloggens essens! Men først:
En leser lurte på om jeg kunne endre litt på layouten så arkivet og kategoriene kom fram igjen, altså på mobil-layouten av denne bloggen. Det jeg har gjort nå, er å endre den litt sånn at man kan klikke seg inn på web-versjonen om man går nederst på siden. Da får man den vanlige bloggen min med grønn tapet, og ikke den hvite kjedelige som blogger.com tilbyr til mobil-lesere! Og da kan man klikke seg inn på kategorier og på arkiv og alt man vil. Håper det hjalp litt!

Ved å se over layouten, fant jeg innlegget mitt om å kutte forbruket! Det er januar, mange har økonomiske problemer etter jula i følge avisene (fordi vi bruker mer og mer penger på jul hvert eneste år, noe jeg også har undret meg mye over her i bloggen så lenge den har eksistert), noen av oss er i permisjon og har mindre penger å rutte med.. og sånn generelt. Miljø. Skape holdninger. Kutte forbruk. Tenke litt lenger. Har man virkelig behov for alt man driver og kjøper? Svaret er nok ofte et rungende NEI. 

Derfor presenterer jeg for dere, by popular demand, en glamourbibliotekar-klassiker til glede for nye lesere: "Glamourbibliotekaren snakker penger og forbruk". Ha i minne at denne ble skrevet for 8-9 år siden, så noen av tingene er ikke like brennaktuelle lenger. (Hadde den vært skrevet i dag, hadde nok ordet "kortreist" vært med som noe å prioritere!) Men essensen av det er evig aktuelt, så det kan være nyttige påminnelser. På den tiden jeg la ut dette, var det faktisk ikke så mange blogger som hyllet gjenbruk ennå. Dette var før Instagram, jeg vet ikke hvor utbredt Pinterest var. Men det kom flere og flere moteblogger, blogg-mediet var enormt, og påvirkningskraften til alle disse bloggene likeså. Motebladene var fremdeles veldig viktige, fulle av reklamer og must-haves. Jeg følte for å være en motvekt til kjøpehysteriet. 
Via dette innlegget fant jeg også tidligere innlegg jeg har skrevet om samme saker! Det var morsomt å lese, fordi jeg mener jo det samme fremdeles. Ikke mye har endret seg på alle disse årene jeg har blogget. 

Her er min "Aksjon garderobeskap", altså en guide til hvordan man kan rydde seg gjennom klesskapet sitt systematisk (og finne igjen glemte plagg), som jeg skrev for ganske nøyaktig 11 år siden. (Nå kan man gi bort slitte klær med god samvittighet også, fordi de blir gjenbrukt på andre måter - det kunne man ikke da.)

Noen tanker fra 2006 da jeg mottok en fristende Harrods-katalog i posten

Et par av de andre innleggene skal jeg rett og slett legge ut på nytt i løpet av de kommende dagene!

Og bildene jeg illustrerer denne posten med her og nå, er selvfølgelig for å poengtere hva jeg liker mye mye mye bedre enn å shoppe, og det jeg føler jeg har forsøkt å formidle i alle år: 

En rolig stund med en kopp te, enten alene eller i godt selskap. Harmoni. 
8 kommentarer:

Ragnhild sa...

Å, dette var fint å lese! Og en stor del av grunnen til at jeg liker denne bloggen så godt, og har lest den i mange år! :-) Ha en riktig fin dag, Glamourbibliotekaren!

Stine sa...

Det er faktisk lettare for meg å kommentere i nett-versjonen, sjølv frå mobilen, så det er bra at du har ordna dette alternativet (har kanskje noko med kontoen min å gjere?)!

Kjekt at du dele desse gamle bloggpostane! Forbruket her til lands gjer meg så fortvila, at eg gjer alt eg kan for å bidra til å endre haldningane til mine med-forbrukarar. Vi er definitivt nøydde til å starte å sjå det store biletet - kva som blir følgene av storforbruker vårt - og auke vå etiske bevisstheit rundt kva det vil seie å vere ein forbrukar.

Håper fleire og fleire vil stå imot kjøpspresset etter kvart. Då vil kanskje liva våre bli litt meir harmoniske :-)

Lektor Tørrdal sa...

Dette er teamet mitt er et av favorittene mine på bloggen. Du har et særdeles sunt syn på forbruk :-)

Anonym sa...

Ja til gjenbruk, også av tidligere blogginnlegg! :-) På vei hjem fra jobb i dag dro jeg innom Fretex. Fangsten ble en skikkelig fin dressjakke (dyrt merke, knapt brukt) og en kul dongerikjole som var litt mer brukt og dermed akkurat passe slitt og passe deilig myk. Og om to uker har en gjeng av oss vårt årlige bytteparty. Klær, sko, vesker, belter, skjerf, parfyme, - det meste av det man kan ha på kroppen er lov å ta med for bytting.Tror det er femtende året eller noe sånt siden vi startet. Utrolig artig kveld hvor alle drar hjem med mye fint og hvor vi har spist og drukket godt underveis. Real helaften, - kortreist og klimakvotevennlig! ;-)

Kirsebærblomster sa...

Kjempeglad for å slippe mobillayouten på Ipad'en min! Savnet det opprinnelige lekre utseendet!

Janne sa...

Takk for at du tar opp dette temaet, et tema som jeg er veldig opptatt av. Har shoppestopp, forsøker å kjøpe kun økologisk og generelt være flinkere til å minimere søppel (kanskje det vanskeligste, hvorfor er all mat, også økologisk, pakket inn i plast?!). Ditt siste innlegg om å ta frem noe man har glemt bort er også en fin sak ift å ha shoppestopp, jeg fant en genser jeg kjøpte for tre år siden som jeg aldri har brukt. Litt flaut, men en del har nok noen ubrukte klær liggende dessverre. I dag er den på :)

Anonym sa...

A nice cup of tea - ikke mye mer som skal til. OK - blomstrende roser gjør livet ekstra fint. Egne eller andres. Hurdalsrose?
'
Gjenbruk er så fint! Og bra at man nå også kan gi bort gammelt og slitt med god samvittighet til Fretex.

Befriende å rydde opp og ikke erstatte bedre plass med flere ting! Jeg prøver så godt jeg kan - går sport i å gi bort og å kjøpe brukt. Takk for inspirasjonen! Glamourlektoren

Kirsti sa...

Så bra å bli påmint gjenbruk, ombruk og forbruk generelt. Alltid på sin plass!

Jeg lurer på om du har noen refleksjoner rundt flyreiser og miljø?

Tusen takk for alle gode bloggposter. Kjekt at de også blir gjenbrukt. Det borger for kvalitet.

Populære innlegg