onsdag, mars 08, 2017

8. mars


Hun er oppkalt etter fire sterke og hardtarbeidende oldemødre. Hennes tippoldemor var politisk engasjert forfatter og skrev blant annet om datidens tabuer. Hun er født inn i en verden hvor en mann med forakt for kvinner uka før var blitt valgt til president i verdens mektigste land. I dag er det hennes første 8. mars. 

Jeg får reklame i innboksen min. "Gi en sterk og vakker blomsterbukett til en sterk og vakker kvinne på kvinnedagen." "Bruk rabattkode KVINNEDAGEN og få tjue prosent på makeup." Og jeg lurer på hvordan og hvorfor kvinnedagen forveksles med Valentine's day og morsdag. 

Så lenge kvinner verden over blir forfulgt, lemlestet og myrdet kun fordi de er kvinner -
Så lenge kvinner verden over tjener betydelig mindre penger enn menn selv om de gjerne har høyere utdanning enn dem -
Så lenge kvinner verden over ikke har de samme rettigheter som menn -
Så lenge kvinner verden over blir systematisk undertrykket -

- har vi mye igjen å gjøre. 

Jeg vil gjerne rette en enorm takk til alle kvinner før meg som har bidratt til at jeg har stemmerett, at jeg har kunnet ta høyere utdanning, at jeg får foreldrepenger så jeg kan være sammen med babyen min et helt år og samtidig ha en jobb å komme tilbake til etterpå, at jeg bestemmer over min egen kropp og over min egen eiendom, at jeg i teorien kan gjøre hva jeg vil. Dette tar jeg ikke for gitt, og vi må bruke våre erfaringer til å hjelpe undertrykte kvinner i andre land til å få de samme rettighetene. Det er ikke så mange år siden kvinnen var mannens eiendom her i Norge heller. Vi må jobbe - hver dag - for å endre holdninger, vi må passe på så vi ikke mister rettigheter vi var kjempet oss til å få. 

Les denne boka hvis dere ikke har gjort det. 7 kommentarer:

Glamourfilologen sa...

Er helt enig med deg!

Anonym sa...

Gratulerer med dagen! Fint innlegg :)

Anonym sa...


Så viktig og fint innlegg, - takk!

Liv sa...

Så enig. Kjenner det velter seg i meg når også denne dagen blir en happening for handelsstanden. Jeg strever i tillegg med dem som mener at denne dagen handler om å kle seg mest mulig i rosa.

Hermia Says sa...

Verkligen bra och viktigt inlägg! Instämmer helt o hållet.

Bliss sa...

Endelig noen som sier det sånn som det er! Og ikke gratulerer oss med dagen som om det var en slags høytidsdag og tid for å gi kvinner gaver.

Cecilie sa...

Så denne først nå, to dager etter. Men det gjelder alle dager. Er så inderlig enig med deg - i alt. Godt skrevet!

Populære innlegg