onsdag, november 29, 2017

Julegavetips fra GlamourbibliotekarenNoen er kanskje flinke til å være tidlig ute med julegaver, jeg er vel sånn midt på treet selv, og som jeg har nevnt mange ganger i denne bloggen - jeg blir like fortvilet hvert år når avisene skriver at vi bruker mer penger på julegavehandelen enn i fjor. Hvert eneste år bruker vi mange mange tusen hver. Og de fleste av oss har det vi trenger og vel så det. "Hva gir man til den som har alt" er ganske provoserende setning, bare tenk litt på det. 

Jeg har skrevet mye oppgjennom årene om alternative julegaver, enten donasjoner til veldedige organisasjoner, Unicefs verdensgaver (varme jakker, pledd, telt osv osv til barn på flukt), kjøpe fairtrade-ting der pengene går til noen som trenger det, å gi egenproduserte ting - eller opplevelser. Konserter, teaterbilletter, gavekort på en koselig middag, gavekort på barnevakt, invitere noen hjem utover i januar og februar. Tenk å koselig å få en bunke invitasjoner i julepresang! Eller en kalender med hyggelige gjøremål, ett hver måned! Det er veldig mye man kan gjøre som ikke koster mye penger, eller som i alle fall ikke bidrar til den derre summen vi legger igjen i butikkene i desember! 

Så. Det det koker ned til hvert år for min del, er: Skal man kjøpe noe, skal man gi noen en fysisk ting, hvilket man jo har lyst til å gjøre i blant - la det for all del bli noe som tas i bruk. Noe man har bruk for, noe man kan nyte, noe man kan glede seg over. Ikke noe som blir putta inn i et skap, lagt på loftet, noe som står og støver ned. Det er ikke alltid like lett å vite hva mottakeren ønsker seg eller trenger, men jeg tror man kommer er stykke på vei om man gir noe man virkelig liker selv. Noe man kan gå god for - ei bok, ei plate, noe man er glad i. Litt entusiasme omkring det man gir er jo ikke å forakte. 
Her kommer noen tips! Jeg har en følelse av at det gjentar seg, jeg tipser ofte om det samme hvert år, men der har dere meg.

Bøker. Bøker er blant det beste jeg kan gi og få til jul og bursdag. Det er så fint å få ei bok som noen er glad i og tror jeg vil like! Hvis du er i Oslo før jul, ta en tur innom Tronsmo, Sagene bokhandel eller Bislet Bok, så kan du nærmest gjøre unna hele julegavehandelen der.

For eksempel Paul Austers "4 3 2 1" til den som liker en murstein som ikke er tung. Eller noe av årets Nobelprisvinner Kazuo Ishiguro. Eller Agnes Ravatns siste! Den må jo alle ha. Tips til klassiker: "Onkels drøm", en farse av Dostojevskij (Bislet Bok pleier å ha den inne!). Ellers kan jeg anbefale musikkbiografiveggen hos Tronsmo - jeg har lyst på alle. "Hotel California" av Barney Hoskyns, som handler om musikkmiljøet omkring klubben Troubadour og Laurel Canyon (Joni Mitchell, CrosbyStillsNash&Young, Jackson Browne osv) er et must for musikkelskere! 

Delikatesse-forbruksvarer som te, kaffe, sjokolade, alt etter hva mottakeren er glad i. (Tips: Det er ikke nødvendigvis så mye vits i å gi julete i julegave, for det kan være i seneste laget. Jeg tror de fleste liker å drikke julete opp mot jul, og at man kanskje begynner å bli litt lei når romjula er godt i gang og man endelig har tid til å se over og ta i bruk julegavene sine. Det er mulig jeg tar feil her.)

Økologisk kosmetikk, økologiske matvarer, giftfrie produkter man trenger i hverdagen. 

Et eller annet fint som man kjøper i en liten uavhengig butikk som man har lyst til å støtte. Jeg kjenner ei som starter butikk nå om få dager, og jeg har tenkt å handle der. Ingen kjede, ingen som sitter på toppen og håver inn penger - kun en enkeltperson som har lyst til å tilby ting hun liker til andre, på et lite sted utenfor allfarvei. Sånt må man støtte opp om!

Noe hjemmelaget. Ikke noe man nødvendigvis lager selv, men noe man kan kjøpe av andre. Raggsokker, krydder, granskuddsirup, marmelade, votter, ørepynt, ei fin keramikkskål. Julemarkedene florerer av fine ting som noen gjør seg flid med å lage. Man må jo se an mottakeren her også selvfølgelig, personlig er jeg ikke så glad i brukskunst / pyntegjenstander sånn helt uten videre (med unntak av arvegods med affeksjonsverdi, bruktfunn jeg har falt for osv), men jeg har veldig sansen for å støtte de som lager noe med hendene sine. Er man hendig selv, kjør på! Strikk! Sy! Bak biscotti, fyll opp et norgesglass og knytt et rødt bånd rundt! 

Noe fint fra bruktbutikk, eller pre-loved som man også kan kalle det. Bøker fra antikvariat!!!! Elsker sånt. 

Spleis på et deilig pledd til noen som alltid er litt for kalde. Husfliden har mange fine!

Brevpapir. Vi skriver altfor lite brev for tiden, kanskje man kan inspirere andre ved å gi dem pent brevpapir. 

Er man helt tom for idéer: Gavekort. Gavekort i bokhandler, blomsterbutikker, parfymerier.


Poenget er å unngå å kjøpe noe bare for å kjøpe noe, i allefall ting som bare blir liggende i et skap uten å bli brukt. Så slipper man å stå i kaos-kø den 3. juledag for å bytte gaven også. Jeg kan ikke tenke meg en kjipere måte å tilbringe romjula på! Ikke nok med at man må stresse rundt i butikkene før jul, men med kort byttefrist blir man jo tvunget til å dra dit så fort som mulig etter helligdagene. Og på det tidspunkt vil man - i allefall jeg - da helst sitte i pysjen foran peisen og lese i bøkene man fikk til jul!
Typiske julegavebunker fra forutsigbare meg: Bøker og cd-plater. 

2 kommentarer:

Marianne sa...

Tusen takk! Dette er gull! Har ikke tid til å tenke så mye på sånt i år, så gode tips er virkelig gull verdt for meg. Takk!

Anonym sa...

Kunne du tenke deg å dele navnet på den uavhengige nisjebutikken, som din bekjente åpner? Gjerne også hvor den er å finne:)
Ha en fin advent& god helg!

Populære innlegg