tirsdag, februar 13, 2018

Kva las du no?


Nå, hva leser dere for tiden? Noe spennende dere vil anbefale andre? Hvilke bøker står på leseplanen utover vinteren? Det er kanskje noen av dere som har vinterferie snart, og kommer til å befinne dere et eller annet sted med nesa i ei bok. Få høre! Det er så morsomt at kommentarfeltet blir en eneste lang anbefalingsliste, og stort sett med ganske andre forslag enn de som ligger på bestselgerlistene i kjedebokhandlene. 

Jeg leser Tove Janssons "Billedhuggerens datter", kjempefin! Og Paul Auster da, "4321", som er umulig å ha med seg i veska men som jeg leser noen sider av nå og da og dermed får den til å vare usedvanlig lenge. Herlig! 

Jeg har ikke så mange planer framover, men det er vel snart på tide med årets bind av På sporet av den tapte tid. Det er i år ti år siden jeg begynte på verket - i begynnelsen leste jeg ett bind annethvert år, men så gikk jeg over til ett i året. Nå er jeg godt over halvveis i Amadous burgunderrøde utgave!  Ellers har jeg så mange bøker her som jeg har lyst til å lese; snakker om luksusproblem. André Bjerke og Sigurd Hoel og Ragnar Hovland og Selma Lagerlöf og Doris Lessing og jeg vet ikke hva. 

Ordet er deres!

30 kommentarer:

Cand. med. sa...

'Hija de la fortuna', 'Lykkens datter', av Isabel Allende. Og Clarice Bean, P for problemer, for en liten frøken. A propos '4321', leser dere originalspråket eller oversatt?

Glamourbibliotekaren sa...

Originalspråket! Leser så å si all engelskspråklig litteratur på engelsk. Særlig Auster :)

Elisabeth sa...

Originalspråket, såfremt det er et språk jeg behersker! :) Jeg har lest alt for lite i det siste, dvs mye faglitteratur og alt for lite skjønnlitteratur. Har fortsatt litt igjen av 'The Underground Railway', men når jeg er ferdig med den, går jeg løs på 'Gravel Heart' av Abdulrazak Gurnah. Og så 'The Nix', men da er det sikkert påske!

Stine Arkeologine sa...

Jeg har også en Doris Lessing-bok stående på vent, «The Golden Notebook». Den har ventet lenge og jeg kommer liksom aldri dit, har noen her lest den?

Nå leser jeg «Now all roads lead to France» av Matthew Hollis, en veldig god biografi om forfatteren Edward Thomas som også har mye spennende om andre britiske forfattere i miljøet rundt «The Poetry Bookshop» i London før og under 1. verdenskrig. Anbefales varmt for de som er interessert i noe av dette. (Jeg har et blåmerke på nesa fordi jeg prøvde å lese i den med feber og influensaskjelvinger, det var ikke så lurt men sier litt om hvor bra denne (tunge) boka er!).

Gleder meg til å se hva alle dere andre leser!

slikejenter sa...

Jeg er midt i en novellesamling av Alice Munro (min kanskje aller største favorittfofatter) - jeg synes noveller dessuten er perfekt pendlelesing! Jeg skal aldeles straks også gi meg i kast med Never let me go - som jeg gruer meg litt til fordi den berører tematikk som jeg synes er veldig utfordrende. Men jeg vet den er god, og den var en gave fra svigermor, så... Etter at jeg ble mor har jeg fått stadig større problemer med å lese bøker (eller se filmer) med dystopiske trekk - jeg vet ikke om andre har det sånn? Samtidig som jeg vet at jeg går glipp av mye god litteratur (eller film) hvis jeg skal unngå det helt. Så jeg prøver å teste egne grenser! ;)

Og en krimaanbefaling til de som liker slikt i vinterferien (eller når som helst): Dry av Jane Harper. Den likte jeg godt.

Marsvinet sa...

Akkurat ferdig med 'Den dunkle dottera' av Elena Ferrante. Jeg liker at hun, både her og i de andre bøkene sine, beskriver problematiske følelser rundt det å være mor; hvordan kvinnene hennes slites mellom det som er forventet av henne i morsrollen, og det hun trenger for å føle seg som seg selv.

'Vente, blinke' er neste opp nå, gleder meg til den.

Marsvinet sa...

-altså av Gunhild Øyehaug

Seema sa...

Alias Grace av Margaret Atwood. Akkurat ferdig med Elmet av Fiona Mozley, er det noen andre som har lest den og hva synes dere isåfall om den? Leser på engelsk.

Anaruh sa...

Akkurat nå leser jeg den andre boken av På sporet av den tapte tid, som i denne serien er bind III og IV - I skyggen av piker i blomst (pocketutgaven av Anne-Lisa Amadous oversettelse). I tillegg hører jeg Francis Meyers lidenskap av Henrik H. Langeland på lydbok mens jeg går tur eller pendler til jobb. Liker begge veldig godt.

Straks er det vinterferie, og jeg har allerede plukket ut en bok av Cora Sandel, som er en kjær vinterferieforfatter for min del. Og så lurer jeg på om jeg skal pakke med meg Rosens nav av Umberto Eco også, siden den får gode skussmål i Francis Meyers lidenskap. Liker å lese bøker som er nevnt i andre bøker!

Anonym sa...

Jeg leser Kurt Vonnegut! Slaughterhouse Five. Ble inspirert her om dagen da jeg så at Jess leste denne i Gilmore Girls :-)

Maja sa...

Er snart ferdig med Trolldomsfjellet av Thomas Mann! For en murstein! Men festlig nok, kan virkelig anbefales. Stakkars Hans Castorp!

Randi sa...

Sønnen min skriver særoppgave om Beatles av Lars Saabye Christensen, så jeg har plukket fram min gamle utgave fra 80-tallet og leser den på nytt! Veldig spennende, det er lenge siden sist og jeg har glemt så mye. Morsomt å lese den samtidig som han! Gleder meg veldig til å lese analysene hans (hvis han lar meg). I vinterferien blir det hyttetur, og da er Agatha Christie et must.

Stupedama sa...

Har akkurat begynt på Elena Ferrante Hennes nye navn. Elsker å forsvinne inn i hennes verden så ofte jeg får anledning til det. Hvilket ikke er ofte nok😂

Ina sa...

Saabye Christensen her også, "Byens spor". Noen som har lest den? Liker den!

Glamourbibliotekaren sa...

Så gøy, her var det mange som leste bøker jeg har omtalt i bloggen tidligere! Her er linker for den som vil se:
Never let me go

I skyggen av piker i blomst 1

I skyggen av piker i blomst 2

Francis Meyers lidenskap

Slaughterhouse-five

Trolldomsfjellet

Beatles


Og noen forfattere som ble nevnt:
Alice Munro:

Dear Life

Runaway

The progress of loveCora Sandel:

Figurer på mørk bunn

Kranes konditori

Alberte og Jakob

Alberte og friheten

Bare Alberte

koristen sa...

Jeg er i det kriminelle hjørnet for tiden og leser "Hardcore Twenty-four" av Janet Evanovich. Liker at hun har personer som får meg til å raute av latter. Grandma Mazur! Lula! Ranger!

Jeg har også lest Jane Harper, men på norsk, med tittelen "Tørke" og likte den godt.

Pussig hvordan jeg alltid sluker krim før påske og finner noe annet i påsken. Jeg tror det blir Ferrante, eller kanskje noe jeg ikke har lest av Virginia Woolf.

Anonym sa...

Er nettopp ferdig med Et helt liv av Robert Seethaler. En nydelig liten bok som kan anbefales. Har hentet fram Helga Flatlands En moderne familie.

Anonym sa...

Har nettopp fullført «Keeperen og havet», ei utrolig fornøyelig barnebok skrevet av Maria Parr. For øvrig har jeg flere bøker jeg har begynt på, og som jeg leser i når det passer, f.eks. novellesamlinga «Menn som ingen treng» av Frode Grytten, samt ei anna novellesamling av Roy Jacobsen. På vent ligger en Paul Auster-bok (inspirert av glamour-bibliotekaren), samt en haug med andre bøker jeg ikke kan la være å kjøpe i bokhandelen....

Anonym sa...

Akkurat nå leser jeg "den underjordiske jernbane" - liker godt! Anbefaler også som anonym over her "et helt liv", vakker bok. Siste leste er Julian Barnes " fornemmelse for slutten" og Carmona-Alvarez "og været skifter.." Nydelige godt skrevne bøker med nydelige personbeskrivelser, sidene flyr unna.
_Kjersti_

Maja sa...

Så morsomt å lese hva du skrev om Trolldomsfjellet! Jeg pleier nesten alltid å sjekke bloggen din fordi jeg vet at vi har ganske lik smak hva litteratur angår, men akkurat denne glemte jeg å søke opp! Takk for linken! :-)

Anonym sa...

Jeg leste også nylig Et helt liv som to over her anbefaler. Nydelig historie som satt i lenge. Jeg fikk assosiasjoner til Kilden av Gabriel Scott.
Har akkurat lest ferdig Nei og atter nei av Nina Lykke. Herregud, som folk kåler det til for seg og tar de underligste valg som de prøver å rettferdiggjøre! Gjelder jo forsåvidt de fleste av oss det da i større eller mindre grad, men i denne boka var det nærmest grenseløst. Og til tider utrolig lattervekkende også. Har også lest det meste av Ferrante og er veldig begeistret. Folkene, tankene, livene, drømmene, Italia...
Nå må jeg bestemme meg for ny bok, og blir realt inspirert av alle de gode tipsene her! Takk alle sammen! :-)

fru Storlien sa...

Akkurat nå leser jeg en bok om Bayeuxteppet, og fyller på med en bok om engelsk middelalderbroderi. Og så leser jeg Innsirkling av Carl Frode Tiller, har akkurat avsluttet bind en og skal på biblioteket og hente nummer to i morgen.

Anonym sa...

Jeg leste Den gylne notatbok serien og Martha Quest på gymnaset. etter det leste jeg nesten alt av Doris Lessing tror jeg. En veldig veldig bra forfatter som fortjent omsider fikk Nobelprisen før hun døde. Jeg var spesielt glad i En overlevendes erindringer. Den tør jeg ikke lese på nytt av frykt for at den har tapt seg for meg med tiden, jeg tror det ikke men...Jeg elsket også Keeperen og havet! Har også lest Vaffelhjarte og hørt på Tonje Glimmerdal på lydbok der forfatteren selv, Maria Parr leste. Anbefales. Har nettopp lest den lille boka Termin av Henrik Nor-Hansen, som han ble nominert til Nordisk Råds litteraturpris for. Veldig veldig bra og et urolig godt språk. Nå leser jeg Jeg er Zlatan av alle ting. Jeg liker den godt og man trenger ikke være interessert i fotball for å bli revet med av hans historie. Jeg har oppdaget at biblioteket låner ut e-bøker og for meg som liker å lese bøker i dette formatet er det glimrende. Har fått lest endel nyere norske bøker sånn. Ungdomsskulen av Heidi Furre, Alt det lyse og alt det mørke av Brynjulf Tjønn, Vi var aldri brødre av Pia Edvardsen. Og siden Nasjonalbibliteket har scannet inn 270000 bøker som kan leses på bokhylla.no, helt fantastisk, har jeg hatt gjensyn med en gammel ungdomsbok. Ville så gjerne fortelle om sommeren.

Anonym sa...

Nå jeg tenker meg om leste jeg Ungdomsskulen som vanlig bok. Tror ikke jeg fant den som e-bok.

Dahlia sa...

På vei til jobb hører jeg Roy Jacobsens Hvitt hav, andre bok om det røffe livet nord i Norge før og under krigen. Akkurat ferdig med Merethe Lindstrøms Nord og skal til på Kazuo Ishiguros Resten av dagen. Blir godt med litt vinterferie, for nå i vintermørket sovner jeg fort på kveldene og får lest lite.

Alene sa...

Her har jeg to bøker gående; Et velsignet barn av Linn Ullmann og Gå aldri fra meg av Kazuo Ishiguro.
Har en bunke på vent, men kanskje Det jeg elsket av Siri Hustvedt eller Mig äger ingen av Åsa Linderborg blir de neste.
Alltid fint å se hva andre anbefaler, rent bortsett fra «hotte» nyheter.
Anbefalinger fra folk som faktisk leser (og ikke skal selge) er jo alltid det beste ��

God lesning i leseværet!

Anonym sa...

Nettopp ferdig med Ishiguros «The buried giant». Hadde forberedt meg på å bli skuffet, men likte den veldig godt. Den er jo noe helt annet enn den ovenfor nevnte, «Never let me go», men har noe av de samme type kvaliteter. Ellers vil jeg nevne en god leseropplevelse fra tidligere i vinter; Unn Conradi Andersens «Alt uavklart». Nydelig språk (nynorsk attpå), og interessant historie. Nå skal jeg igang med «Fanny og mysteriet i den sørgende skogen»av Rune Christiansen. Den kommer sterkt anbefalt av folk jeg stoler på. Er det noen her som har lest den?

Unknown sa...

Jeg er nettopp ferdig med "Ready Player One", og syntes den var veldig god. Akkurat nå er boka jeg koser meg med "Husmorboka" av Iris Furu. Sistnevnte er ei fagbok om husmorjobben i etterkrigstida. Så holder jeg også på med den første boka i Sword of Truth-serien til Terry Goodkind. Har lånt boka, og hatt den flaut lenge. Så begynte jeg å lese den, og syntes den var god. Og så kom jeg så langt inn i den at jeg kjente igjen at serien Legend of the Seeker er basert på den. Litt flaut at jeg ikke visste det, og da var det plutselig ikke så fristende å lese videre. Men nå må jeg jo. For jeg har hatt den i over et år.

Eirin sa...

I det siste har jeg lest "Tung tids tale" av Olaug Nilsen og "Bli hvis du kan, reis hvis du må" av Helga Flatland. Likte begge to veldig godt og gleder meg til å fortsette med resten av triologien til Flatland. Jeg har et leseprosjekt med min bror hvor vi anbefaler hverandre bøker. Kriteriet for den første boken var at den skulle være lettlest og kort. Jeg anbefalte han "Kjærlighet" av Hanne Ørstavik. Han anbefalte meg "The uncommon reader" av Alan Bennett og den fikk meg til å le høyt flere ganger. Nå har jeg begynt på "Hennes løgnaktige ytre" av Selma Lønning Aarø og den liker jeg godt så langt. Skal kikke innom her senere når jeg trenger flere tips :)

Line sa...

For tiden leser jeg på bussen: Damekoret av Jennifer Ryan. På senga leser jeg noe av Grace Livingston Hill eller Isabella Alden. men jeg har akkurat byttet bok, så jeg husker ikke helt. Må bare ha noe lett og fint å lese. Ellers er skolebiblioteket mitt fullt av bøker som står i en tenkt kø hos meg. Noen rekker å bli lest, andre ikke for køen blir stadig lengre, og jeg plukker ut de jeg vil og glemmer andre. å ja, mens jeg holder på med håndarbeide hører jeg J.K.Rowling: A casual vacancy. Ingen tilknytning til Harry Potters magiske verden her. Men det er noe med personbeskrivelsene hennes som er så fine, og slik gir en påminnelse om nevnte Hr. Potter likevel.-)

Populære innlegg