søndag, oktober 07, 2018

Byens spor : Maj / Lars Saabye Christensen. - Oslo : Cappelen Damm, 2018. - 540 s.


Tomheten når man er ferdig med ei bok man har vært oppslukt av den siste uka! Bind 2 er over, nå sitter jeg og venter på at det siste bindet skal komme. Prøvde å finne omtalen min av den første boka, men den leste jeg i juni og da hadde jeg jo bloggpause. Så rart å ikke ha noen bokomtaler mellom tidlig mai og tidlig september! 

Uansett. Denne er like bra som den første. Jeg blir like fanget i dette universet. Noen år har gått, det er blitt femtitall, men stedet er det samme. Fagerborg. Oslo. 

Jeg kommer til å huske denne uka og denne boka, fordi det meste av den ble lest foran den gamle vedovnen vår; Jøtul fra ca 1960 da huset var nytt. Om et par dager forsvinner den og blir erstattet med en ny vedovn av typen miljøvennlig. Denne gamle fine grønne er nemlig et miljøsvin uten like, har vi skjønt. Peneste miljøsvinet jeg vet. Men samvittigheten er snart like svart som innsiden av lungene, så vi kan bare ikke forsvare å bruke den mer. Farvel gamle venn! Du trengte litt tid på å bli varm, men det tok du igjen i sjarme og eleganse. 
Og ikke minst: timene foran ovnen med sovende baby på fanget. 


8 kommentarer:

Anaruh sa...

oh no! Selv jeg som ikke bor der kommer til å savne den ovnen. Den minner som om kaminen som farmor og farfar hadde i huset sitt, om å tenne opp på kalde morgener når jeg hadde overnattet der, knitringen mens døra stod åpen en liten stund, varmen som bredte seg i stua mens vi var på kjøkkenet og lagde frokost. Og alle julefeiringene i samme stue, med nøtter man knekte selv, Twist, fruktfat, farmors juletre og farfars julemiddager (han hadde vært kokk ombord på en bananbåt i sin ungdom, og var alltid kjøkkenansvarlig).

Takk for alle koselige bilder av stua deres og lesestedet ved ovnen; den nye blir helt sikkert superlekker, og miljøet er jo helt klart et aspekt som kan trumfe nostalgi.

Kristin sa...

Min bestemor pleide å varme pysjen min før jeg skulle legge meg på akkurat en slik ovn, når jeg sov hos henne som liten. <3

Når det er sagt tror jeg både dere og miljøet blir fornøyde med den nye! :)

Ida sa...

Ååå den ovnen har jo vært en veldig stor del av bloggen ;) Jeg blir også å savne den. Det er nesten som om jeg kjenner varmen og hører knitringen når jeg ser på bilder av den. Men det blir sikkert kjempefint med den nye ovnen.

PS. Heldige du som har fått deg den nye vintermummikoppen. Den er jo sååå fin!

Randi sa...

Ny ovn blir nok bra!

For et nydelig bilde av den lille sovende på fanget! Og i en vakker strikkajakke!

Jeg storgleder meg til boka, likte den første kjempegodt og står nå på vent på biblis på denne andre.

Fortsatt god søndag, liker at du er tilbake med blogginga!

Ai sa...

Blogg gjerne om den nye ovnen (leseplassen!) når den er i hus. Jeg har lenge tenkt å bygge ildsted i min nye leilighet, men har lest meg helt kokko på regler og forskrifter og rentbrennende ovner og blablabla...

Ingerid sa...

Det er nesten en slik ovn som også mine besteforeldre hadde... og de sparte på veden med å fyre med melkekartonger fullstappet av aviser, det kan umulig ha vært bra for miljøet... tidene har endret seg. Men jeg er litt misunnelig på deg som skal få ny ovn som skal brukes. Vår står mest til pynt fordi huset er moderne og varmt. Særlig nå om høsten savner jeg å starte fyringssesongen med noen herlige kvelder med te, bok og ovn. Bilder med alle disse tingene samtidig er noe av det koseligste på bloggen din!

Hermia Says sa...

Jag älskade Beatles, Saabyes cirkus och Halvbrodern - tror du Byens spor också är något för mig?

Bye, bye fine vedovn!

Glamourbibliotekaren sa...

Alle: Gamle ovner er nesten uten unntak penere enn nye... men så tett som røyken legger seg på iskalde vinterdager, sånn at astmatikere får pustebesvær, har jeg ikke samvittighet til å bruke den mer. Den nye blir fin! Skal innvie den i kveld eller i morgen! :)

Hermia: Ja, det tror jeg absolutt. Samme område av Oslo som i Halvbroren! Og tidsmessig midt mellom Halvbroren og Beatles.

Populære innlegg