tirsdag, november 06, 2018

En måned på landet / Ivan Turgenjev. - Oslo : Solum, 1979. - 200 s."En måned på landet" høres ut som et lystspill eller en farse, noe lettlivet og muntert, men det er å ta litt i. Riktignok kan man fnise litt av enkelte karakterer her, blant annet ungkaren som frir til en "middelaldrende" ugift dame ved både å fokusere voldsomt på sine negative sider, å fortelle henne hva hun har i vente - og hva hun absolutt ikke bør vente seg - men også ved å være nedlatende mot henne, siden han mener hun med sin lave status på ingen måte kan få noen bedre mann enn han. Men det er i grunnen ingen morsom komedie, og det tok sin tid før suksessen kom for Turgenjev som måtte skrive den om, gi den nytt navn flere ganger og påpeke at dette stykket ikke var ment for scenen. Det er en fortelling i dialog-form, sa han, og ikke egnet for fremførelse. Men da Stanislavskij tok tak og satte det opp, og til og med hadde en av hovedrollene i stykket (med sin da splitter nye skuespillerteorimetode!), gjorde det stor lykke. Og Turgenjev er jo kjent for sine kvinneportretter. Her har vi et sjalusidrama, og man kan virkelig kjenne hvordan følelsene river og sliter i hovedrollen Natalja Petrovna, og hvordan hun manipulerer men samtidig blir lei seg over å gjøre det fordi hun vet at hun sårer dem hun er glad i. 

I NRKs arkiver fant jeg en Fjernsynsteatret-oppsetning av dette stykket fra 1986! Åh, Fjernsynsteatret, skulle ønske det fremdeles fantes. Tanken om at absolutt alle i folket kunne oppnå viten om kunst og teater via tv-skjermen hver tirsdagskveld, at man ikke måtte reise til byen og betale dyrt for å se Ibsen og Tsjekhov! Heldigvis er de fleste produksjonene digitaliserte og tilgjengelige for oss via nett-tv, men det er jo mye som ikke har tålt tidens tann hva framføringspraksis angår. Noe kan dessverre bli litt stivt og komisk, og det ryktet synes jeg ikke Fjernsynsteatret fortjener å ha. Det var så mye bra som ble sendt der, og det kunne vært så bra med nyproduksjoner i dag! (Men det er vel en utopi at man skulle starte opp med Fjernsynsteater igjen, i alle fall så lenge den sparsommelige lisensøkningen ikke tilsvarer prisvekst ellers i samfunnet.) 

Husker dere søndagsmatiné?
Flere Turgenjev-bokomtaler i denne bloggen: 

3 kommentarer:

Katrine sa...

Så fint omslag! Denne har jeg ikke sett før, vi har aldri hatt den i biblioteket mitt så lenge jeg har jobba der i alle fall! Får prøve å spore den opp på Nasjonalbiblioteket eller noe :-)

Stine Arkeologine sa...

Denne vil jeg lese! Og ja, Fjernsynsteateret og Søndagsmatine.. særlig Fjernsynsteateret husker jeg som en selvfølgelig del av omgivelsene da jeg var lita, moren min så alltid på det! Er enig i at det er et savn at det ikke er et fast tilbud med teater på NRK mer, nå blir det mer for spesielt interesserte som må oppsøke det selv - veldig synd!

Glamourbibliotekaren sa...

Katrine: Ja, ikke sant det er fint! Fargene og tegningene!

Stine Arkeologine: Fjernsynsteatret stod som regel på, ja. Husker så godt Johan Borgen-noveller i filmatisering med Sven Nordin som hadde fått en flue i nesen :D

Populære innlegg