søndag, desember 02, 2018

Glamourbibliotekarens adventskalender: Luke 2


Det er 1. søndag i advent, hurra hurra hurra! Stjernene er på plass i vinduene her, og det første lyset skal tennes nå. Adventsstaken som dere ser såvidt på bildet over, er stadig med. Temmelig nedsølt av stearin etter alle disse år, men med hvite lys og hvit stake går det fint!

Når det nærmer seg jul kan man speede opp stemningen litt med velduftende ting. Man kan lage sin egen potpourri av epleskiver og kanelstenger, man kan brenne kongerøkelse fra apoteket (eller enda bedre: røkelse fra St. Olavs bokhandel), eller man kan kjøpe stjerneanis og legge fram i en skål eller som her; i adventstaken. Sniff! Man kan også være råflott og kjøpe et kvalitetsduftlys fra f.eks. Diptyque, jeg liker de som dufter peis og treverk. Har man tilgang til einer, er jo det absolutt noe man burde få tak i nå, det dufter himmelsk. Vi har i hagen, hurra! Og selvfølgelig: lukt av julebakst. 

Dessuten har vi jo klassikeren med nellikspiker i appelsin. (Har noen fått en appelsin-nellik-kalender til å holde seg helt til julaften?)


Her i huset er vi forsiktige med duftlys og røkelse og svibel og alt sånt som lukter sterkt, men duften av en kopp julete eller en pepperkake eller noe gir jo minst like mye stemning! Det gjør ikke noe om man må ganske nært kilden for å snuse.

I min kalender fra Perchs var det i dag grønn kvedete! En riktig klassiker! Denne var noe av det første jeg kjøpte da Perchs kom til Oslo. Jeg har alltid kvedete i hus, og danskene er spesielt gode på dette. Jeg pleide alltid å hamstre når jeg var i København. Tante T har gode kvedeteer, og Perchs også - både svart og grønn. De har rause porsjoner i denne kalenderen, vi har fylt to kanner allerede i dag og det er fremdeles mer igjen. 


3 kommentarer:

Susanne sa...

Ah, det var fint det, både at du hyller første søndag og skriver om kalenderen. Jeg har den jo for første gang og liker at det er så rause mengder. Hurra. :)

Ingunn sa...

Hadde så lyst på den kalenderen jeg også, men de var utsolgte da jeg var innom sist! Kanskje de har fått den inn igjen. Får ta en tur innom denne uka :-) Lurer bare på kvede, har liksom aldri helt skjønt hva det egentlig er, men noe eple aktig eller? Får google kanskje. Ha en fin søndagskveld!

Glamourbibliotekaren sa...

Susanne: Fint å kunne drikke dagens te utover hele dagen :)

Ingunn: Håper du får tak i den! :) Kvede er en slags eplefrukt som ser ut som en pære, mye kjerne, og den spises nok ikke rå. Kokes stort sett, og funker fint i marmeladeform som tilbehør til oster! Sikkert til diverse middagsretter også (a la tyttebær). Jeg synes det er skikkelig godt i te! Pleier å kjøpe marmelade i delikatessebutikker når jeg kommer over det :)

Populære innlegg