fredag, februar 01, 2019

Svar på spørsmålene deres, del 5


Et sjokkbilde av en av våre syriner i fullt flor! Det kommer, bare vent. Om noen måneder er vi der igjen. Her er femte og siste del av svarene etter spørretimen: 


Grete: Jeg lurer på om du har noen tanker i forhold til at vi lever i en veldig ekstrovert tid hvor det å både oppføre seg ekstrovert og gjøre de " rette" tingene er blitt så innmari viktig. Selv er jeg vel både introvert og ekstrovert (kommer litt an på situasjonen), men lar meg til tider provosere over visse holdninger rundt det at man liksom er "kjedelig" hvis man liker alenetid, lese bøker etc....Det er liksom så viktig at man skal drive med de rette tingene: trene, invitere til middager, fester, snakke høyt om alt og ingenting....Ellers tusen takk for en givende og nydelig blogg!

Takk, hyggelig at du liker bloggen! Jeg er også en blanding, men verner om retten til å være introvert i fred uten å bli konfrontert med det. Opplever (som du gjør) at det gjerne forventes at man skal være utadvendt og sprudlende og "på" i enhver situasjon, men forstår ikke helt hvordan verden skal gå rundt om ikke det mer innadvendte og fokuserte også skal få plass. Synes utlysningsteksten i jobbannonser kan være riktig skremmende. Har hørt om sjefer som ikke vil ansatte mennesker som ikke er på Twitter og Facebook. Som om det er opplest og vedtatt at man gjør en bedre jobb om man henger mye på sosiale medier? Veldig mange rare tanker omkring dette der ute. Når folk på bussen babler om all treninga de driver med, alle smarte gadgets de har som skal ordne alt mulig, blablabla, så lukker jeg bare ørene og leser videre i boka mi, introvert som en skilpadde og meget fornøyd med det. 
Ingvild: Jeg har flere spørsmål jeg :-) Synes dere har det så koselig hjemme. Vet du har skrevet mye om det før, men jeg finner ikke akkurat det jeg leter etter i arkivet. Jeg lurer på om det er noen helt konkrete ting du tenker må være til stede når du innreder ditt hjem. Eller hva du absolutt ikke vil ha. Om det er noen typer møbler, materialer ting er laget av, stiler, sånt. Spennende å høre hvordan du tenker uansett, og gjerne en sånn guide til "slik får du et Glamourbibliotekarpreget hjem" ;-) På forhånd takk (og skjønner hvis du ikke orker siden du sikkert har gjort det før)

Takk for det! Vi trives jo godt i det lille huset vårt. Jeg kan revidere et tidligere innlegg om dette, og legge til spørsmålet ditt der! Kommer i løpet av uka tenker jeg. 


Glamnovise: oi, dette hadde gått meg hus forbi! Men bra timing på spørrerunden, for jeg har et helt konkret spørsmål til deg: Jeg var i operaen og hørte Peter Mattei synge Schuberts Winterreise i høst, mamma fikk billetter i bursdagsgave og ga meg den ene. Hun ønsker seg denne på plate, men etter hva jeg har forstått, har han ikke spilt den inn. Har du en å anbefale som du synes er ekstra fin?

Åh, det er mange fine. Dette kunne jeg ha greiet ut om over mange sider! Winterreise er en praktfull sangsyklus, kanskje en av de aller beste. Og den gjør seg så godt live! Kan tenke meg det var fint med Peter Mattei, han er god. Siden dere hørte Mattei kan jeg jo anbefale en baryton først og fremst. En av mine store favoritter i dette repertoiret er Florian Boesch. Han har gjort den flere ganger, jeg tror jeg liker den med pianist Malcolm Martineau best. Boesch og Schubert er en kombinasjon jeg aldri blir lei av. Matthias Goerne såklart, ganske annen stemmetype enn Boesch, men nydelig - og alt han tar i blir til gull (og han har gjort den minst tre ganger på plate - samt i operaen i 2016). Dietrich Fischer-Dieskau er fin, litt eldre sound. Han er sikkerstikk! Hvis du er ute etter en innspilling med en tenor, har vi f.eks. Werner Güra, han gjorde den jo så nydelig i operaen for noen år siden også. Ian Bostridges innspilling med Leif Ove Andsnes er også fin, ikke minst på grunn av Andsnes' elegante klaverspill. Bostridge sang den i aulaen i 2014, det var en mektig forestilling. Jeg var litt spent på forhånd, for det var ti år siden han sang den inn på plate og jeg må innrømme at jeg likte Bostridge i dette repertoaret (tyske lieder) best rundt årtusenskiftet. Stemmer endrer seg jo med årene. Men det var en flott opplevelse, veldig dramatisk, bedre live enn den hadde vært på plate tror jeg. Jeg liker forøvrig Bostridge aller aller best i Schumann - hans "Dichterliebe" fra 1998 er den dag i dag min absolutte yndling. Men, som sagt: Gå for Florian Boesch, jeg tror jeg heller til han hva barytoninnspillinger angår. 
Studinen:
1. Hva er det beste hotellet du har bodd på noen gang, samme hvor?
2. Hvis du måtte velge én parfyme å bruke resten av livet, hvilken ville det vært?
3. Topp 5 ingredienser til en super helg hjemme?
4. Hvilke teer kjøper du i matbutikken?
5. Favoritt låt av Michael Jackson?


1. Jeg er jo veldig glad i Library Hotel i New York. Vi pleier å bo i 7. etasje, som etter Dewey er kunst-etasjen (men vi har også bodd i 2. etasje, på et av skjønnlitteraturrommene!). Det er ganske eksklusivt men føles ikke overdådig på noe vis, og det er bra. Jeg har ikke noe behov for å bade i luksus, virkelig ikke. Jeg er egentlig mest glad i de små pensjonatene vi har bodd på, f.eks. i Sverige, og kanskje aller mest hotellet vi pleier å bo på i Latinerkvarteret i Paris. 

2. Chanel Coco! 
3. Fri med familien min, god tid, fin musikk, en rusletur til en kafé eller platebutikk eller bokhandel eller bibliotek, være ute i hagen eller inne foran ovnen (hvis det er kaldt). Og hurra, det ser ut til at denne helga blir akkurat sånn!
4. Twinings Earl Grey, Twinings solbær, Lipton Yellow Label, Lipton grønn te, Twinings Lady Grey, Twinings Eple/kanel/rosin, Twinings English Breakfast. For eksempel. Det er ofte mye god te i matbutikken!
5. "Baby Be Mine", "Rock With You", og selvfølgelig "Human Nature". 


Marit:
* Leser du andre blogger - hva er din favoritt? 
* Hvor møtte du mannen din? Var det kjærlighet ved første blikk?
* Oppskrift på yndlingskaken din? 
Takk for denne bloggen, den gir hverdagen et løft :) 

*Det blir ikke mye blogglesing nei, det må jeg innrømme. Det blir i så fall ganske sporadiske skippertak. Jeg har lest Underbara Clara siden hun var nitten, ellers er jeg innom Elsa Billgrens blogg i blant. Cup of Jo har jeg lest siden hun var singel og journalist i Glamour. Norske: Hjartesmil, Noe fint hver dag og Heidi Furre. Men som sagt, jeg får slett ikke med meg alt, det blir nå og da. 
*Vi møttes på folkehøgskole! Jeg husker jeg tenkte "oi, dette føltes veldig annerledes, han må jeg bli bedre kjent med!" første gang vi pratet sammen; han var så hyggelig, høflig og oppmerksom i motsetning til ca alle andre jevnaldrende gutter jeg kjente på den tiden. Vi hadde så mange felles musikalske helter, og lånte plater av hverandre. Bra start!
*Har ikke noen vinneroppskrift! Googler for alt det er verdt når jeg baker suksesskake eller hva det nå er. Mine egne slagere, rømmekake og marengskake, finner du oppskriftene til ved å bruke søkefeltet. 


Anaruh: Jeg har et saksofonrelatert spørsmål, eller kanskje mer en forespørsel. Begge barna mine spiller saksofon, og spesielt han eldste på 12 liker å høre musikk hvor saksofonen står i sentrum. Men ved å søke på Saxophone i Spotify får man opp litt ymse greier, så jeg lurte på om du hadde noen tips til gode plater med gode saksofonister? 
Og til Glamnovise over: Jeg var også på samme konsert og skulle også ønske at Mattei hadde spilt inn plate. Men i stedet fant jeg en med Ian Bostridge og Leif Ove Andsnes, og den er også nydelig!

Det er vel kanskje litt tidlig å sette på Coltranes "Giant Steps" hvis han har tenkt å finne noe han kan spille selv akkurat nå, hehe. Men hvorfor ikke, det er jo bra å ha mål! Coltrane er den helt store guden innen jazzsaksofon, og du kan jo prøve "Ballads" eller "Duke Ellington & John Coltrane" - de er fine å begynne med. Samt Joe Henderson, Joe Lovano, Dexter Gordon, Lester Young, Sonny Rollins, Stan Getz, Knut Riisnæs - alt av disse. Hvis du tenkte på klassisk saksofon må jeg melde pass; der har jeg ikke særlig oversikt. Det er jo et temmelig "nytt" instrument i klassisk sammenheng, så det meste som er skrevet for saksofon er fra 1900-tallet og framover. Men en riktig senromantiker, Aleksandr Glazunov, rakk å skrive en konsert for saksofon. Den har nok vært på prøvespillrepertoiret rundtom på musikkhøyskolene. Så kan du jo sjekke ut "Classic Branford Marsalis", han er jo en skikkelig allrounder, men akkurat på denne plata spiller han klassiske stykker. På sopransaksofon, vel å merke. 


T: Hei! Jeg lurer på hva slags forhold du har til skigåing, kan ikke huske du har skrevet noe om det? Jeg er ikke spesielt glad i det selv, men føler det er litt forventet at man skal like det når man bor i Norge ;-) 

Jeg har et ganske avslappet forhold til skigåing! Jeg har ca ingen teknikk og er elendig til å ploge, men småturer på noenlunde flat mark har jeg ingenting i mot. Jeg har en ambisjon om å komme meg ut oftere, det kan gå flere år mellom hver tur, for jeg har liksom en tendens til å glemme muligheten. Men i år er det jo så mye snø at man kan gå hjemmefra og ut på jordene og inn i skogen, så det er ett av mine mål for vinteren. Spenne på meg skiene en kveld og rusle avgårde. Så får vi se om jeg husker å gjøre det, haha! Bare gi blanke i andres forventninger. Gå på ski hvis du vil, la være hvis du ikke vil. Anonym: Gravideklær, hjelp! Hva? Fra hvor? Det siste finn stilen- innlegget ditt var til stor inspirasjon! :))) Hvor kjøpte du dine klær da du gikk gravid, og hva prioriterte du av nytt? fant du noe på bruktmarkedet? Og har du andre gode tips på klesfronten når magen vokser og vokser?
Takk for spørretimen! :)))

Jeg kjøpte ikke så fryktelig mye; jeg hadde mange kjoler jeg kunne bruke. Men jeg gikk vel til innkjøp av to par jeans og ett par andre bukser, samt noen få kjoler og topper. Primært H&M tror jeg, ikke noe brukt. Det var sommer og varm høst da jeg var på det mest gravide, så jeg behøvde ikke å kjøpe ytterklær eller tjukke gensere eller noe. Jeg gikk mye i bomullsgensere/langermede trøyer og cardigans mener jeg å huske. Mye av det kunne jeg bruke videre etter fødselen også. Lykke til!


Anonym: Hei, og takk for en flott og inspirerende blogg som attpåtil er helt reklamefri. Tipp topp! Jeg lurte på om du kunne laget en miniguide til Nesodden? Bodd i Oslo hele livet, men har aldri vært på Nesodden. Lyst til å ta båten over med mann og barn når snøværet gir seg. Tips til kafeer, turstier o.l. Mottas med takk!

Jeg føler kanskje at å utarbeide en sånn guide burde lønnes av Nesodden kommune på et eller annet vis, haha! Det er litt omfattende å begynne med når jeg har såpass lite bloggetid pr uke som jeg har. Men du kan jo ta turen til Hellviktangen når våren kommer. Spise kake på den koselige kaféen og rusle langs stranda! Bussen stopper bare et lite stykke unna. Mange fine gamle hus å se i området der. Også kan du jo hoppe på enten 565 eller 570 og gå av på Bjerklund for å besøke den fine butikken Draumefangst!  Om sommeren er det fint å gå av på Flaskebekk og spasere langs strandpromenaden og alle badehusene; de ligger bare ti minutter unna bussholdeplassen. 


Ellen: Veldig fint at du skriver om bøker og musikk (i tillegg til blomster, te og alle de andre positive tingene du skriver om. Jeg lurer på hva du synes om kona til Paul Auster, altså Siri Hustvedt? Leser du henne? 

Jeg har lest masse av henne og liker henne veldig godt! Bare søk henne opp her i bloggen så finner du omtalene mine. Dessuten ønsker jeg meg kontoret hennes. 


Anonym: Jeg har fått med meg at du er vegetarianer (av klima-, dyrevelferd-, eller helsegrunner?), og spørsmålet mitt er om dere også kun gir datteren deres vegetarmat? Hvordan er det ift å sikre at hun får i seg det hun skal av næringsstoffer etc for å vokse og utvikle seg riktig? Hva med maten hun får i barnehagen? Jeg spør fordi jeg ikke vet, ikke fordi jeg har noen sterke meninger i noen retning.

Hun er ikke vegetarianer, men om hun ønsker å bli det en dag støtter jeg henne helhjertet. 


4 kommentarer:

Sol sa...

Så gøy med spørrerunde, jeg har virkelig kost meg med å lese alle spørsmålene og svarene :-) Glad for at du liker Siri Hustvedt, det gjør jeg også!

Glamnovise sa...

Tusen takk for grundig svar! Hørte på Florian Boesch, helt nydelig. Vil helst ha baryton ja. Tusen takk, den skal herved bestilles!

Maja sa...

Spørretimer er knallmorsomt! Både å se hva leserne spør om, og hva du svarer. Gleder meg allerede til neste gang!

Anaruh sa...

Tusen takk for langt og utfyllende svar! Skal sjekke ut alle disse og videreformidle

Populære innlegg