lørdag, desember 08, 2007

Berlin, anyone?


Nina lurer på om noen har gode tips om hoteller, vintagebutikker, kaféer og andre ting man bør få med seg i Berlin. Kjør på, mine kjære lesere!

(bilde fra Teddy Tours Berlin)

15 kommentarer:

wine-fueled narcissism sa...

Jeg anbefaler Kastanjealleèn, både for vintageshopping, retromote, småcrazy kunstinstallasjoner og deilige små kafeer. Ellers husker jeg en fantastisk biodynamisk resturant i Øst-Berlin et sted som het "Bio-Bistro", men jeg husker ikke hvordan vi havnet der. :) Ellers kan jeg anbefale en pastalunsj i resturanten/showroomet til Audi og en guidet tur i det enorme Stasi-hovedkvarteret. En times togtur til Sachsenhausen er ogse vel verd det hvis du er interessert i grusom historiefortelling.

God tur til Berlin, det er en fantastisk by!

Stine

Glamourbibliotekaren sa...

Høres supert ut! Berlin er en av de byene som står høyest på min liste. Hadde jeg ikke bare brukt opp alle pengene mine på New York hver eneste gang det er ferietid... men det er addictive.

Anonym sa...

Tusen takk Stine! Masse spennende forslag! hilsen Nina

Anonym sa...

Ja, dit bør du dra!! Kjempeby!! Var så fantastisk heldig at jeg bodde der et halvt år, og her er noen anbefalinger:

Bydelen Prenzlauer Berg, nord-øst for sentrum (der ligger den allerede nevnte Kastanienallee): Tidligere var dette et fattig arbeiderstrøk, nå myldrer det av liv - koselige kafeer og små sjarmerende butikker.

Hackescher Markt: Område i sentrum med mange trendy butikker, mye dyrt, men mer ungdommelig og avslappet i stilen enn lenger vest i sentrum. (Hvis du først drar hit, sørg for å ta en kikk på den nye synagogen like ved. Den ligger i Oranienburgerstrasse, som forøvrig er full av barer og kafeer.)

Alexanderplatz: Galleria Kaufhof finner man flere steder, bl.a her. Stort varehus, men ikke nødvendigvis dyrt som f.eks KaDeWe og Lafayette. Ellers ligger det en tysk kjede som heter Reno på Alexanderplatz, med flere svært søte sko, men prisnivå tilsvarende norske Økonomisko. Og sånt er jo alltid fint å finne:-) Også mange mindre butikker i nærheten, nytt og second hand.

Kurfürstendamm: Flere DYRE butikker, dette er jo den gamle paradegaten, men i enden nærmest sentrum har kjedebutikker av type Zara og H&M klart å snike seg inn. Så kan man få følelsen av å handle på Ku-damm, men uten å ha brukt 50.000 Euro hos Chanel ...;-) Her i nærheten ligger også KaDeWe, mange turister føler de MÅ innom her, men selv om matvare-avdelingen i toppen er stor og spesiell, så er det litt Harrods mm. Du vet hva du får, ikke veeeldig spennende.

Nå føler jeg at jeg begynner å skrive bok, og lover jeg skal snart avslutte, men vil gjerne føye til at bydelen øst for sentrum, Friedrichshain, er kjent som student- og kunstnerbydel nr 1, og Simon Dach-Strasse her var hvertfall tidligere kjent som den største utelivsgaten i byen. Her finner du også East Side Gallery, hvor rester av muren er brukt som lerret av kunstnere (dessverre altfor dårlig vedlikehold, men likevel verdt en titt!!).

Som oppvarming vil jeg anbefale å se filmer som "Løp, Lola, løp", "Good Bye Lenin" og "De andres liv", da får du smugkikket på byen og puste inn litt tysk og berlinsk historie og "stemning" allerede før du drar:-)

God tur!!

Jørn Roeim sa...

Mange gode råd her. Kutt for Guds skyld ut KaDeWe. Stormagasiner kan man se overalt, og dette er en håpløs gjenganger i alle guider til Berlin.
Har du ikke vært i en konsentrasjonsleir før, er Sachsenshausen faktisk et godt forslag. Gå der med respekt. Museet for muren er også verd å se, det samme med Riksdagen og det nye jødiske museet. Berlin er i det hele tatt en fantastisk by, en levende bok om hele vår nære historie. Ta en titt inn i bakgårdene f.eks. i bydeler som Mitte og Prenzlauer Berg, fulle av spennende tagging. Eller besøk Tacheles. Men ikke vær så opptatt av hva du må eller ikke må i Berlin, som Stine sier: Det er en fantastisk by. Annerledes enn andre storbyer. Europas største veikryss, en smeltedigel ikke bare mellom tidsperioder, men også mellom øst og vest.
Hilsen Tehme Melck, som en gang ble tilbudt jobb som drosjesjåfør i Berlin, og som har krysset Checkpoint Charlie i virkeligheten.

Anonym sa...

Jeg føler for å slenge på litt mer her, om jeg får lov, det er tross alt nærmest et favoritt-emne ...:-)

Ettersom du ønsket vintage-tips, antar jeg du kanskje også er svak for kvalitet-loppis? Her har Berlin masse å by på, anbefaler å gjøre noen nett-søk rett før du skal dra for å få oppdatert info. Finnes fine markeder langs Spree, og loppemarkedet i Mauerpark i Prenzlauer Berg er et av de beste jeg har vært på. Mener det holdes hver søndag i sommerhalvåret.

Vil også minne om at Berlin har hele tre operahus, og er kjent for mange gode teaterscener, f.eks. Volksbühne og Berliner Ensemble (Berthold Brechts gamle teater). Fantastisk by for den kulturinteresserte!

Den kunstinteresserte bør få med seg (foruten det enorme antallet museer og gallerier ellers ...) Käthe-Kollwitz-Museum, som ligger i Fasanenstrasse, en av sidegatene til Kurfürstendamm. Kollwitz var nettopp Berliner, og kunstnerkarrieren var preget av fattigdommen hun så da hun bodde i Prenzlauer Berg, og de to verdenskrigene hvor hun mistet sønn og sønnesønn. Grusomt og brutalt, men kunst du ikke glemmer så lett.

Ellers anbefaler jeg å kjøpe bladene Tipp eller Zitty dersom du kan lese tysk, det er "What's on"-magasiner for Berlin og gir mye oppdatert og aktuell info for en svært billig penge.

Cecilia sa...

Butiken Serendipity är fantastisk och ligger i ett trevligt område, jag bloggade om den i juni:

http://ceciliasinredning.blogspot.com/2007/06/serendipity.html

Hoppas att du får en trevlig resa!

mvh Cecilia

Anonym sa...

Tusen takk alle sammen for masse spennende og flotte tips! Planleggingen er igang! hilsen Nina

Anonym sa...

Henger meg på har blitt sagt, og føyer til:
Et must i Berlin er brunch. De aller fleste cafeer med respekt for seg selv (i Prenzlauer-Berg og Mitte der jeg bodde ihvertfall) tilbyr brunch i en eller annen form i helgene, ofte buffet. Lange, late bruncher i Berlin er fantastisk og veldig berlinsk. Er et par år siden jeg bodde der nå, men Nola i Mitte er en adresse, i Kastanienallée med sidegater finner man alltid noe, ellers er Lychener str et tips for mat, restauranter og små rare butikker side om side nedover hele gata.

For lokale design-butikker og 2nd hand: Oderbergerstrasse (sidegate til Kastanienallée) ned mot Mauerpark har mange kule butikker og kafeer. Prøv gjerne Thai-restauranten på hjørnet av denne gaten og Eberswalderstrasse, den er latterlig billig og fryktelig god.

Ha en kjempegod tur, gled deg! Berlin er fantastisk!

Bokomaten.. sa...

Vill gärna tipsa om den coola baren Erdbeer Bar som specialiserar sig på drinkar med Jordgubbar. OTROLIGT goda STrawberry Daiquiris! Röda väggar och allt möjligt rött, rött, rött och som sagt, massor med jordgubbsdrinkar på FÄRSKA jordgubbar också mitt i vintern. Kan tyvärr inte beskriva hur man hittar dit, men ligger centralt i ÖstBerlin så om du går förbi, titta in! Berling är underbart för ALLT finns där, top-klass OCH mycket kul vintage i öst.

Annikken sa...

Jippi, dette skal jeg se närmere pä när det blir Berlintur til vären:)

bigmouth sa...

jeg har blogget om berlin
thebigmouthstrikesagain.blogspot.com

Anonym sa...

Er litt sent ute, men må nesten komme med mine topp-fem-tips, siden jeg nettopp har vært i Berlin. Her er de, i tilfeldig rekkefølge:

- Nefertiti-bysten (i Altes Museum). Den er magisk. En kamerat av meg fortalte at han forelsket seg og nesten ikke klarte å rive seg løs!

- Pergamonalteret i Pergamonmuséet.

- Karl-Marx-Allée. (Går sørøst fra Alexanderplatz). Jeg ble tipset om denne gaten, og ble fortalt at det skulle være et eksempel på fin østtysk arkitektur. Jeg var skeptisk og tenkte på trasige blokker, men ble virkelig overveldet! Alléen er fantastisk flott!

- Gendarmenmarkt - Berlins vakreste plass. Bak plassen ligger verdens største sjokoladebutikk...

- Og hvis du liker musikk, er Berlinerfilharmonien et av verdens beste orkestre!

Glamourbibliotekaren sa...

Takk så mye, elskede lesere - tenk så mye bedre dette er enn å finne en tilfeldig shoppingguide e.l. i et tilfeldig og kjipt blad. Hurra!

Fruen sa...

Kanskje fler enn meg som søker opp reisetips fra gamle poster i denne bloggen, så her kommer enda et tips som er nokså generelt:
Berlin er en stor by, med mange kjerner og uten et bestemt sted som en virkelig kan kalle "sentrum". Det er stort sett flatt, og dermed perfekt for sykkel!

Storbyen er godt tilrettelagt for syklister, jeg leide fra Fat Tire Bikes og det finnes veldig mange andre gode også. Du plukker opp mye mer av stemningen i nabolagene enn ved bruk av buss/trikk, og du har større rekkevidde enn til fots. Og så er det jo veldig fleksibelt, da! :-)

Populære innlegg