tirsdag, desember 04, 2007

Le Corbusier


En liten hyllest til en av mine yndlingsarkitekter i dag: Le Corbusier. Jeg har skrevet mye om yndlinger i musikk og film, så nå er det på tide med andre favorittkunstnere. (Morgenbladet hadde forøvrig et interessant arkitekturbilag sist fredag, med praktbygg av forskjellige norske arkitekter)

Le Corbusier levde fra 1887 til 1965, var egentlig sveitsisk, og fødenavnet var Charles-Edouard Jeanneret. Mot slutten av første verdenskrig flyttet han til Paris og tok kunstnernavnet Le Corbusier.

Han hadde mange idéer om byplanlegging (effektivitet), han tegnet mange møbler (Chaise Lounge) og han lagde etterhvert en ganske spesiell kirke (Notre-Dame-du-Haut de Ronchamp)

Le Corbusier tenkte på et hus som ett eneste rom, inndelt i seksjoner av møbler. Åpne etasjer, takterrasser, horisontale vinduer, slette fasader, stolper som gjorde at man kunne ha hage under huset.

Villa Savoye er nok det beste eksemplet på disse fem prinsippene i husdesign. Denne villaen skrev jeg om på eksamen i kunsthistorie og den slutter aldri å fascinere.

...og i den forbindelse kan jeg jo spørre nå som jeg kanskje har litt ekstra mange lesere... I Mosseveien, etter bomringen og trafikklysene (når man kjører sørover), ligger det en hvit funkisvilla i en sving. Den minner veldig mye om Villa Savoye. Er det noen som vet hvem som har tegnet den??

5 kommentarer:

Anonym sa...

Nei, jeg vet ikke hvem som har tegnet den. Men jeg vet at den nettopp ble solgt og at det alltid er så fint i hagen der. Tross nærheten til mosseveien og eksosen.

Jørn Roeim sa...

Jeg tenker umiddelbart på Lars Backer, som tegnet Ekebergrestauranten, på grunn av den geografiske nærheten. Bjercke og Eliassen er også en mulighet. Alle disse var jo pionerer når det gjelder norsk funkis. Men jeg vet ikke.
Jeg elsker funkis forøvrig, og var så vidt innom kunsthistorie i min meget kortvarige akademiske karriere.

Anonym sa...

Hihi, dette er komisk.. Enda en av mine favoritter er omtalt i bloggen din- i tillegg til Ella og Mozarts treblåsere- på én og samme dag.. Det er et sammenlignbart hus i Steinberget, Trondheim. Fascinerende! Jeg jobber med arkitektur, og byutvikling er svært engasjerende!

Anonym sa...

Ville sjekket med Bonytt eller noe sånt, for å finne navnet på arkiteten. Aftenposten har også kjørt reportasjer om arkitektur i Oslo-området de siste dagene, kanskje de kan hjelpe?

Glamourbibliotekaren sa...

Te: Takk for tips! Svaret er nok der ute..

Kaisa: Ikke dumt! Ellers burde jeg vite hvem jeg skulle kontakte, bibliotekar som jeg er. Jeg får høre med noen av mine bibliotekar-bibliotekarvenninner :)

Populære innlegg