lørdag, desember 08, 2007

Respekt for historien

For omkring to måneder siden var jeg og glamourgemalen på visning. Vi har egentlig ingen umiddelbare planer om å flytte, men da vi så at en leilighet i et hus vi liker godt var til salgs, måtte vi se på den. Det er en funkisgård med store grøntområder rundt. Gården ble bygget i 1949, veldig klassisk og velholdt, og det meste var originalt (med unntak av f.eks. kjøkkeninnredningen som var fra 90-tallet). Romløsningen var klassisk, små rom, men fin og praktisk. Megleren hadde dog kalt det oppussingsobjekt, og det stusset vi på. Han forklarte at nå til dags vil jo alle ha åpen løsning mellom kjøkken og stue, og derfor hadde han laget en alternativ planløsning. Han stod i den koselige lille stua og veivet med armene, snurret rundt og pekte, snublet i egne ord mens han ivrig forklarte hvor perfekt det hadde vært å slå ut veggen mellom stua og det ene soverommet, flytte kjøkkenet dit, lage soverom på det gamle kjøkkenet, det var ikke måte på hvilke forandringer han skulle gjøre. Og det slo meg: Dette er plastisk kirurgi. Her har vi en klassisk funkisbygård som egentlig burde være verneverdig, attraktiv nettopp fordi den har en original planløsning og bevart stilen - og megleren ville gjøre den om til en helt ordinær nybygd leilighet som det går tretten på dusinet av. Jeg fikk litt vondt i magen. Jeg er spent på hva kjøperen kommer til å gjøre med den.
(på bildet: En funkis-fuglekasse fra stockhome.se)

21 kommentarer:

Anonym sa...

Jeg kunne ikke vært mer enig!
Det gjelder ikke bare funkisbygninger. Tenk på alle de nydelige gamle bygårdsleilighetene fra århundreskiftet som er ødelagt pga fikse ideer om å hakke ned stukkaturen, lage åpen kjøkkenløsning ( grøss... jeg liker at kjøkkenet kan lukkes av, mulig det er fordi jeg ikke er et petimeter...spesielt når kjøkkeninnredningen er på en vegg i stua, ikke avskilt det minste, men det verste er der folk fjerner helt BRUKBARE originale tregulv for å legge parkett/laminat! Jeg får utslett av slikt. Den lune følelsen fosvinner.

Elin Maria sa...

Gratulerer med seieren! :)

Anonym sa...

Gratulerer med velfortjent seier. Utrolig sutrete vinnerpresentasjon på Tordenbloggen, men sånn er det kanskje når det er en utenfor bloggbyklikken som vinner...? Isteden får vi andre istemme i et tre ganger hurra for den mest elegante og gjennomførte bloggen i Norge :-) Hurra hurra hurra!

Anonym sa...

Er så enig med deg.
Tenk hvor mange fine gamle hus som pusses opp i stykker for at man ikke kan se til historien og ta vare på i steden for å ödelegge.
Takk for en fin blogg som jeg leser hver dag.

Anonym sa...

høres ut som det kan være i Westye Egebergsgt det her-der bor jeg :-)
ja noen har bygd om og ødelagt, men det er heldigvis bare noen ytters få. De fleste som flytter hit tror jeg vil ha det slik det opprinnelig er, det er jo det som er særpreget med disse leilihetene. Ellers kan man jo flytte hvor som helst!

Anonym sa...

Fin blogg! Og morsom post om funkis og blåst megler. Det er bra å ta vare på ting; hus, møbler, klær, whatnot. Å se kvalitetene i det er viktig, så man ikke ender opp med å putte samme lue på alle hoder, bare fordi man tror "alt skal være slik i dag".

Og adventskalenderen din er fin, akkurat noe for slike som meg, som ingen lager kalender for. Du finner meg under "spilliv.wordpress.com", der jeg har en ganske ny og beskjeden blogg om hverdagslige greier.

Glamourbibliotekaren sa...

Gratulanter: Takk og takk, prøver å forfatte en liten takketale nå!

Anonym: Nemlig, jeg liker også å kunne lukke døren til kjøkkenet! Både for å stenge for matlukt og berg av oppvask, men også for å lukke seg inne på kjøkkenet og lage mat eller skrive et brev ved kjøkkenbordet eller høre på radio..

Cissy: Se bare på boligannonsene i avisene. Alt ser helt likt ut.

Anonym: Godt å høre :) Det var forøvrig ikke i din gate, men ikke så veldig langt unna.

Tomas: Takk, og velkommen hit! Jeg lover å fortsette å lage fin kalender! :)

Anonym sa...

Gratulerer så mye med den velfortjente seieren!

Glamourbibliotekaren sa...

Malou: takk for det :)

Unknown sa...

Uffda, dette var jo morsomt helt til jeg skjønte at det ikke handlet om fuglekassa.
nei, tror jeg går tilbake til Esquil...

Glamourbibliotekaren sa...

trond: takk for besøket! :D

Oda sa...

Ah, deilig post. Bringer tilbake alle mine mareritt fra et par år tilbake, da jeg løp rundt på visninger. Endte selv i en 1895-leilighet hvor absolutt alt var ødelagt, unntatt perlestaffpanel under huntonittplater og fem lag tapet på kjøkkenet. Vi håpet på rosett under senket tak, men akk, vandalene hadde hamret den ned og satt stålbeslag på kryss og tvers for å skaffe feste til det skeive nye taket. Men vi ga oss ikke! Utfra tanken om at det skal være et visst samsvar mellom det ytre og det indre i et hus, rekonstruerte vi blant annet brystningspanel i stua (ikke den lave harry-varianten, men høy brystning som går 2/3 opp på veggen, med profilerte lister), ny gipsrosett, gamle speildører fra finn.no (alle dører var fjernet i leiligheten, det var åpen løsning overalt unntatt inn til toalett og soverom) etc.

Dette ble en lang kommentar, men kort sagt: Jeg liker veldig godt tanken din om respekt for historien, det kan man nemlig ha uten å bli klissete nostalgisk. Og meglerne med sine overflatiske innspill, de kan virkelig sette ideer i hodet på folk som både er dysfunksjonelle og unødvendige. Det er f eks en grunn til at soverom bør ligge over hverandre, og kjøkken over andre kjøkken - men meglere bor kanskje i eneboliger uten fare for nabostøy?

Glamourbibliotekaren sa...

Bharfot: Amen.


Og apropos nabostøy: Jeg har endelig funnet en definisjon på lykke. Den kommer her:
Når naboene under, som har bråket og bråket daglig/nattlig i et halvår, festet hver bidige fredag og lørdag og spilt høy musikk til morgengry og røyket sånn at din egen leilighet lukter som et askebeger, som har kranglet, grått og hylt skreket og gjort andre unevnelige nattlige ting så høylytt at du våkner hver bidige natt klokka tre av en av tingene (ofte umulig å vite hvilken), og får ikke sove på minst en time, som du har måttet tilkalle politiet for, fordi du trodde de skulle drepe hverandre, og som generelt ikke har tatt hensyn til noen andre enn seg selv og knapt nok det - når de plutselig er på flyttefot sånn at alle deres ting, digre forsterkere og anlegg og høyttalere står ubeskyttet utenfor huset - OG DET BEGYNNER Å REGNE OPPI ALT SAMMEN - da kan man snakke om lykke. Hilsen skadefrydbibliotekaren.

Oda sa...

Haha. Deilig. Jeg gleder meg på dine vegne 8-)

Anonym sa...

Bra post om boliger. Vi har en leilighet fra 30-tallet, med originalt tregulv. Det er en av de tingene jeg fryder meg over når jeg kommer hjem fra ferie. Er også lite gira på åpen kjøkkenløsning.
Det med at "alle" styler leiligheter før salg, er et tveegget sverd. På den ene siden vil du ikke skremme bort potensielle kjøpere med din egen personlighet, men samtidig så blir det jo pregløst.

Glamourbibliotekaren sa...

Kaisa: Skjønner. Man vil jo ikke ha masse familiebilder og personlige greier oppe. Men når det samme Audrey Hepburn-bildet fra Ikea går igjen i femten annonser i en og samme avis... haha. Dette kunne være interessant å forske på og tolke vår samtid i lys av :-D

Anonym sa...

Jeg har ikke tallet på hvor mange visninger jeg har gått på for å unngå nettopp akkurat det! Hvem vil engetlig ha åpen kjøkkenløsning? Kan noen fortelle meg èn fordel?

Gratulerere så mye med seieren!
Det var deg vel undt og ikke minst en verdig vinner!

frikke sa...

Enig, enig, så hjertens enig - med både deg og alle andre som har kommentert her.

Jeg blir så frustrert av både boligannonser, boligmeglere, og ikke minst bolighaier som kjøper en gammel bygård for å dele opp hver eneste gamle byleilighet i 4 hypermoderne hybler med null respekt for originale detaljer, originale gulv, dører etc etc. Ja til bevaring, ja til hus med sjel - nei til kapitaliert boligmarked. Sukk.

Nå rablet jeg bare ned det første som dukket oppp i hodet, men dette brenner jeg såpass for at jeg kunne fortsatt å skrive utover kvelden (noe jeg ikke skal utsette dere for!)Uansett gleder det meg stort hver gang noen tar opp dette temaet -ergo - takk for flott innlegg!

Og forresten - gratulerer så mye med seieren i Tordenbloggen!

Glamourbibliotekaren sa...

Anonym: Jeg er enig. Den eneste grunnen jeg kan komme på, er om man vil prate med gjestene mens man lager mat til dem. Men jeg lager mat til mine gjester mens de sitter ved kjøkkenet, også går vi inn i stuen etterpå. No problem :)

Frikke: Da vi flyttet inn her vi bor, var det gyselige forgylte snurrepiperi-dørhåndtak fra åttitallet her. Vi byttet dem sporenstreks ut med slike originale i stål og svart. It made all the dfference!

Anonym sa...

Jeg så utrolig enig med deg!

Anonym sa...

Jeg hadde faktisk noe av den samme opplevelsen i går da jeg var på visning i en av leilighetene i gården der jeg bor (nysjerrigper...). Gården er fra 1913 og leilighetene har deilige, luftige rom med stukkatur i taket, doble fløydører med nydelige, gamle dørhåndtak og pene tregulv. I denne leiligheten, som en eiendomsmegler hadde kjøpt for å pusse opp og så selge videre, var taket senket for å kunne legge inn spotter i ALLE rom, kjøkkenet var flyttet slik at det ble en åpen kjøkkenløsning, alt var malt kritthvitt. Originale dører var ikke tatt vare på, tregulvene var skjult under ny parkett. Den leiligheten vi kjøpte i samme gård var helt klart et oppussingsobjekt, men nesten alt det originale var intakt, inkludert en nydelig skjenk på gangen. Det er virkelig mye vandalisme i oppussings-/eiendomsmegler-bransjen. Og hvorfor i all verden vil folk ha stekeos inn på stua? Det går over min forstand.

Populære innlegg