tirsdag, januar 13, 2009

Å gå på visittHvordan er det med manérene i det nye året? Det er kanskje på tide med en liten leksjon i skikk og bruk igjen? Dagens litterære verk heter "Kvinnen i dag" og ble utgitt i 1950. Kapittel: "Takt og tone".
Les og lær:


"Å gå på visitt er en skikk i ferd med å utdø. Det er neppe noen sjef som i dag venter visitt av en nyansatt underordnet, neppe noe vertskap som venter å få se en dem ukjent gjest dukke opp før i selve selskapet, slik skikken var før. Men i mindre byer har en del av disse gamle formene holdt seg. Innflyttere bør avlegge en høflighetsvisitt hos overordnede, delvis også hos kolleger. En velger da en søndag formiddag i den faste visittiden mellom kl 1/2 1 og 2 som gjelder for hele landet (i utlandet 3 til 5). Det sier seg selv at en formell visitt ikke kan kombineres med formiddagsturen, slik som når en stikker innom gode venner. En må ha mørk dress og spasérdrakt med hatt, ikke turantrekk. Vil en først vise fremmede mennesker en oppmerksomhet, bør en ikke være nonchalant, da er det bedre å bli borte. Er husets folk ikke hjemme, leverer en sine visittkort, ett til husets herre, ett til fruen. Damen derimot leverer bare ett, nemlig til husets frue. En bøy på høyre hjørne betyr at kortene er personlig avlevert. Når så bekjentskapet er gjort ved hjelp av en slik visitt, bør en ikke sende innbydelse til eldre og verdigere enn en selv uten først å ha vært gjest i deres hus. Kommer ingen innbydelse - og det er jo ikke alle som har anledning til å utvide sin omgangskrets - må en også selv være tilbakeholden."

Så vet dere det. Mer følger siden.

(bilde:inmagine)


14 kommentarer:

Sulvis sa...

Uff da, det kan se ut til at jeg som innflytter burde ha lest dette avsnittet noget tidligere. Visittkort må jeg visst også få meg.

Pixelsynn sa...

Jeg finner det dypt provoserende at damen bare får levere sitt visittkort til husets frue!

Fru Storlien sa...

Dette var en lettelse! Vi har vurdert å be de nye naboene på kaffe, men nå ser jeg jo at det er de som skal ta kontakt med oss...
Da jeg vokste opp var det forøvrig helt vanlig å stikke innom naboen en tur, men nå ringer nesten alle på forhånd. Det er litt trist. Men kanskje det sier noe om forskjellen på by og land?

Anonym sa...

Så fint bilde av mannen og damen på tur!

Micha sa...

Spasèrdrakt....er det joggedress???
:-) Og i såfall..hva skal jeg da ha på meg når jeg skal gå tur??

Glamouroversetteren sa...

...og hvem skal man levere kortet til om ingen er hjemme? Kjøkkenpersonalet?

Glamourbibliotekaren sa...

Sulvis: Jeg har noen fra konfirmasjonstiden.. haha.

Pixelsynn: Det ville jo ikke tatt seg ut om hun leverte det til husets herre!

Fru Storlien: Ja, dere har ingen plikter her - de nye naboene må ta initiativet.

A red lipstick: Ja! Det der tipper jeg er spasérdrakt så det holder.

Micha: Se bildet! Turklær er mer sånn Gerhardsen-ungdommen, skjerf i håret og anorakk, tenker jeg.

Glamouroversetteren: Man har da hushjelp!! Tsk tsk..

Sulvis sa...

Glambib, det har jeg også, men jeg både navn og adresse er utdatert... Tror kanskje det bare ser sjuskete ut om jeg stryker over og fører på ny adresse... hi hi. Da blir nok alle eldre og overordnede lite imponert, og nekter å komme på gjenvisitt.

fashionlauncher sa...

Liker bloggen din :) forresten, jeg har og lyst lage bølger i håret som bildet nede på siden din, kanskje finner youtube instruksjon, men virker vanskelig...

Joggerinna sa...

Enig med fru Storlien. Etter å ha flytta frå landet og til byen er det ingen som "stikk innom i døra". Difor haldt eg på å dø av skrekk den gongen det ringte uanmeldt på døra. Det var lisensmannen.

Ragna sa...

Det høres bra ut! Hjemme går man fortsattt på uanmeldte besøk men her i Oslo er det helt tabu... Har også fått lisensmannen på døra, hihi :-) Han trodde ikke på at jeg ikke hadde TV gitt.

Glamouroversetteren sa...

Nå har jeg for ordens skyld sjekket i et moderne verk på området (Skikk og bruk, fra 1960 - hele 10 år ferskere altså), og der står det:
"Når det ikke er noen hjemme, legger man kortet eller kortene i postkassen. De skal ikke puttes i konvolutt". Greit å vite. Det er så vanskelig med personale i disse tider.
Om påkledning står det at "en gammel slektning vil sikkert ikke ta det ille opp om det unge paret kommer på forlovelsesvisitt i sportsklær på hjemveien fra søndagens skitur." Bare så det er sagt.
Og så er det blitt lov å gå på visitt på hverdager etter kl. 18.00. I 1960 altså!

Glamourbibliotekaren sa...

Sulvis: Ja, da er det nok best å skaffe seg nye!

Fashionlauncher: Takk! :) Du får bli venn med en frisør som kan lære deg.

Joggerinna: Jeg håper du hadde en kvittering for betalt lisens å vise han?

Ragna: Lisensmannen er tydeligvis en sosial kar :) Han blir sikkert invitert på kaffe og fyrstekake en god del!

Glamouroversetteren: Det der er altfor meget! Nu har verden gået for langt. Sportsklær på forlovelsesvisitt...

Libby sa...

Härlig läsning! Jag ska tipsa min egna bloggläsare om detta inlägg, så att de inte blamerar sig om söndagseftermiddagen. Tack särskilt för upplysningen att kl. 3-5 gäller i Sverige (utlandet).

Populære innlegg