onsdag, januar 13, 2010

Kva las du no?
Ikke så altfor lenge siden forrige rapport, men det har vært juleferie i mellomtiden og jeg antar at en del av dere grov dere ned i bokhaugene. Hva leste dere i jula, og hva leser dere nå?

Jeg nærmer meg slutten på Tolstojs Anna Karenina, som jeg såvidt hadde begynt på forrige gang. 750 sider er tilbakelagt, bare litt over 100 igjen - så i løpet av halvannen uke tenker jeg det kommer en liten bokomtale.


P.s. Som vanlig: Ettersom det er fast tradisjon at noen vil korrigere overskriften for å få den grammatisk riktig, opplyser jeg herved at den er et kjent sitat hentet
herfra - altså tittelen på ekstraheftene man fikk i norsktimene på barneskolen for å sysselsettes når man allerede var ferdig med de andre oppgavene eller leksene man skulle gjøre.

59 kommentarer:

Hermia sa...

Jag läser Thomas Manns Buddenbrooks - eller läser - jag njuter! Den är helt fantastiskt! ca 240s kvar som jag inte vill ska ta slut.

Anna Karenina har jag tänkt läsa så småningom. Du kanske skriver något mer om den senare?

Audrey S. sa...

I jula leste jeg "The Road" av Cormac McCarthy - helt fantastisk! Den seilet raskt opp som en av mine sterkeste leseropplevelser of all time. Ian McEwans "Saturday" var også veldig fin. Har gitt meg i kast med første bind av "Min kamp" nå. Jeg er fascinert!

Ine sa...

I går leste jeg På vegne av venner av Kristopher Schau, holder samtidig på med Ørkenbrevet av Göran Tunström - og i dag skal jeg begynne på Gösta berlings saga av Selma Lagerlöf. Fortsatt god leseuke! :)

Kristina sa...

I det siste har jeg lest "La meg synge deg stille sanger" av Linda Olsson og "Lykka er ein sjeldan fugl" av Anna Gavalda. Nå har jeg begynt på pensum igjen, så blir nok dessverre ikke så mye annet foreløpig.

Natascha sa...

Hej med dig!
Først og fremmest vil jeg sige tak for en skøn blog! Jeg elsker at følge med i den :o)

I julen læste jeg krimi - det gør jeg ellers næsten aldrig, men jeg havde brug for noget nem litteratur til feriedagene, så det blev til Liza Marklunds "Primetime". Jeg er netop blevet færdig med at læse Tove Janssons noveller "lyssnarsken" og er nu gået i gang med hele to bøger - Thor Heyerdals "Fatuhiva - tilbage til naturen" og Leo Tolstojs "Krig og fred", som min mor læste, da hun skulle have mig, og derfor navngav mig efter :o)

K.h. Natascha

Glamourfilologen sa...

Jeg har også lest Thomas Manns Buddenbrooks i julen. Det var mange år siden sist, og jeg ble inspirert av tv-serien som gikk i romjulen. Et herlig gjensyn med en fantastisk bok. Har også lest to bøker av den svenske teologen og etikkforskeren Ann Heberlein: Det var inte mitt fel - om konsten att ta ansvar og Jag vill inte leva, jag vill bara inte dö. Begge var tankevekkende og velskrevet, den første er en populærfremstilling av etiske spørsmål knyttet til ansvarstagning, den andre en personlig beskrivelse av forfatterens bipolare lidelse, slik den ytret seg sommeren og høsten 2008. Ellers leser jeg Trond Berg Eriksens bok om Roma, ganske interessant, men noe overflatisk og dårlig redigert.

Kristin sa...

Jeg leser Revolutionary road av Richard Yates. Den er svært interessant og velskrevet, men med en vilter ettåring får jeg stort sett bare lest på trikken til og fra jobben, så det tar sin tid..

Glamourfilologen sa...

Ser at Natascha skriver om Tolstojs krig og fred. Leste den på nytt i høst, å, det er en fantastisk bok! Anbefales alle. Og rollefiguren Natascha (eller Natasja, som det ofte skrives på norsk) er jammen ingen dårlig person å være oppkalt etter!

Marianne sa...

I julen leste jeg "Politi og røver" og den var god! Nå er det "Panserhjerte" og som vanlig får Jo Nesbø meg mørkredd... Knausgård er neste prosjekt, og jeg er spent på ham.

Fornuftig forsker sa...

Jeg leser Uwe Tellkamp, Tårnet. Anbefales! Holder også på med Tove Janssons Det osynliga barnet (fortellinger). I juleferien leste jeg Kristopher Schaus På vegne av venner før jeg tok fatt på Tellkamp. Alt i alt, en lesevinter preget av kvalitet fremfor kvantitet. Jeg skulle gjerne hatt begge deler, men det er ikke så verst å nye en tykk bok (Tellkamp) langsomt, heller.

U9 sa...

I jula leste jeg ingen ting, og dèt er ikke vanlig. Rett etter nyttår leste jeg "Et annet sted" av Jane Urquhart. Den var vel hva man kan kalle grei nok, men ikke noen uforglemmelig opplevelse. Deretter leste jeg "Samme : ord og utrykk fra Narvik" av Roger Danielsen. Ei bok som, naturlig nok, ikke har så veldig bred apell, men som jeg koste m eg veldig med. Hører Narvik-tonen for mitt indre med den spesielle n'en (postalveolar n for spesielt interesserte), og synes det er litt synd at jeg skulle ende opp blant "ikkje-væringa" som det heter i Narvik :-) Neste prosjekt er å teste ut Nasjonalbibliotekets digitale samling. Planlegger å lese Sæterbakkens "Siamesisk" på nett og ikke på papir.

tolken sa...

Jeg leser fortsatt Utvalgte emner i katastrofefysikk...den er tykk og god, men det går likevel litt seint med den. Siden sist har jeg også lest "Ikke dø, Sophie", om skuddene i Sarajevo som utløste 1. verdenskrig.

Elisabeth sa...

Flere som leser om Sarajevo, så morsomt! Jeg koser meg med The Cellist of Sarajevo (Seven Galloway), som er så vakker at jeg mange ganger legger boka litt fra meg og bare lar formuleringene synke inn...

Leser også Eventyret, biografien som Benedicte Ingstad har skrevet om sin far Helge, pluss at jeg fire andre liggende på vent. Deriblant min første bok ever av Vonnegut - inspirert av bibliotekaren :)

Elisabeth sa...

Ikke Seven, men Steven Galloway. Med t. Det gikk visst litt fort! :-P

Koristen sa...

Avslappende lesing i jula - "The Brightest Star in the Sky" av Marian Keyes, søt og trivelig bok med undertone av alvor, slik hun pleier å være. Har også plukket med meg "Further under the Duvet" av samme forfatter, veldig fniseanfall-på-t-banen-fremkallende. Kunne godt tenke meg å bli kjent med den dama :-) Jobblesning: "Lyntyven" av Rick Riordan. Dessuten litt Sherlock Holmes innimellom, herlig nostalgisk.

Guro sa...

Er jeg den første som nevner Min kamp? Har noen små sider igjen av Min kamp 3 nå. Slukte 1 og 2 i jula. Fantastiske bøker!

Guro sa...

Å ja, nå så jeg deg, Audrey S.!

Anja sa...

Jeg leser "Ich bin kein Berliner" av Wladimir Kaminer, en fantasisk morsom og ekte "turistguide" om Berlin. Forfatteren har bodd i Berlin i mange år, og skriver veldig festlig og underfundig om byen Berlin og dens innbyggere. Anbefales (på orginalspråket!).

glamouringeniøren sa...

Leser "Armageddon in retrospect" av Kurt Vonnegut. Fantastiske historier samlet i ett bind. Noen til å le av, noen til å gråte av, alle til ettertanke, med noe som kryper under huden på deg.

I jula leste jeg mer i "War and Peace" av Tolstoy, et litt eviggående prosjekt for meg (kanskje jeg for en gangs skyld burde ha valgt ei bok på norsk?). Leste ferdig Nabokovs "Lolita" og T.S. Eliots "Four Quartets".

Neste bok blir Vonnegut "Bluebeard" :) Så må det nok en ny amazon-bestilling til. Skal legge merke til hva folk leser her, alltid gøy å få med seg!

HildeSofie sa...

Panserhjerte og Dan Brown siste ble gjort unna i juleferien - akkurat passe vinterkrim :)
Nå er det Tilbake til Riverton av Kate Morton, og den neste blir nok Saman er ein mindre åleine, som har lagt i hylla mi en stund.

Knausgård-hysteriet har ikke tatt meg enda, men jeg har lovet meg selv at jeg skal lese minst én av bøkene hans. Men på trass blir det ikke før om lenge :)

tonje sa...

Jeg leser en julegave, New Frontier Hotel av Line Blikstad. Så langt en veldig fin leseopplevelse, jeg synes Blikstads språkføring og personer er nydelige. Anbefales virkelig.

Frøken Hamilton sa...

Som så mange andre leste jeg Panserhjerte av Jo Nesbø i julen. Den er som forventet, heeeelt fantastisk!(og skummel) Akkurat nå leser jeg faktisk ikke noe, men fikk mange gode tips ved å lese kommentarene over ! :)

k sa...

Akkurat ferdiglest Jon Harstad " Hesselby" og Kjetil Østli "Politi og røver" - begge anbefales varmt!
Nå er det pensum som gjelder den nærmeste tiden men jeg tviler på om jeg klarer å la Knausgård ligge på vent når han kommer i posten om et par dager.

Alt godt sa...

Eg held på å avslutte Da Nietzsche gråt, av Irvin D. Yalom. Ei heilt fascinerande bok, der legen Josef Breuer får Friedrich Nietzsche som pasient i eit slags komplott iscenesett av Nietzsche si venninne. Det heile endar med at Breuer må late som han er pasienten for å få Nietzsche til å opne seg. Det er ei spennande innføring i psykoanalysen som metode. Neste prosjekt veit eg ikkje enno, men det var mykje fin inspirasjon her! :-)

Glamourfilologen sa...

Obs: Ann Heberleins bok heter "Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva". Beklager feilskrivingen! Men boka kan i alle fall anbefales.

Glamourlektoren sa...

I jula leste jeg Jette Kaarsbøls Din næstes hus. Aftenposten hadde intervju med henne på lørdag. Hun hadde suksess med Den lukkede bog for noen år siden. Denne var ikke på høyden med den, synes jeg.

Nå leser jeg Knausgårds Min kamp 1. Alle spør spent om jeg har lest ham, så nå måtte jeg til pers. God! Jeg sluker den.

Camilla sa...

Jeg leser Granateplene av Sue Monk Kidd. Søt, men alvorlig om mor-datterog andre relasjoner. Har lest Hundre år av Wassmo nylig. Fin bok med noe biografi- preg. Leste Things I want my daughters to know av Elizabeth Noble i jula, mye mor-datter greier det også.

Dessuten har elevene mine jobbet i Hva leste du nå? i dag!

Anonym sa...

Sarah's Key av Tatiana de Rosney. For en bok. Den setter dype spor. Anbefaler å lese denne!!!

Flugo sa...

"Noen kjenner mitt navn" ble akkurat lest ferdig, så gikk "Alltid Alice" unna på et par dager. Begge to veldig gode! Nå leser jeg "Det du tror på" av Zoë Heller, og vil anbefale den til alle som liker Zadie Smith, Tony Parsosn og Mark Haddon.

Siri sa...

Jeg holder på med Toril Mois bok om Simone de Beauvoir (den volder meg litt frustrasjon, men det har man jo nødvendigvis ikke vondt av) og Seierherrene av Roy Jacobsen (endelig!). Så litt av hvert da, kan man si.

Anna sa...

"Saman er ein mindre aleine" av Anna Gavalda. Åh, som jeg ønsker at den aldri tar slutt.

Neslemor sa...

Dinosaurens fjær av danske Sissel-Jo Gazan, Skumringstimen av svenske Johan Theorin og Tonje Glimmerdal av norske Maria Parr. Fine bøker alle saman!

Emma3 sa...

Jeg har såvidt begynt på Hege Duckert: Mitt grådige hjerte, som handler om Frida Kahlo, Simone de Beavoir, Karen Blixen og Billie Holiday. De første sidene virker iallefall lovende! I jula slappet jeg helt av med Dan Browns Tapte symbol, spennende plot og grei slukebok, men oppskriften minner (ikke overraskende) vel mye om DaVinci-koden.
På nattbordet ligger Hemnigways The old man and the sea og venter, sammen med Herta Mullers Og reven var alt den gang jeger -som del i mitt pågående prosjekt med mer lesing av nobelprisvinnere, inspirert av et tidligere innlegg her i bloggen. Disse "leseundersøkelsene" er blant mine favorittinnlegg og gir meg som regel et par nye titler på lyst-til-å-lese-lista.

Studinen sa...

Jeg leser for tiden Kjærlighet i koleraens tid av Gabriel Garcia Márquez og Min Kamp tredje bok av Karl Ove (ja, vi er på fornavn nå..).

I tillegg til disse leser jeg Tonje Glimmerdal av Maria Parr sammen med barna.

Kamii sa...

"A Concice Chinese-English Dictionary For Lovers" av Xiaolu Gio. Vakker, poetisk, gripende, sterk, klok, morsom og veldig annerledes. En drømmebok, ja alt en bok burde være vil jeg påstå! :)

trine sa...

Jeg holder på med Min kamp 1 av Knausgård. Er facinert, men har samtidig en følelse av at jeg ikke vil vite alt fordi det er så ekte og personlig. Det er velskrevet og interessant, men sitter alikevel litt med følelsen av å lese noens dagbok eller å sniklytte til personlige betroelser. Får vite litt mer enn jeg egentlig vil, hvis jeg tenker at dette er sant og ekte. Noen ganger er det for nært.

Har også de siste ukene lest de første hundre sidene av En tid for alt av samme Knausgård, helt annerledes og en bok som jeg må bruke litt tid på. Liker den. Uansett er det ordet som beskriver møtet med Knausgård best "facinert."

nefertiti sa...

I julen leste jeg 'Flaggermusenes by' av Dario Fo og 'Jeg forbanner tidens elv' av Per Petterson. Gode bøker, begge to.
Nå holder jeg på med Shantaram.Den er veldig annerledes enn de to førstnevnte. Et eventyr, nærmest.

morell sa...

Eg les ei jolegåve - nobelprisvinnar Herta Müller " Idag hade jag helst inte velat träffa mig själv". Intens.
Deretter blir det Min kamp 2. Gler meg.

Dahlia sa...

Akkurat lest Kjartan Fløgstads Grense Jakobselv. En (tid)krevende bok, men verd bryet. Fascinerende om nazismen sett innenfra.

Og så Hege Duckerts Mitt grådige hjerte. Jeg tørster etter fengslende kvinneportretter, og Karen Blixen er min favoritt.

Nå leser jeg Alv Erlingsson av Tore Skeie, en spennende beretning fra norsk middelalder om en adelsmanns fall på 1200-tallet, han ender som pirat i Østersjøen og får en grusom henrettelse.

Anonym sa...

Nettopp ferdig med stormfulle høyder av Emily Bronte, som når har seilt opp som en mine favorittbøker! Leser tredjeperson entall av Vigdis Hjort nå. Har ikke helt bestemt meg for hva det blir etter denne men tror det blir Lessing eller Niffenegger.

Ane Kristine sa...

Jeg leser for tiden Elizabeth Gilberts Eat, Pray, Love. Litt treg i starten men tar seg opp.
Neste på listen er den nyeste til Dan Brown, må ha litt spenning og konspirasjonsteori i hverdagen og :-)

Katrine sa...

Det blir så som så med lesinga når man nettopp har fått baby, så jeg har bare lest litt her og der i kapitler jeg har oppvekstreferanser til i første del av "Rust" av Pedro Carmona-Alvarez, og så har jeg lovet min gode venn forfatteren å lese hele når jeg har nubbsjans til å ha noen kontunuitet i lesingen. Menen jeg har da kommer meg gjennom noen tynne fliser, sist "På vegne av venner" av Kristopher Schau.

Nå skal jeg begynne på "Manhattan" av Torgrim Eggen: vi skal to uker til N.Y. i mars, to voksne og to barn og bo i leilighet uptown mellom Parken og Malcolm X Blvd. Gleder meg! De ambisiøse leseprosjektene får vente.

Anonym sa...

Mens jeg står på venteliste på "Min kamp" leser jeg "En tid for alt", Knausgårds første roman. Veldig bra!

Anonym sa...

Har akkurat begynt på Albert Camus "Myten om Sisyfos". En bok anbefalt av Dag Solstad. Etter jul har jeg lest Gabriel Moro "Der lyset slipper inn". En fin og grusom bok med mye lukt og smak fra Venezia på 1500-tallet. Knausgård 1 og 2 er lest og fordøyd; den første boka slukte jeg rått. Nr. 2 er mer varierende. Fascinerende/morsom men også noe langdryg -kunne kanskje vært litt mer komprimert?

Snåta sa...

Æsj, er ennå ikke ferdig med Somethng to tell you av Kureishi. Håpløst intetsigende bok. Neste bok blir Min kamp 1.

Ellen sa...

Har nettopp lest ut Jens Bjørneboes roman "Drømmen og hjulet", som handler om den norske forfatteren Ragnhild Jølsen (1875-1908). Skal lese Arnhild Skres biografi om Jølsen så snart jeg når fram i bibliotekskøen! Og så skal jeg selvsagt gå løs på Jølsens eget forfatterskap etterhvert. Fascinerende og uvanlig dame i en spennende tid i norsk historie! En av datidens litteraturkritikere mente hennes første roman måtte være skrevet av en annen - en mann - siden den var ekte mannfolkaktig, var i strid med hva man venter seg av en kvinne og at den var dyrisk lodden....

Jenny B sa...

Jag har precis läst ut Vente, Blinke som jag inte var helt nöjd med. Nu läser jag i två böcker samtidigt: Mannen utan egenskaper av Robert Musil och Schilf av Juli Zeh. Jag gillar dem mycket, båda två!

HildeSol sa...

Jeg har akkurat fullført Cora Sandels Alberte-trilogi (og en tilhørende feminist-analyse fra 70-tallet), nå leser jeg Sarah Addison Allens Garden Spells, som kom i en overraskende bokpakke i dag. Hurra for snille venner og forsinkede julegaver :)

Grete sa...

Husker de heftene, ja. Bokmålsutgaven vel og merke. "Hva leste du nå?"

fru winther sa...

Rett før jul leste jeg "Anne of Green Gables", i jula leste jeg "På vegne av venner" (fantastisk fin liten bok) og "Alice's Adventures in Wonderland". Fikk nemlig en nydelig, illustrert utgave av sistnevnte i julegave,og måtte kaste meg over den med en gang. Nå river jeg vegger og drar opp gulvbelegg og tar innimellom en pause og leser om Sookie Stackhouse. Vampyrer er veldig passende akkurat nå. ;)

www.hagenpahytta.wordpress.com sa...

Jeg har lest Sult i jula - høyst passende..., og etterpå nå har jeg akkurat gjort unna Jernvognen, en klassisk krim som skal være et must, men som... ja, jeg vet ikke helt.
Før jul var det Panserhjerte fordi jeg ikke klart å holde meg, og det neste på lista er Stormenes tid I - Sverdet og korset av Ken Follett. Nytt år i leseklubben, og alltid spennende å lese andres valg.

Frøkna sa...

Jeg har nettopp lest "La meg synge deg stille sanger", den var fin - men jeg følte at jeg har lest den før...

Jeg har også nettopp avsluttet "Chesil Beach" av Ian McEwan, som jeg ble skuffet over. Ikke en bok jeg kommer til å lese igjen.

Nå leser jeg akkurat oppfølgeren til Tatt av Vinden - ikke akkurat høykvalitetslitteratur, men lett å lese før søvn... mens jeg venter på motet til å ta opp "Shantaram"...

Unge Storalm sa...

Jeg trodde Knausgård skulle gjenta seg ganske ofte på denne listen, men folk har vsst også andre bøker i bkhyllen :) Jeg holder for tiden på med to bøker, Min kamp 1, og Tore Rems biografi om Jens Bjørneboe. Jeg liker begge to, men jeg må si at jeg har blitt mest fengslet av Knausgård.. Mulig jeg må lese den ferdig fø jeg kan fortsette med Rem.

anne sa...

I jula ble jeg endelig ferdig med biografien om Stalin som jeg har brukt halvannet år på å lese. Har også lest Sigrun Slapgaards biografi om Sigrid Undset som var veldig interessant. Nå ligger Half of a yellow sun på nattbordet og venter på å bli lest.

Anaruh sa...

I juleferien var det Kjærlighet av Hanne Ørstavik, nå er det Ei vinterreise av Ragnar Hovland.

monica sa...

Knausgård (Min kamp 1) her i gården også - jeg sluker den rått! Må si jeg ble litt forelska i han også etter å ha sett han i bokprogrammet denne uka :)

MiggardsAnna sa...

Juleboka i år var Hotellet på hjørnet av Bitter & Sweet av Jamie Ford. Han kan kunsten å fortelje! Umuleg å gløyme den boka, sterk historie, vakker og vond... No har eg akkurat lese ferdig "Griseparadis" av Ella Fitzgerald. Enda ei lesaroppleving!

Kaisa sa...

Her går det i Terry Pratchetts "Unseen Academicals". Før det var det Brent Weeks "Night Angel Trilogy".

Luna sa...

The Believers av Zoë Heller

Populære innlegg