mandag, februar 01, 2010

Pinocchio-papirene: Roman / Tor Åge Bringsværd. - Oslo : Gyldendal, 1978. - 166 s.

Folkloristen Jonas Rafn kommer til Ungarn for å møte sin kollega og venn Varga etter å ha fått et bekymringsverdig telegram fra han. Men Varga er bortevekk - det samme med manuskriptet han jobbet med, en avhandling om myter omkring figurer som er skapt av mennesker på en kunstig måte, vitenskapelig eller mer folkloristisk - krysninger, roboter, vesener som er "blåst liv i", marionetter skåret ut av tre som deretter har blitt levende. Pinocchio er en gjennomgangsfigur. Rafn bistår i etterforskningen, men blir etterhvert mistenkt for å være innblandet i saken.


En veldig spennende bok med stadig like aktuelt tema - hvem i allverden kan egentlig påberope seg retten til å leke gud, tukle med menneskelivet, holde mennesker fanget og gjøre forsøk på dem?

Synsvinkel/forteller endres hele tiden, sjanger endres, noen kapitler er Rafns brev der han forteller sin side av saken, andre er utdrag fra Vargas manuskript flettes inn og setter mytene i system, drar paralleller mellom mytevarianter fra forskjellige land, forklarer hvorfor myter oppstår og hvordan man kan se dem i sammenheng med historiske episoder. Samtidig er det en slags krimroman, en skrekkhistorie med en mad professor som gjør uforsvarlige ting. Veldig fascinerende oppbygging og form. Les den, by all means.

9 kommentarer:

Økologisk rock sa...

Her er et spørsmål som ikke har noe med Bringsværd å gjøre...

Vet du om noen tv-kanaler skal vise Oscar-utdelingen 7. mars?

Mvh

Glamourbibliotekaren sa...

Det tviler jeg sterkt på at noen her i landet kommer til å gjøre i allefall. Svensk kanal 9 (?) har pleid å vise det de siste årene, men her i Norge har det vel aldri gått direkte.

Jenny B sa...

Den boken låter spännande! Vi får läsa alltför litet om norska romaner här i Sverige. Tack för tipset!

sol sa...

leste den på 80-tallet som student, i en rekke av andre Bringsværdbøker, men denne var favoritten! Kanskje gjenlesning ikke ville være så dumt.. :) Takk for påminnelsen

Glamourbibliotekaren sa...

JennyB: Du kan låne den av meg ved anledning!

Sol: Ingen årsak!

Anonym sa...

Spennende og mer aktuelt enn noen sinne, egentlig. Takk for omtale av en bok jeg bør få med meg.

GroS sa...

liker bloggen din!

måtte berre vise deg denne bloggen, se Audrey Hepburn innslag litt nede på sida:) http://www.ladulcivida.blogspot.com/
cute!

Kirsebærblomster sa...

Å, denne skal jeg hente fram igjen! Som folklorist er det ekstra gøy at det finnes en roman med folklorister som hovedpersoner. Bringsværd er selv magister i folkeminne, og det er så morsomt å se referansene til de gamle klassifiksjons- og genresystemene! Yes, I'm a geek ;)!

Glamourbibliotekaren sa...

Anonym: Absolutt aktuelt.

GroS: Takk! Ja, hun var glad i rådyret sitt :)

Kirsebærblomster: Gotta love geeks! :) Hilsen geek.

Populære innlegg