mandag, april 19, 2010

Johann Sebastian Bach / Anna Magdalena Bach ; oversatt av Amalie Christie. - Oslo : Aschehoug, 1950. - 161 s.


Aller først må jeg innrømme at jeg ikke husker ISBD-katalogiseringsreglene når det gjelder ei bok som har en slags ghost writer. Dette er nok dessverre ikke selveste fru Bach sin biografi over livet sammen med hennes elskede Johann Sebastian - det er en fiktiv sådan, skrevet av Esther Meynell i 1925.

Men det er ei fin bok. Jeg har lest andre biografier over hans liv, og flere av de samme hendelsene dukker opp - så helt på vidvanke er den nok ikke. Jeg hadde klump i halsen og tårer i øynene flere steder - den dype kjærligheten mellom Anna Magdalena og Johann Sebastian, kombinert med den vakre musikken... Boka tar for seg de forskjellige geografiske og musikalske periodene til Bach, orgelspillet hans, sønnene som gikk i hans fotspor - og litt om hva han slet med i Leipzig når han måtte undervise de dovne thomanerguttene mot sin vilje. To ganger nevnes det at han river av seg parykken i sinne og slenger den i bordet eller kaster den i hodet på en ulydig elev. Nettopp slike hendelser gir meg kløe i hendene etter å tegne flere Bach-tegneserier; noe jeg og ei venninne drev med daglig for femten år siden.

Jeg anbefaler den absolutt, særlig for spesielt interesserte, for jeg tror den gir et godt bilde av musikklivet på tidlig 1700tall og hvordan Bach med kone og barn i allefall kan ha levd.


2 kommentarer:

Jenny B sa...

Det låter som en bra bok! Jag blir riktigt intresserad när du beskriver den. Så roligt att läsa en skildring av vad Bach upplevde under sitt liv, när man vet vilken underbar musik som blev resultatet av de olika förutsättningarna!

Nu blir jag också riktigt nyfiken på de tecknade serierna om Bach... Kanske något man kan få ta del av i framtiden? :)

Mari sa...

Høres faktisk akkurat ut som noe for meg! Har et visst oppheng i barokkmusikk, og da spesielt Bach. Og, som Jenny B sa, vi vil gjerne se tegneseriene! :-)

Populære innlegg