lørdag, april 02, 2011

The Torrents of Spring / Ernest Hemingway. - New York : Scribner, 1926. 90 p.

Hemingway skrev denne lille boka på kun ti dager, og målet var å få forleggeren hans til å bryte kontrakten. Det lyktes han med. Den 90 sider korte romanen var hans første lengre verk. (Hans første lengre verk med suksess var derimot "Og solen går sin gang" som ble utgitt samme år.)

"The Torrents of Spring" er satire, en slags parodi over samtidige forfattere som Hemingway mente var altfor pretensiøse. Den er lettlest og humoristisk, og han henvender seg stadig til leseren og uttrykker takknemlighet over vennskapet med denne, unnskylder seg over at han hopper framover og bakover i historien og at han ikke alltid vet hva som kommer til å hende med hovedpersonene - og ikke minst - han oppfordrer leseren til å sende han egne tekster:

If any of the readers would care to send me anything they ever wrote, for criticism or advice, I am always at the Café du Dôve any afternoon, talking about Art with Harold Stearns and Sinclair Lewis, and the reader can bring his stuff along with him, or he can send it to me care of my bank, if I have a bank.


Greit.

For en Vonnegut-fan var det morsomt å se denne siden av Hemingway. Det er mange likhetstrekk her.

Jeg kjøpte mitt eksemplar i Williamsburg, Brooklyn for to uker siden i en bokhandel med stappfulle bokhyller fra gulv til tak, en radio med klassisk musikk i et hjørne, og to hipstere bak den knøttlille disken. Som i en film.

2 kommentarer:

Synne sa...

Virker som en morsom liten sak! Det høres ut som en bokhandel etter mitt hjerte, forresten!

Glamourbibliotekaren sa...

det er det sikkert! La ut noen bilder nå.

Populære innlegg