torsdag, mai 12, 2011

Første og siste album?




For noen år siden spurte jeg dere om hvilken plate/kassett som var den aller første dere kjøpte selv, etter eget ønske, kanskje til og med med egne penger. Ettersom det har kommet flere/andre lesere hit etter den tid, spør jeg dere igjen! Og med det samme: Hvilken plate kjøpte dere sist? Fysisk eller på iTunes - men jeg mener helt album, ikke en og annen låt. (Obs! Hvis dere har lastet ned noe ulovlig gratis, vil jeg ikke høre om det i det hele tatt!!)

Jeg hadde en del barneplater, men de fikk jeg i gaver. Mine foreldre hadde mange plater som jeg hørte på, men de platene tilhørte jo dem. Og mine storesøstre spilte jevnlig inn mixtapes til meg med svært variert innhold. Så jeg hørte jo på musikk hele tiden, også før jeg var stor nok til å kjøpe noe som helst selv. Lykken var stor da jeg arvet et vrak av en kassettspiller.

De første platene jeg eide som ikke var barneplater (Carola "Främling" og Drama, om jeg ikke husker feil) fikk jeg også, antagelig til 8årsdagen min. Så den første platen/kassetten jeg kjøpte helt selv, var følgende:

The Best Of Earth, Wind & Fire, vol. 1. Den kjøpte jeg på kassett på Norsk Musikforlag A/S i Oslo i begynnelsen av juli 1985, altså omkring min tiårsdag. Den kostet 39 kroner og 50 øre. Og den er fremdeles en av de fineste og groovyeste platene jeg vet! Senere har jeg også kjøpt den på cd.

Her er et par funky utdrag!







Den siste jeg kjøpte, var Paul Simons nyeste rett før påske. Veldig fin den også.

Nå kan dere fortelle!


39 kommentarer:

Anonym sa...

Den første jeg kjøpte av egne penger var Eine kleine Nachtmusik av Mozart og den var så flott.

glamouringeniøren sa...

Siste cd jeg kjøpte var Dan Auerbach "Keep it Hid".

Første jeg kjøpte var nok en kasett av A-ha (usikker på om det var med mine egne penger), eller så var det en LP av Shanice med denne "I love your smile" sangen som var åh så populær. Den kjøpte jeg i alle fall selv, en lørdagstur til byen alene når jeg var 10-11 år. Har den fortsatt!

Anonym sa...

Den første jeg kjøpte var kassetten med alle sangene fra Eurovisjonen i 1987. Da var jeg 9 år. Musikksmaken min har nok endret seg mye siden den gang, men jeg kan forsatt i det minste nynne noen av sangen fra kassetten, og jeg nynner med stor glede :-)

Hilsen Heidi :-)

Anonym sa...

Artig utfordring! Den første plata jeg kjøpte var Rod Stewarts Blondes Have More Fun. Min storebror(da 12) og jeg (da 9) spleiset på plata fordi vi etter en ferie i utlandet fikk dilla på sangen Da Ya Think I'm Sexy.....jadda...kanskje ikke ett av mine store, musikalske høydepunkt, men vi har hatt mye moro med å mimre over datidens musikksmak!

Glamourbibliotekaren sa...

Anonym: Ja, det er fin musikk!

Glamouringeniøren: Shanice-låta hørte jeg her om dagen! Nostalgisk!

Heidi: Gjett om jeg kan 1987-årgangen baklengs. Det var det året vi fikk videospiller. Jeg har videokassetten ennå og har memorert hvert lille dansetrinn og hver kor-stemme. Jeg holdt med Kypros!

Anonym: Haha, ja, man må jo mimre over sånt!

Sulvis sa...

Morsomt! Jeg mener at Hunting High and Low var det første albumet jeg kjøpte. Det siste var Solidarity Breaks med Jarle Bernhoft.

Mellom disse to albumene er det kjøpt mye bra og dessverre også en del dårlig musikk.

Bokmorten sa...

Den første kassetten jeg kjøpte for egne penger var Abbas "Ring Ring" - noe som i all ettertid har fått meg til å være skeptisk til min egen vurderingsevne. Dette var ca 1976/77, så jeg kan ikke skylde på at det var hitfaktoren som drev meg heller.

Glamourbibliotekaren sa...

Sulvis: Utmerkede valg, både første og siste! :)

Bokmorten: Kanskje ikke den beste Abba-platen, men hei - det er jo Abba! Intet å skamme seg over :)

Kjersti L. A. sa...

Min første egenkjøpte LP-plate var ABBAs "Arrival" i 1976. Jeg har den fortsatt.
Mitt siste kjøpt var på iTunes: Ole Børuds "Keep movin".

Anaruh sa...

Min første selvkjøpte CD var noe a la work out dance mix, et album med aerobic-musikk på. Den ble kjøpt inn etter en kost-nytteanalyse; den hadde jo over 30 flere spor enn den jeg veide den opp mot, nemlig en fra Helene "og gutta" Rolles. Haha! Jeg var 14 år. Tror aldri jeg kjøpte noen kassetter selv, men fikk både Tanita Tikaram og noe som muligens het Norge for Afrika, en norsk versjon av Band Aid.

Det siste jeg kjøpte var vel noe av Edit Piaf i fjor sommer, jeg husker ikke helt. Hvis ikke så var det Glenn Goulds tolkning av Goldbergvariasjonene, etter anbefaling her i bloggen :D

Jazzku sa...

Den første kassetten min var Kine Ludvigsens fint titulerte Kine 2, med den sentimentale Sarajevo, og mine første lommepenger gikk til albumet Tanker jeg tenker - Kine det også, gitt. Jeg har hørt lite på det i etterkant.

Mitt siste kjøp var Michael Jacksons Dangerous, på vei opp til påskefjellet for å sitte i solveggen.

Elsker Can't Hide Love, og må innrømme at jeg synes D'Angelos live-versjon er enda mer funky.

Glamourbibliotekaren sa...

Kjersti: Du kan være fornøyd med begge! :)

Anaruh: Haha, Helene Rolles! Tenk om det hadde blitt den istedet!

Kristine: D'Angelo ja, hvor ble det av han? Kom tilbake!

Anonym sa...

Den første kasetten jeg kjøpte var All-4-Ones selvtitulerte album fra 1994. Bodde utenlands, og utvalget var snevert da jeg skulle kjøpe musikk for bursdagspenger.

I går kjøpte jeg cd'er for første gnag i år: siste til PJ Harvey, Rumble In Rhodos og Sleigh Bells.

Frøken Desibel sa...

Den første cd'en jeg kjøpte selv tror jeg var "Grease" på et nattåpent Oddensenter i Grimstad. Skikkelig sommermusikk.

Den siste ble Freshlyground sin "Radio Africa" etter et besøk til Sør-Afrika i påska.

Kaisa sa...

Første plate tror jeg var om Putte og vennene hans. Siste plater jeg kjøpte var Kaizer's Orchestras Violet Violetta (?) og samleplaten til Pink.

Glamourbibliotekaren sa...

Anonym: All-4-one.. det var de med "I swear", eller hva?

Frøken Desibel: Grease! Herlig!

Kaisa: Putte, så søtt!

kh sa...

Ai ai, mitt første egenkjøpte album må ha vært etter jul 1982, da var jeg nesten 7 og hadde fått penger i gave. Jeg husker jeg var med pappa i musikkforretningen og lurte på hvordan jeg skulle velge kassett, hadde jo aldri gjort det før og hadde sikkert ikke helt konsepter om hvordan det funka. Valget falt til sist på, grøss og gru, Chips med Having a party. Jeg husker jeg syntes syngedamene (Kikki Danielsson & Bettan) hadde så fine genseret på coveret ( http://www.hemsida.net/bettan/Chips/Diskografi/Album/having_a_party_album_lp.jpg )-også hadde de jo deltatt i Grand Prix med en av låtene. Kassetten ble ihvertfall spilt en hel del.

Siste innkjøp er mye kjedeligere, for jeg hører nesten bare på Spotify. Tror det var Thom Hells siste, da den kom.

Stine Arkeologine sa...

Åja jeg husker veldig godt mitt første album! Det var en kassett med Cliff Richard fra kassettstativet på nærbutikken. Jeg var vel 7-8 år, og valget var gjort på grunnlag av coveret.. husker ennå hvordan den så ut. Var SÅ fornøyd på vei hjem og følte meg stor. Moren min var imidlertid av en annen oppfatning, og jeg ble sendt tilbake for å bytte til Geir Børresen og smurfene isteden. For en nedtur...

Siste musikkjøp var en innspilling med Andrés Segovia, og en hel liten stabel med konsertinnspillinger av Leif Ove Andsnes - etter salgtipset fra Glamourbibliotekaren. ;-)

Stine Arkeologine sa...

...kan kanskje legge til at mitt første egen-kjøpte album som jeg faktisk fikk HØRE var en kassett med Procol Harum som jeg kjøpte på loppemarked. Elsket den! Spolte og spolte for å høre "Whiter shade of pale" om igjen. Liker denne musikken ennå. :-)

barnebibliotekaren sa...

Mitt siste innkjøp var Foo Fighters' Wasting Light.

Mitt første helt egne plateinnkjøp for egne penger gjorde jeg på HMV i London da jeg var 12 og på vinterferie med foreldrene mine. Det var ABBAs Greatest Hits vol.2 og ikke minst Boney Ms Oceans of Fantasy, med cover man kunne brette ut til et kjempebilde. Jeg syntes det var ufattelig kult :-)

k sa...

Jeg mener å huske at den første kasetten jeg kjøpte var Abba greatest hits med et uslåelig cover (dette er godt over 30 år siden)
De siste jeg kjøpte var Minken Fossheim sine "historien om Ole Bull" og "historien om Edvard Grieg".

Anonym sa...

Den første kassetten jeg kjøpte for mine egne penger var Roxette. Den de slo gjennom med. Lykken var stor da den lå på bæreren på vei hjem til huset i skogen.

Det siste jeg kjøpte var det nye til REM. (Og det var en gedigen skuffelse)

Anaruh sa...

Eh, det ble Helene Rolles til slutt også. Mitt CD kjøp nr 2. Tror faktisk jeg har den i samlingen min ennå!

Lene sa...

Mitt første kjøp var en Bryan Adams-kassett. Jeg hørte den sønder og sammen og om det kommer en sang på radioen idag vet jeg fortsatt hvilken som kommer etterpå på kassetten ;) Mitt siste kjøp er noget spesielt; Iron Maiden på iTunes, kun for å ha noe aggressivt på iPoden når jeg trener..

Glamourbibliotekaren sa...

kh: Chips! Herlig! :D De var jo kjempepopulære det året.

Stine Arkeologine: Tvangsbytting, dårlig gjort av mor! :D

Barnebibliotekaren: Stilig. Sånn coverart var noe helt spesielt. Evt når det var med PLAKAT inni coveret.. åh.

Stine Arkeologine: Klassiker!

K: Ikke dumt, noen av delene!

Elisabeth: She's got the look!

Anaruh: Haha, avslørt! Du får kjøre litt Helene-allsang neste gang du har gjester!

Lene: Bryan Adams spiller på Gjøvik i sommer.. du får ta turen :D

Akvarell sa...

Gøy! Min første kassett for helt egne penger var ABBA sin Super Trouper - det var helt fantastisk...
Siste kjøp var på iTunes for en uke siden, Creedence Clearwater Revival Chronicle The 20 Greatest hits for å ha retro sommermusikk i bilen :)

Anonym sa...

De kjæreste barneplatene jeg hadde var Anita Hegerland sitt album med Prøysen-viser, Tone Fjellstad som leste Snehvit og de syv dverger (fantastisk spennende!), og ikke minst Tubaen Tommy(?) lest av Lasse Kolstad.
Den første kassetten jeg kjøpte for egne penger var Carolas Steg för steg. Eller så var det en av Postens sommer-kassetter. De var et must hver sommer!
Den siste CD'en jeg kjøpte var Foo Fighter's Wasting Light.

mvh gidru

Anonym sa...

Jeg mente selvølgelig LISE Fjellstad...

mvh gidru

Elisabeth sa...

Er ikke helt sikker på om dette var den aller første... Men året var 1977, jeg var 13 år kjøpte jeg Fleetwood Mac's fantastiske LP "Rumours". Fortsatt synes jeg at dette er et av de beste albumene som er utgitt.
Den siste jeg kjøpte på iTunes var Carole King's "Tapestry". Det finnes ikke en dårlig låt på den plata. Den kom ut i 1971, og jeg hørte på den da jeg var veldig ung, men eide aldri plata. Hadde cd'en senere, men finner den ikke så derfor kjøpet på iTunes.

Ine sa...

Den første plata jeg kjøpte var Embla - nordiske kvinnelige artister. En samleplate med blant andre Björk, Lynni Trekrem, Kari Bremnes og Lisa Ekdahl. (Jeg var kanskje åtte år, og veldig sterkt påvirka av min kjære far. Når noen spurte hva slags CDer jeg hadde, sa jeg heller McMusic 14 eller noe sånt, for det var liksom litt kulere. Nå er jeg mer stolt over min første plate!)

Den siste plata jeg kjøpte var Anna Järvinen sin Anna Själv Tredje, den kjøpte jeg på lp i dag. Den er så fin!

Sulvis sa...

Den første var Hunting High and Low, den siste var Solidarity Breaks. Førstnevnte er altså a-ha, sistnevnte er med Jarle Bernhoft og anbefales alle som ennå ikke har skaffet seg den!

Amherst sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Mari sa...

Den første var Carolas Främling (eller Beethovens 9. symfoni, den snakket jeg med farmor om en sommerferie og jeg fikk 100 kroner av henne og husker at kassettcoveret hadde mye grønt på seg).

De to siste var Helene Bøksle og Bob Dylans juleplate.

Anonym sa...

De kjæreste barneplatene jeg hadde, var Anita Hegerland sitt album med Prøysen-viser, Snehvit og de syv dvergene lest av Lise Fjellstad (fantastisk spennende!) og ikke minst Tubaen Tommy(?) lest av Lasse Kolstad. Skulle ønske det gikk an å få tak i disse nå også.
Den første LP'en jeg kjøpte for egne penger var Nick Kershaw's The Riddle. Den første kassetten var Steg för Steg med Carola tror jeg, hvis ikke det var en av Postens Sommer-kassetter. De var jo et must hver sommer!
Den siste CD'en jeg kjøpte var Foo Fighter's Wasting Light.
mvh gidru

Anonym sa...

Jeg var heldig, hadde en musikkinteressert far som kjøpte det meste på plate som jeg også likte. Helt til Whitney Houston..... den kassetten med henne i hvit singlet og "i wanna dance with somebody" ble utslitt på den gule sony-walkmanen. Men om den var først eller Madonnas True Blue er jeg ikke helt sikker på. Den siste jeg kjøpte var de Lillos sin siste.
Hilsen Ane

Henrikka sa...

Av barneplater husker jeg best alle Knutsen&Ludvigsen-platene (og da særlig skjetsen "Mus i brødboksen" som broren min og jeg lo oss fillete av), Hakkebakkeskogen-plata, Anita Hegerland og høre-/musikkspillet "Baker i hardt vær" med Willy Hoel som bakeren i hardt vær! Det første albumet jeg kjøpte selv var Rolling Stones' "Sticky Fingers" på kassett. Det siste albumet jeg kjøpte (på iTunes) var "A Christmas Present from Polyphony", et julealbum med korperler av av Pärt, Rutter, Grieg, Britten, Lauridsen, m.fl.

Justitia sa...

Jeg husker rett og slett ikke hvilken cd som var den første jeg kjøpte selv, men den første jeg fikk var en av Arve Tellefsen. Sist jeg kjøpet musikk kjøpte jeg de nyeste til Rumble in Rhodos og Montee. Anbefales!

Anonym sa...

Den første jeg kan huske jeg kjøpte var Edie Brickell & The new bohemians' "Shooting rubberbands at the sky"

Den siste var en komplett ABBA-samling som barna mine elsker :)

Vivi

Anonym sa...

Min aller første selvvalgte og selvkjøpte kassett var Michael Jacksons "Dangerous". Det var lett å bli hypnotisert i søvn etter sporet "Heal the world", siden den siden av kassetten bare var halvfylt, så det fulgte sånn ca 20-30 minutter uten musikk, kun lyden av kassettspilleren som tygde seg videre.

Populære innlegg