onsdag, oktober 05, 2011

Petersburgnoveller / Nikolaj Gogol. - Oslo : Cappelen, 1973. - 185 s.

Byråkratiet, departementene, den militære rangordningen, fasade - alt det kjenner vi igjen fra Tolstoj og Dostojevskij. Men hos Gogol finner vi i tillegg en absurditet og en humor som vi kanskje ikke venter i ei bok fra 1836. (Som om humoren ble funnet opp på 1900tallet? Så arrogante vi er!)

Jeg humret mye av disse novellene, ikke bare av mannen som mister nesen sin og oppdager at den, nesen altså, rusler omkring i byen forkledd som en embetsmann - men også av datofortegnelsene i "En gal manns dagbok", som etterhvert blir "43. april", "Februar, 349" - eller enda bedre; "Ingen dato. Dagen var uten dato." For ikke å snakke om beskrivelsene av de stilige herrene som spaserer på Nevskij Prospekt, med praktfulle "
mustasjer duftende av de deiligste parfymer og innsatt med alle de dyreste og sjeldneste sorter pomade, mustasjer som hver natt svøpes omhyggelig inn i tynt velinpapir, mustasjer som er gjenstand for rørende hengivenhet fra sine innehavere og misunnelse fra de forbipasserende." Bart som statussymbol!

Les Gogol!

10 kommentarer:

Synne sa...

Jeg blir alltid så glad av eldre litterær humor; det er skikkelig undervurdert! Jeg kan le like høyt av en bok fra 1700-tallet som av den siste Erlend Loe-romanen.

Anonym sa...

Takk for tips, den skrives opp på ønskelisten!

Marmota sa...

Leste denne for mange år siden - fantastisk (!) god! Har tenkt at jeg skulle ta den for meg på ny, og dette var en fin påminnelse. Biblioteket neste!

Anonym sa...

Håper det snart kommer en finn stilen for september og oktober...

Stine Arkeologine sa...

Høres kjempefin ut! Den skal jeg jammen låne. Takk for tipset. :-)

Lise B sa...

Jeg fikk lyst å lese den!

Jenny B sa...

Jag har just läst ut Gogols Kappan, och längtar efter att läsa mer som han har skrivit!

Förresten, just idag läste jag i Anna Karenina hur Vronskij kände doften från krämen i sin mustasch. :) Tänk så modet förändras genom århundradena!

Glamourbibliotekaren sa...

Synne: Samme her!

Anonym: Cool!

Marmota: Jeg vil også lese den igjen om noen år :)

Anonym: Ikke september, men oktober er rett rundt hjørnet!

Stine Arkeologine: Ja, gjør det.

Lise B: Gjør det du også!

Jenny B: haha, det hadde jeg glemt!

Line sa...

criesGogols nesen var pensum for meg i '95'. Jeg husker jeg likte den. Så husker jeg også hvordan det i en gjesteforelesning ble gitt en freudiansk tolkning av den som gav høylytte protester fra de russiske tilhørende. Og gav meg en påminnelse om hvordan man ikke alltid skal tolke ting i en vestlig, moderne tradisjon. De russiske damene hadde min fulle sympati. jeg er ikke glad i freudianske tolkninger den dag i dag. Men Gogol er absolutt bra. Jeg tror jeg bør lese den, eller hva som helst annet klassisk russisk snart. Takk for påminnelsen:-)

Glamourbibliotekaren sa...

Bare hyggelig! :)

Populære innlegg