torsdag, september 20, 2012

Far Goriot / Honoré de Balzac. - Oslo : Den norske bokklubben, 1984. - 287 s.


Den ambisiøse studenten Rastignac flytter til et billig pensjonat i Paris i 1819, igrunnen ikke for å studere - men for å klatre oppover i sosieteten og bli tatt opp av Det Gode Selskap. Via en fjern slektning får han innpass, men må både gamble og tigge for å ha råd til sin nye livsstil - som ikke akkurat passer til hans innlosjering, som nærmest er et fattighus å regne. En av hans medpensjonærer er den tidligere makaroniprodusenten Goriot, en gang formuende, nå lutfattig. Goriots to døtre tilhører de øvre samfunnslag og er gift med hver sin rikmannstosk, og Goriot ga dem alle sine penger i medgift. Han forguder dem, men de bryr seg minimalt om sin far. Han er blindet av kjærlighet til sine døtre, og Rastignac har vondt av den stakkars gamle mannen - men er samtidig forelsket i den yngste datteren. En roman full av skjebner og ulike karakterer! Herved anbefalt.

5 kommentarer:

Bok og Hund sa...

Den har jeg på ønskelista. Det jeg ikke var klar over er at den også er utgitt fra Den norske bokklubben. Fint at du nevnte det. Samler på de gamle bøkene, skal se etter den nå som loppemarkedene såvidt har startet.

Synne sa...

Åh, den høres liksom frustrerende ut! Nå som jeg flytter til Paris (på tirsdag, iiih!) så har jeg tenkt å lese mye fransk litteratur. Takk for tipset!

Seema sa...

Den fikk jeg lyst til å lese - takk for boktips. :)

Regnboge sa...

Det høyrdest spennande ut. Eg trur eg skriv den opp på boklese-lista mi.

Anonym sa...

ha! den menneskelige komedie i Balzac! realisme spor av historien for å finne. romantisme som en del av fransk innredning. her balzac siterert en 1976 avhandlingen: - "litteratur som selskapene de representerer ... 1829
  - "Oppgaven til kunst er ikke å kopiere naturen, men å uttrykke det
boken er 600 sider og over i min gamle biblioteket . hihi! balzac c'est grand , c'est beau!! Hvilket mot å lese! bruno


Populære innlegg