mandag, oktober 08, 2012

Jenny / Sigrid Undset. - Oslo : Den Norske Bokklubben, 1973. - 255 s.


Denne har stått på min leseliste siden jeg var tenåring. Da hadde jeg ikke vært i Roma, men det har jeg nå, og det er jo fint siden mye av handlingen foregår nettopp der.  Undsets bilder er imidlertid så stemningsfulle og vakre at man kan se det for seg uten å ha vært der selv. Boka ble skrevet for mer enn 100 år siden, og den unge malerinnen Jenny Winge er en sterk og selvstendig kvinneskikkelse. Hun oppholder seg i Roma med sine kunstnervenner, og lever et nokså fritt og bohemisk liv - helt til hun møter Helge Gram, forlover seg med han og etterhvert reiser hjem til Oslo. Alt blir kaldere hjemme, Jennys følelser også, og hun har store kvaler fordi hun ikke er glad nok i han. Det samme gjelder senere friere også. Til slutt opplever hun en annen slags kjærlighet hun ikke var forberedt på, men den blir røvet fra henne. 

En veldig fin bok, som herved anbefales på det sterkeste. 

3 kommentarer:

Glamourlektoren sa...

Å, disse fine Bokklubbutgavene! Denne boken var min inngang til Roma. Fant den som ung litteraturstudent på 80-tallet i en Fakkel-utgave i en kurv hos bokhandleren i Hegdehaugsveien og leste den med stor innlevelse. Da jeg kom til Roma på interrail etterpå, var det med gjenkjennelse jeg gikk rundt i en fremmed by. Jenny ble også inngangen til et stort forfatterskap jeg har fordypet meg mye i. Fakkel-utgaven min har vært med til Roma flere ganger, og jeg har til og med holdt foredrag der med utgangspunkt i den. Fint at du trekker den frem her så den kan nå nye lesere!

Ine sa...

Den er neste ut på min leseliste, og det tror jeg blir fint - spesielt fordi jeg har Roma helt friskt i minne!

Kasiopeiia sa...

Denne skal bli min første Sigrid Undsetbok. Plukket den med meg på loppemarked tidligere i dag, og du gav meg ekstra lyst til å lese den :)

Populære innlegg