torsdag, juli 18, 2013

Amsterdam


Vi startet ferien med å dra hit - til Amsterdam. Eller egentlig til Rotterdam og North Sea Jazz for å høre Joe Lovano spille Coltranes femtiårsjubileumsalbum "Ballads" med Metropole Orchestra, men Rotterdam er en litt kjedelig by - så da festivalen var over, dro vi til hundretusen ganger finere Amsterdam. Nå er det flere år siden jeg var der, så det var fint å komme tilbake. Det er jo virkelig en flott by!


I Amsterdam var været helt ypperlig! Varmt og godt, ikke for klamt, og med en liten bris som frisket opp. Å se et par føtter med viftende tær som luftet seg i et vindu høyt oppe på veggen var helt naturlig. Vi hang i parken ved Museumsplein, hvor vi bodde. Altså rett ved Rijksmuseum, Van Gogh-museet og Concertgebouw. Kveldssol og varm deilig luft. 


Et hyggelig økohotell med gjennomført miljøtankegang, og med trekubber som nattbord. 
Og uteplass med furu!
I bydelen vår var det mange fine inngangspartier - f.eks. med mosaikk. Økologisk frokost på Le Pain Quotidien kan absolutt anbefales.  Vi bestilte så mye te, juice og limonade at vi nesten ikke fikk plass til mat, hverken på bordet eller i magene våre.  
Altså denne. Må kjøpe sitron. Har mynte i hagen. Ett av hovedmålene for min del, var byens velfylte platebutikker. Særlig Record Mania falt i smak, samt Concerto i Utrechtsestraat.  Jeg endte opp med omkring tjue plater, noe som var relativt tungt å schleppe med seg som håndbagasje. Må kjøpe egen platebag til slike reiser. Daaaamn right. 
Tenk at jeg fant denne!! Bobby Caldwells hjerteformede singel fra 1979! Dere kjenner jo låta om dere har hengt med i Radio Glamourbibliotekar - en gjenganger, særlig om sommeren. En av mine all-time favorites. Og nå har jeg den på fin rød singel!

Lesing ved kafébord. 

Et bilde fra Rotterdam - for vi fikk jo med oss Bobby Womack igjen, bare tre dager etter forrige konsert! Strålende. 


Sånn er det OVERALT i Amsterdam nå for tiden. Helt nydelig. 

For dere som har etterlyst en Amsterdam-guide, har jeg jo ikke akkurat laget det - men mitt beste tips er å rett og slett holde seg unna de mest turistpakka sentrumsgatene i midten. Vi ankom med tog, og tok trikken rett bort til Museumsplein hvor vi bodde - og vandret derfra rundtomkring i hele byen, Jordaan-distriktet, langs kanalene, også omkring Leidseplein hvor det er rimelig stappa med folk - men i det øyeblikket vi krysset Kalverstraat for å gå bort til Waterlooplein, kom stresset og kø-gåinga og alle suvernirsjappene med dumme marihuana-effekter og andre håpløse greier, ekle gatekjøkken og juggel, og det er i allefall noe av det verste jeg vet med byferie. Amsterdam er en såpass tvers igjennom herlig by om man bare slipper akkurat disse elementene, så etter min mening er det ingen grunn til å oppsøke "hovedgata". Det er mitt beste tips, utifra mine egne behov (som ikke inkluderer særlig mye high-end shopping, så det kan jo være annerledes for den som er der for å handle).


Flere bilder kommer i morgen!


3 kommentarer:

Anonym sa...

åh tusen takk, dette var en fin guide synes jeg. Særlig "advarselen" i bunnen haha, jeg gleder meg veldig til vi skal dit samboern og meg om noen uker.
Akkurat det med det teite hasjjuggelet og diverse fortalte kollegaen min meg om også, styr unna!!! hahaha
Vi skal dit på fotosafari og jeg satser på at en lunchtur med båt på elven er en fin ting vi kan gjøre. Shoppe skal jeg IKKE! Men besøkte dere noen markeder? jeg har hørt at det er Farmers Marked der og det er jo absolutt spennende.
Samtidig lurer jeg på om dere var på noen jazzklubber/steder? Vi liker å finne det når vi er på tur så hvis du har noen tips så er jeg takknemlig :)

Gleder meg til å se flere bilder, og tusen takk for et kjempefint innlegg i dag :)

Hilsen Mette

Anonym sa...

hei, så en exellent ferie opphold i amsterdam du hadde! Jeg besøkte i mars i år i kulden etter at datteren min for billig, og jeg likte min oppdagelse (parken rikjmuseum mer vennlig i grønt i dag!). men jeg har gode minner fra å gå over en og en halv time i kulden i et rødt tau, opp til rundt den gamle portugisiske synagogen (eller jeg ba med to andre turister, uventede ting fra dagen! se og Gaugin, desentralisert eksponering) .. av god gatehjørne med antikviteter kjøpt; (se krystall glass seremoniell post 16 th tysk og tsjekkisk har støttet helt ut). så jeg har også veldig gode minner fra denne byen, og jeg er klar til å starte en mer tur. bruno

Anonym sa...

haha! Selvfølgelig mente jeg: - Van Gogh utstilling malerier! mine unnskyldninger, det var tretthet. bruno

Populære innlegg