lørdag, september 14, 2013

På sporet av den tapte tid, bind III: I skyggen av piker i blomst 1 / Marcel Proust; oversatt til norsk av Anna-Lisa Amadou. - Oslo: Gyldendal, 1985. - 282 s.


Vi følger den unge Marcel videre i oppveksten. Paret Swann fra forrige bok er svært sentrale i bind 3, ikke minst fordi Marcel er forelsket i deres datter Gilberte. Marcel beundrer Madame Swann (Odette) nesegrus, og besøker henne så ofte han kan - selvfølgelig for å gjøre et godt inntrykk så de kan se på han som en svigersønn, men også fordi han er ytterst fascinert av hennes livsførsel. Hun mottar gjester til bestemte tidspunkter, spaserer på Champs-Élysées til samme tid hver dag, og han legger merke til den minste detalj i hennes kjoler, parasoller, pynt - og særlig hjemme i den litt mer intime atmosfæren når hun har de lekreste morgenkåper i blanke stoffer, og rommene er fylte av blomster uansett årstid. Han beskriver synsinntrykk, dufter og lyder. Gilberte kommer på en måte i skyggen av sin mor, men hun betyr nok for han at han tenker mye på hvordan han skal kommunisere med henne etter at forholdet er over, for å beholde sin verdighet, og kanskje for å kunne få henne tilbake. Det er mye spill på gang, ikke bare mellom Marcel og Gilberte, men også mellom paret Swann og alle i deres omgangskrets. Det gjelder å ikke bli avslørt. Og Marcel stakkar, han er fremdeles en sart sjel i et svakt legeme. Men så inderlig opptatt av kunst, skjønnhet og kjærlighet.  

2 kommentarer:

Andrea sa...

Hei! Jeg har et spørsmål om denne boken. Jeg skal nemlig lese et utdrag av den i sammenheng med universitetet dette semesteret, men jeg har problemer med å finne boken på biblioteket. Er det en del av denne boken som heter "Balbec", eller noe lignende? Jeg vil ikke kjøpe boken på nett, for så å innse at det ikke er i denne boken utdraget står.

Glamourbibliotekaren sa...

Hei! Jeg er ganske sikker på at det ikke er denne, men neste bok i serien du leter etter, altså bind IV: "På sporet av den tapte tid : I skyggen av blomstrende piker 2 : Balbec". Hvis ditt bibliotek ikke har den, be dem bestille den inn via fjernlån, for den finnes i mange biblioteker rundtom. Det er Anna Lisa Amadous oversettelse fra 1980, ISBN 8254500649. Lykke til!

Populære innlegg