lørdag, september 07, 2013

Rett fra hagen!

Dette, mine venner, er så kortreist middag som det kan bli. Den er fraktet ved hjelp av ren menneskelig muskelkraft i en strekning på omlag åtte meter. Det er rett og slett en matrett laget kun av ting fra vår egen hage (med unntak av olivenolje, salt og pepper). I år dyrker vi blant annet rødbeter, gulrot og gul løk, og forrige helg hakket vi noen eksemplarer i passe store biter og bakte dem i ovnen i ca tre kvarter sammen med en timiankvist (som faktisk er enda mer kortreist - én meter fra husveggen!). Det var en fryd for ganen! Jeg foretrekker alltid grønnsaker bakt i ovn framfor stekt eller kokt. Dagen etter lagde vi pizza med - gjett - rødbeter, gulrøtter og løk. Alt hakket opp og stekt lett i panne sammen med tomater (snart har vi nok tomater på verandaen til å kunne bruke bare egne der også), og med ost på toppen. Kjempegodt! 

Dessuten har jeg masse eplemos i fryseren, for epletrærne har jo virkelig eksplodert i år. 

Den rødbeten som står aller fremst i bedet er foreløbig på størrelse med en kålrot. Vi kunne jo bare bake den hel i ovnen og spise fra hver vår kant. Voilà, middag!

Glamourbibliotekaren, nå også grønnsaksbonde.5 kommentarer:

Anonym sa...

Å, som eg ønske meg ein hage til grønnsaksdyrking. Foreløpig har det bare blitt litt urter. Men for tida skal hagen brugast av de søte små, så får grønnsagene komme seinare.
Gratulere med god avling :)

Stine Arkeologine sa...

Så morsomt og godt! Enig i at bakte grønnsaker er aller best!

Kan jeg få tipse deg om en veldig, veldig god rødbeterett? Den er med løk, og du kan sikkert putte i gulrot også så får du brukt hele grønnsakshagen din. ;-)

RØDBETERISOTTO:
Bak rødbeter i ovnen (evt. EN kjempestor...). Skrell dem og skjær i terninger. Fres løk i en kjele, tilsett grønnsaksbuljong til passende mengde ris (rykende varm!), rør inn risen og kok under lokk til risen er ferdig. Rør inn rødbetterningene, smak til med salt og pepper, strø litt parmesan og hakket salvie (eller annen fersk urt) over - voila, det var det og dere har en kjempegod middag! (Oppskriften kommer fra boka "Med smak av olivenolje" av Clare Gordon-Smith").

Ha en fin dag! :-)

Synne sa...

For en luksus! Nam!

tonemor sa...

Er grønnsakene sådd rett ut i hagen? Er det spesielle sorter du anbefaler? Og frø, hvor bestiller/kjøper du dem, og hva med gjødsling? og hva med opbevaring utover høst/vinter? Her vil jeg være i forkant til neste år. Hilsen hun som spør om detaljer.

Glamourbibliotekaren sa...

Chatteringanne: Takk! :)

Stine Arkeologine: Oi, tusen takk! Det høres kjempegodt ut! Skal absolutt prøves.

Synne: Nam!

Tone: Vi sådde rett ut i hagen, aner ikke hvilke sorter, kjøpte frø hos hagesenteret, gjødslet jevnt og trutt. Oppbevaring vet jeg ikke, tror vi får satse på å spise relativt mye nå framover..

Populære innlegg