tirsdag, september 03, 2013

Vel møtt, vemod - Francoise Sagan. - Oslo : Gyldendal, 1962. - 133 s.

Ah. Denne. Vi snakket om den etter at jeg hadde lest "Bare et smil" i Paris i mai, husker dere? Den var litt vrien å få tak i, og flere av dere tok etterhvert kontakt og ville gi et eksemplar til meg - det er veldig sjenerøst og snilt av dere! I mellomtiden hadde jeg funnet en Lanternebok-utgave fra 1962 på et antikvariat, med et nydelig omslag. Jeg bestemte meg for å spare den til Provence-ferien i august. Handlingen i boka foregår bare få mil unna der jeg leste den, og vi var på flere av de nevnte stedene i løpet av turen. 

Innehaversken på vår lille stamkafé ved landsbyens fontene ble (som nevnt tidligere) i fyr og flamme over at jeg satt der og leste Sagan, og satte seg ned og snakket litteratur med meg. Hun fortalte at til tross for høye salgstall, var ikke Sagan særlig anerkjent som høyverdig forfatter i Frankrike. Derimot har hun fått en renessanse de siste årene. 

Francoise Sagan var bare tenåring da hun skrev denne boka i 1954. Den er nok hennes mest kjente, med "Liker de Brahms?" hakk i hæl. 
Jeg bestilte en kopp te, og fikk en café au lait og en croissant. Slikt skjer når en kafévert glemmer tid og sted (og åpenbart bestillinger) i pur iver over at kundene leser fine bøker. Moro!6 kommentarer:

.mette sa...

Francoise Sagan ble slukt! Bøkene hennes er jo så tynne og nydelige! Debutboken ble filmatisert. Vakker! Med hilsen fra .mette som leser G Nygårdshaug og J Lier Horst på en gresk øy.

Anonym sa...

Aaah, fine bilder! Er bare på fjerde jobbdag etter ferien, men jeg lengter tilbake til Frankrike når jeg ser dine bilder.

Selv har jeg rast meg gjennom mange Marian Keyes etter å ha fått den siste i bursdaggave av lillesøster. Så var det de faste Mummitroll sommerbøkene (Trollmannens hatt, Farlig midtsommer, Mummipappas eventy og Kometen kommer) før det nå er moderne eventyr med ren fantasy: curse workers and con artists in a New Jersey prep school. Boken setter et morsomt blikk på det å være annerledes og hvordan det alltid er politikere i USA (eller andre steder) som gjerne vil ramme det fremmede med lovverk.

Til noe helt annet: Har du noen tips for et par dager i Praha? For en som er interessert
i klassisk og folkemusikk, cafeer og museer og litt shopping. Har kun vært der med jobb og da var det knapt noe egentid.

Lille My

Anonym sa...

det er noe magisk om å berøre, da erdet godt sjanse for at bilde boken "Vel mott vemod" har samme bord og bordbein som pa inteview Francoise Sagan (ina arkiver.fr 1959 "du liker Brahms. "(pluss jeg tror bildet er svært like perioden stil, og den" franske croissant "gir litt mer appetitt. lure kaffen (det kan være for sin reise til Colombia (kaffe) med f.mitterand haha !!) ? og også hans avhengighet, tittel tatt fra en mest fremtredende fransk litteratur (i Eluard; Beaudelaire, Proust) ...
men det kan være enda mer skeptisk nå i takt med tiden («borgerlig bohem") når en bonus festival cannes f.ozon "jeune et jolie" Brenne Røkelse av media (jeg likte ikke filmen) . eller det kan være, kan vi sette i " le panthéon" av paris: hun(Simone de Beauvoir) ... vår president må bestemme snart. Jeg håper jeg ikke har vært frekk i nå, mens du har gitt meg lyst til å lese Sagan i norsk, husker du?. (men ikke funnet her, endelig). bruno

Anonym sa...

Leste samme bok i sommer, men på fransk i Norge. Skulle gjerne lest den på norsk i Frankrike ;-)

Takk for fine billedbrev og reiseoppdateringer! Jeg har ikke vært på de traktene på tre år, men neste år tror jeg vi må ta noen uker der igjen. Muligens også lenger ned, Languedoc er også et fint område..

Unknown sa...

Eg leiter overalt etter denne boken, men finner den ingen steder! Eg lånte den på biblioteket, og elsket den! Nå vil eg gjerne eie den sjølv.
Har du noen tips til korleis eg kan få tak i den?

Helsing Amalie

Glamourbibliotekaren sa...

Hei! Prøv antikvariat.net med jevne mellomrom! :)

Populære innlegg