lørdag, november 30, 2013

Julegaver med mening - årets førjulsdugnad!

Her begynner adventsstemningen å smyge seg inn! 

Jeg tenkte vi kunne ha en liten dugnad i år. Det gjelder julegaver i form av fairtrade, veldedighet, og opplevelser. Mao - julegaver som ikke finnes i brosjyrer og på reklameplakater. La oss sammen lage en fin liste over de beste julepresangene!

Unicef har en fin oversikt over julegaver man kan gi til barn og familiene deres på Filippinene, vinterklær til barna i Syria, vaksiner og vannpumper osv. 

Leger uten grenser har gavekort man kan gi bort. 

Redd Barna har julekort og julegaver for bedrifter - bra idé!

Røde Kors har gaver med mening, deriblant skolemateriell, varme tepper og myggnett. 

SOS Barnebyer har en omvendt julekalender som passer for skolebarn - jeg anbefaler alle lærere å se på denne!

Amnesty har klesbutikk!

WWF har fine kalendre, kosedyr, t-skjorter og mye annet. 


Jeg har tidligere i høst/vinter laget gaveforslag over musikk (både klassisk og annet), bøker og forbruksvarer som økologisk kosmetikk - som jeg synes er meningsfulle presanger. Jeg gir alltid bort bøker og musikk til jul. Når det gjelder opplevelsesgaver, har jeg følgende forslag: 

Man kan gi bort teaterbilletter eller konsertbilletter, gavekort på kinobilletter, man kan lage egne morsomme gavekort på f.eks. barnevakt på en valgfri kveld for småbarnsforeldre (idéen er at man selv skal passe barna så foreldrene får gå ut), gavekort på hjemmelaget middag - enten hos seg selv eller hos mottageren, eller man kan lage en kalender med et gjøremål hver måned: I januar skal man invitere mottageren hjem på filmaften, i februar skal man ta med mottageren ut på kafé, i mars skal man komme hjem til mottageren og bake boller, i april skal man ta med mottageren på loppemarked og kjøpe noe fint til han/henne osv. Sosiale gaver er ofte det hyggeligste! 

Eller man kan gi bort mat. Kjøp fine oppbevaringsbokser eller glass med lokk på Granit, Ikea e.l., og bak pepperkaker og kjeks og biscotti og fyll opp glassene. Eller kjøp masse te i løs vekt og fyll opp en fin boks. Hjemmelaget syltetøy, saft, eller kanskje karameller... Hjemmestrikket skjerf! For et par år siden strikket jeg skjerf til alle venninnene mine. 

Poenget er å unngå å kjøpe noe bare for å kjøpe noe (disse avisoppslagene om hvor mye penger vi bruker på julehandelen er like skremmende hvert eneste år), i allefall ting som bare blir liggende i et skap uten å bli brukt. Så slipper man å stå i kaos-kø den 3. juledag for å bytte gaven også. Jeg kan ikke tenke meg en kjipere måte å tilbringe romjula på! 

Deres tur, fyr løs! Alle forslag er velkomne!


10 kommentarer:

Anonym sa...

Hei! Jeg har fulgt bloggen din et par måneder, og synes den er inspirende og herlig fri for den forbruksinspirerte livsstilen. Det er så flott at du fokuserer på kultur og miljø - konserter, musikk, bøker, miljøvennlighet. Du viser at livet blir så mye rikere av opplevelser alle har tilgang til alldeles gratis f.eks på bibliotek og på nett. At dagene kan ha glamour uten at det betyr høyt forbruk av alt det som vi møter i reklamen. At glamour handler mest om en holdning til livet og dagene vi lever. Takk for gode tips til julegaver - jeg melder meg på dugnaden! Ønsker deg og alle lesere en hyggelig helg, og så gleder jeg meg til julekalenderen! Beste hilsen Kathrin Wråli

Glamourbibliotekaren sa...

Tusen takk, så hyggelig å høre! :) Høyt forbruk og reklame er ikke akkurat ting jeg vil applaudere nei, det har du helt rett i. Det er i tillegg mye mer avslappende å ikke forholde seg til all reklamen i media og rundtom, og i førjulstida trenger man å slappe av litt.

Glamourlektoren sa...

Jeg synes det er koselig å gi bort julegaver og gir heller litt til veldedighet i tillegg. Det er litt trist hvis vi skal droppe ordentlige gaver, synes jeg! Men enig i at gaver ikke trenger å være dyrt, det er tanken som teller. Jeg gir bort hjemmelaget mat og drikke som syltetøy og saft pent emballert, eller jeg gir god te eller kaffe. Musikk og bøker til dem jeg vet setter pris på det. Og litt mer til guttene mine - noe de trenger og ønsker seg som ikke er oppnåelig på et skralt studentbudsjett. Ønsker alle en fin adventstid!

Josefine sa...

Jeg pleier alltid å kjøe =Oslos julebok. Den er utrolig fin, og man støtter en god sak. Dessuten blir selgerne alltid så glade når man tar seg tid til å prate litt med dem. Det er mitt beste julegavetips! :)

Anna Lovinda sa...

Et lite tips: gå igjennom ubrukte gavekort fra jula i fjor. Bruk dem på håndfaste julegaver før de går ut nå i år! :-)

Jeg har noen liggende på bordet nå, som blir med ut på handel i desember.

Kanskje ikke et direkte meningsfullt gavetips, men det er ihvertfall ingen mening i at butikkene tar inn penger på gavekort som ikke blir brukt.

Ellers er jeg stor tilhenger av strikkede og heklede og bakte gaver. Unikt!

:-)

Julia sa...

Jeg er stor tilhenger av å gi bort ting jeg selv liker, og vet at mottakeren ikke har fra før av. Det er kanskje litt selvsentrert å ta utgangspunkt i ens egne favoritter innen litteratur, musikk og film (og te og kaffe), men jeg vil jo heller si at det snarere gjør gaven mer personlig. Det er jo egentlig driiiiiitskummelt å gi bort egne hjertebarn! Pluss i boka for at disse tingene ofte er på tilbud eller rimelige i utgangspunktet, så det passer godt inn i (student)budsjett. Og sokker. Alltid sokker. Gjerne hjemmestrikkede.

Ellers så vil jeg også slå et slag for sosiale gaver, feks turist i egen by-gavekort. Kombiner aktiviteter og kulinariske innslag og se det som en gyllen anledning til å endelig få sett den utstillingen/besøkt den kafeen/restauranten man har villet gjøre i evigheter, med fabelaktig selskap.

Har også god erfaring med å gi fuglehus i funkisstil i gave. Moren min ble skikkelig overrasket og glad!

MissLucy sa...

til min mors 70-årsdag nettopp ga jeg en liten bunke gavekort som var en blanding av ting jeg skal lage (marsipan, krumkaker, et strikkeplagg) og opplevelser sammen (konsert, div museumsbesøk, kosekveld). Men den morsomste gaven i denne leia var det min bror som kom med - to levende hummer i en isoporeske.

Kjersti sa...

Støtter veldig tankegangen din! I min familie har vi kutta ned på hvem som bytter gaver med hverandre. Dessuten utveksles ønskelister mellom dem som skal få gaver, og da gjelder det å prøve å oppfylle ønsker i stedet for å bare kjøpe noe. Selvfølgelig er det jo sånn i vår tid at de fleste har alt de trenger og mer til, og jeg ser jo selv at jeg ikke klarer å lage noen konkret ønskeliste til dem jeg skal få gave av. Heldigvis vet de fleste av dem at jeg da blir veldig glad for en flaske vin, te, kaffe, sjokolade eller annet drikkelig eller spiselig.
For øvrig er jeg enig med Glamourlektoren i at det er hyggelig å gi bort en gave og gi til veldedige formål i tillegg. Det har tross alt de aller fleste råd til.
Ønsker deg en fin førjulstid, og gleder meg til å følge med på adventskalenderen :)

Glamourbibliotekaren sa...

Tusen takk for mange fine tips! :)

Og for ordens skyld, siden noen nevner det: Det er jo ikke snakk om å droppe såkalte "ordentlige" gaver - som nevnt har jeg jo gitt flerfoldige tips til fysiske gaver - poenget mitt er at man ikke skal kjøpe ting uten mening, ting som bare blir liggende uten å bli brukt. (Det handler ikke så mye om pris for min del, jeg synes i såfall det er bedre å kjøpe noe som koster mer men har god kvalitet og som noen blir glade for, enn å kjøpe masse billige greier som ikke blir brukt eller som går i stykker - bare fordi man får flere ting for pengene. Dette er mer en miljøsak og en forbrukssak)

Bare pøs på med flere tips, den som vil - dette er topp!

ANNEPÅLANDET sa...

Hjemmestrikkede sokker pleier å slå an - hos den VOKSNE del av familien, vel og merke. Samt geiter og sånn fra Kirkens Nødhjelp.

Populære innlegg