fredag, januar 03, 2014

Reprise: Om å stresse nedFor litt over to år siden fikk jeg et spørsmål fra en bloggleser om hvordan jeg stresset ned, hvordan jeg kombinerte "det gode liv" med en stressende jobbhverdag. Jeg svarte etter beste evne, og har gått tilbake og lest det innimellom selv for å påminne meg mine egne råd, ikke minst når det har stormet på jobben og skuldrene mine har vært høye som skyskrapere. Jeg tenkte kanskje det kunne være lurt å minne om denne posten for dere også, særlig nå tidlig i det nye året; når man kan miste motet helt fordi "alle andre" har en million nyttårsforsetter og starter nye og bedre liv - mens man selv har mest lyst til å krype under et pledd og gjemme seg for hverdagen en god stund til. 


Her er innlegget - og det kom mange reaksjoner; noen kjente seg igjen og adopterte tips, andre ble triste og følte det gjorde vondt verre (men kunne forhåpentligvis la seg inspirere etter litt tid), og flere kom med egne tips om hvordan de stresset ned selv. Det morsomme var at VG plukket opp innlegget og anbefalte det på sin forside - og jeg understreker; dette var et innlegg der jeg lovpriste min avgjørelse om å slutte å lese tabloidaviser som VG. Haha! (Jeg har forøvrig fremdeles ikke lest Dagbladet/VG siden august 2011, hverken nett eller papir, og det er virkelig deilig å slippe å lese om kjendiser, reality-tv, flått og biler!). 

Jeg understreker at dette er ting som funker for meg. Sist var det som sagt noen som følte seg tråkka på, og det er virkelig ikke meningen å kritisere noen som helst. Dette er ikke en generell oppskrift på et bedre liv, alle er forskjellige og har forskjellige behov. Hvis nettopp det å zappe mellom kanalene er din måte å slappe av på, ha for all del ikke dårlig samvittighet for det!! Jeg forsøker bare å bevisstgjøre meg selv, og samtidig kanskje inspirere andre til å bli bevisst på sine behov. 

Jeg vet utmerket godt hvor lett det er å bli stressa - og jeg vet hvor lett det er å kjøre på, bite tennene sammen og presse seg selv uten at man egentlig helt er klar over det. Dette er det veldig lurt å være mer bevisst på. Stopp, pust dypt og rolig, tenk. La det være et mål for 2014, kjære lesere! Det skal i allefall jeg. Og jeg begynner nå, ved å tilbringe fredagskvelden i sofaen med te og bok og Dvorák på radioen - fordi jeg vet det funker for meg. P.S. Jeg skriver et oppfølgerinnlegg om noen dager, hvor alle kan dele sine konstruktive tips! Stay tuned!

10 kommentarer:

Sofie sa...

Dette trengte jeg nå. Traff meg rett i magen. Tusen takk, kjære Glamourbibliotekar! I 2014 skal jeg puste.

Anonym sa...

Takk utrolig fint innlegg. Skulle ønske jeg var flinkere til å skru av tv og pc og mobil!!! Seriøst. Vi sitter ofte i hvert vårt rom, han på pc og jeg foran tv, og så bytter vi. og er vi i samme rom må jeg innrømme jeg sitter og glor på instagram! Nei huff. dette er tragisk. jeg innser det. jeg tror at mitt forsett må være å gjøre noe med dette her.

nå skammer jeg meg litt altså..

huff

Glamourbibliotekaren sa...

Sofie: Så bra, og godt nytt år! :)

Anonym: Ikke skam deg, tipper det er mange som kjenner seg igjen i det du sier! Nå er du bevisst på det, og dermed kan du endre det hvis du har lyst. Lykke til! :) (Vi skrudde av tvn og spilte kort her om dagen, det var så lenge siden sist at jeg måtte google reglene.. men det var morsomt! Kan anbefales!)

Anonym sa...

Takk for gode råd. Jeg må ta tak nå. Noen ganger tør jeg nesten ikke skru av tv'n for jeg vet ikke helt hva jeg skal finne på.. tenk det. Så passivisert blir man av det apparatet der. Men jeg er glad i å høre på gode programmer på radio, så jeg skal gjøre det mer om kveldene også. Da kan man jo gjøre andre ting samtidig. Jeg har jo egentlig lyst til å tegne mer, sånn som jeg gjorde da jeg var yngre. Nu jävlar!

Hilsen K.

Glamourbibliotekaren sa...

K: Jeg vet hva du mener. Jeg har vanskelig for å rive meg løs fra internett i blant. Og hvis det er noe morsomt på tv som man har lyst til å se, skal man jo for all del gjøre det! Selv har jeg mange favorittserier (stort sett på netflix eller dvd) og kan gjerne bruke en hel kveld på en serie-maraton, men blir sprø av målløs zapping og orker ikke reality-tv. Ergo er tv-titting to veldig forskjellige ting for meg: Bevisst tv-titting fordi det er noe man har lyst til å se - eller zapping hvor man kanskje egentlig ikke har lyst til å se noe, men ikk klarer å rive seg løs. Det kan du jo tenke på neste gang du ikke klarer å skru av :) Lykke til!

Glamourstudenten sa...

<3 <3 <3 <3 Takk!!!!

Kjersti sa...

Må bare hive meg med i takksigelseskoret! Jeg har hatt "jakten på indre ro" som livsprosjekt en stund, og tenker vel egentlig at det i stedet for et prosjekt må bli en livsstil. Som deg trives jeg best når jeg kan ha det rolig og surre rundt i mitt eget hjem. Så det gjør jeg så mye jeg kan! Blir dessverre ofte innhentet av dårlig samvittighet fra flink pike-delen av personligheten som forteller meg at jeg heller burde vaske gulvet som egentlig burde vært vaska for flere dager siden. Men så er det som du sier: i et hus blir man egentlig aldri ferdig med alt som burde vært gjort. Og det er vel strengt tatt ikke å bli ferdig livet skal handle om? Nei!

Glamourbibliotekaren sa...

"Flink pike"-greia så inderlig hemmende! Begynner man å se seg om, er det jo nye ting å fikse/vaske hele tiden. Det tar aldri slutt. Man kan ikke være perfeksjonist om man også vil kunne ha tid til å slappe av. Også er det jo ofte en avveining - jeg liker jo stua mi ekstra godt når jeg akkurat har vaska den, og slapper nok av ekstra godt etterpå, men har begynt å lære meg til å slappe av på fredagskvelden også når det ikke er vaska til helga. (Eller helga før.. eller helga før.. osv osv.) Som sagt, vi deler tips en av de kommende dagene! :)

katla sa...

Så deilig å lese. Jeg stresser som et lite helvete om dagen. Men på onsdag leverer jeg masteroppgaven min og kan endelig senke skuldrene. Til torsdag fyller jeg 40. Og for en dynamisk 40-åring jeg kommer til å bli! Jeg drømmer om alle " gjøre-ikkeno-tingene" jeg skal gjøre. Og nå fikk jeg en hel haug med tips! Lese bøker, høre musikk, drikke te og lese Klassekampen. Jeg irriterer meg jo grenseløst over nettaviser, så det skal bli godt å slutte med. Hihi, at jeg ikke har tenkt på det før!

Glamourbibliotekaren sa...

Å slippe nettavisenes mas om kjendiser, slanking og tull og tøys er veldig fint! Klassekampen er en helt utmerket og seriøs avis, jeg leser den daglig. Ellers får man jo med seg mye nyheter om radioen står på P2 om morgenen og ettermiddagen! Lykke til! :)

Populære innlegg