mandag, juni 23, 2014

The Awakening / Kate Chopin. - New York : Dover, 1993. - 116 p.


Å, for en fin sommerbok! Helt ypperlig i kveldssol på verandaen, hvor jeg startet på den i forrige uke - og avsluttet den i går kveld. Den ble utgitt i 1899, og Chopin ble temmelig uglesett siden den handlet om en kvinnes frigjøringskamp både når det gjaldt ekteskapet og konvensjonelle sosietetskrav. Handlingen foregår i en doven kystby ved Mexicogulfen, og i New Orleans hvor de egentlig bor. Det er fascinerende å se hvor moderne hovedpersonen Edna egentlig virker, hvordan man kan kjenne seg igjen i en ung kvinnes tanker og behov for å være sin egen herre, og hvordan hun ikke passer inn i samfunnet hun lever i. Kort sagt: Hun blir forelsket i en ung mann. Og hun er gift og har to barn. Romanen regnes som en forløper til både feministisk litteratur og til verker av forfattere som Faulkner og Hemingway, så denne bør mao leses av flere årsaker. 

Den er veldig, veldig fin. Jeg falt for den fra første side. Og jeg satt igjen med den kjente, litt tomme og triste, men allikevel glade, følelsen da den var slutt. Bøker, altså. Ingenting slår gode bøker. 


5 kommentarer:

Sulvis sa...

Takk for bra tips!

Stine Arkeologine sa...

Den høres veldig fin ut, har tenkt før at denne må jeg lese og nå fikk jeg lyst!

Glamourbibliotekaren sa...

Sulvis: Jo værsågod!

Stine Arkeologine: Go ahead!

Anne Grethe sa...

Takk for sommerlektyretips! Kan du forresten følges på bokelskere.no?

Glamourbibliotekaren sa...

Anne Grethe: Jeg heter KURT hos bokelskere, men gjør ikke annet der enn å legge inn bøkene jeg leser. Det er her i bloggen jeg omtaler dem.

Populære innlegg