torsdag, august 28, 2014

Glamourspørsmål fra leser: Skjønnlitterært pensum i videregående skole




Læreren Ann-Sofie er interessert i å vite om norsk litteratur som står på pensum i den videregående skolen. Hun skriver "jag vlll gärna presentera en samtida författare eller text som ungdomarna läser på videregående-skolan i Norge. (gymnasiet i Sverige). Har du ett förslag?

Dette vet jeg dessverre lite om, men jeg regner med det er en god del lesere av denne blogg som har noe å komme med. Nå vil jeg gjerne høre fra dere som er lærere, skolebibliotekarer, går på videregående eller har barn på den alderen!

Takk!

mvh
Glamourbibliotekaren

7 kommentarer:

Ingeborg Øvern sa...

Hei! Jeg er norsklærer i videregående, og vi jobber i tredje klasse med blant annet med klassiske norske verker som "Amtmandens døtre" av Camilla Collett, "Hedda Gabler" av Henrik Ibsen, Noveller som "Ballstemning" av Aleksander Kielland og "Karens jul" av Amalie Skram, "Sult" av Knut Hamsun (finnes i filmversjon på svensk,tror den er tilgjengelig på youtube), Aksel Sandemose: "En flyktning krysser sitt spor" og "Isslottet" av Tarjei Vesaas (nynorsk). Av samtidslitteratur leser vi Erlend Loe: Doppler, Hanne Ørstavik: Kjærlighet og Helene Uri: Dyp rød 315.Jeg vil gjerne ha noen tips om flere norske eller svenske romaner:)

Glamourbibliotekaren sa...

Takk for svar! Kjempefint! :)

Unknown sa...

Jeg er også norsklærer i vgs, og jeg forsto spørsmålet slik at det er samtidslitteratur du/hun er ute etter? Jeg liker å bruke følgende: Erlend Loes "Tatt av kvinnen" (inkl. film),Frode Gryttens "Bikubesong", Lars Mæhles "Korea - Noveller om kjærleik", Carl Frode Tillers "Innsirkling", og Tore Renbergs "Mannen som elsket Yngve" eller "Kompani Orheim". Så kan det selvsagt diskuteres om alle disse kan kalles samtidslitteratur for elevene ,men jeg bruker også "Rein tekst" fra Foreningen Les, en antologi med "smakebiter på gode samtidsbøker for unge voksne" (http://foreningenles.no/prosjekter/rein-tekst).

Mette sa...

Jeg heier på alle norsklærere (og andre språklærere) som kan få opp leselysten hos den oppvoksende slekt:) Et tips som jeg tror kanskje kan fenge er "Bli hvis du kan. Reis hvis du må" av Helga Flatland. Den er svært gripende og uansett målgruppe er det svært god lesning.

"Denne romanen tar utgangspunkt i tre unge barndomsvenner - Tarjei, Trygve og Kristian - og deres beslutning om å verve seg til de norske styrkene i Afghanistan. Ingen av de tre kommer tilbake. Hvorfor dro de egentlig? Hva med de som er igjen? Hvilke krefter påvirker våre veivalg - bli eller reise?
Romanen handler om å vokse opp i, være omgitt av og bryte opp fra en trygghet som ikke lenger kjennes trygg. Rammen er lokalsamfunnet guttene kommer fra. Kapitlene gir stemme til to av guttene, og to av de som står dem nær."

Lektor Tørrdal sa...

Først må jeg innrømme at jeg er engelsklærer, men observerer jo norsklærerne hele tiden og blir informert på møter.
Jeg vet at Tore Renberg leses mye rundt i klasserommene, og Johan Harstad. Ellers tror jeg Jon Fosse har fungert når han legges til rette. Men her må jeg innrømme at jeg har veldig dype arr etter å måtte lese "Naustet" selv.

Ann-Sofie sa...

Tusen tack för svar!
//Ann-Sofie

Diatessen sa...

Helt malapropos, men i går satt det en spanjol på bordet ved siden av i Berlin, han begynte spontant å sitere "Sult" (på spansk) når han skjønte vi var norske. Fint!

Populære innlegg