torsdag, august 21, 2014

Kva las du no?


Vi skal ta en ordentlig sommerlesing-oppsummering om et par uker, men i mellomtiden lurer jeg på hva dere leser akkurat nå?

Jeg er på klassikeren over alle klassikere, i allefall fra 1900-tallet, nemlig Orwells "1984" - som jeg i mange år (helt til nå) var overbevist om at jeg hadde lest. Den har stått i hylla så lenge, vært med på så mange flyttelass, jeg har sett den så mye og vet jo hva den handler om. Men her en dag tenkte jeg meg litt om, og kom fram til at jeg faktisk ikke har lest den selv. Mannen min har. Jeg trodde jeg hadde. Så nå leser jeg den. 

Og dere?

35 kommentarer:

Maja sa...

Jeg har begynt på Alberte-trilogien, etter inspirasjon fra denne bloggen :) Veldig fin.

Anonym sa...

Begynte på Knausgård i går, får se hvordan det går. T.

Kristin sa...

Jeg har nylig avsluttet Veien av Cormac McCarthy, anbefales virkelig- vakkert språk, selv om det er en ganske rystende fortelling.

Nå har jeg tatt fram Beatles fra bokhyllen igjen (inspirert av all omtalen), det er sikkert 15 år siden sist..

Glamourbibliotekaren sa...

Kristin: Moro! Jeg dro frem Beatles for noen år siden - veldig gøy å lese den igjen! Leste den fire-fem ganger i tenåra.

Regnboge sa...

Les for tida Monstermenneske av Kjersti Annesdatter Skomsvold. Tidvis tung, tidvis veldig god, ei bok det er greit å få med seg.

Anaruh sa...

Åh - 1984! En av mine aller største favoritter! Synes den er dødsskummel, når man ser den i et samfunnsperspektiv. Den er jo noen år gammel, og jeg synes det er så skremmende å tenke på at den omtalte teknologien; som sikkert var veldig si-fi den gang, finnes i så godt som alle (norske) hjem i dag. Tenk om noen bestemmer seg for å gjøre et kupp, og vi får en diktator ved navn Big Brother! Hjelp!

Selv leser jeg de siste sidene i Reading Lolita in Tehran, a memoir in books av Azar Nafisi; om en iransk kvinnelig litteraturprofessor i Khomeinis Iran. Mange paralleller til 1984 der, når jeg tenker meg om...

Og i går begynte jeg på Jeg er brødrene Walker av Jan Kjærstad på lydbok. Men oppleseren irriterer vettet av meg, så jeg vurderer å bare avbryte, og heller lese den i bokform ved en senere anledning.

Anonym sa...

Jeg har nettopp fått Stillitsen, den sidte til Donna Tartt men har ikke begynt på den ennå. (Murstein).Ellers er jeg kommet halveis i Store forventninger av Dickens.

Maren sa...

1984 har jeg også tenkt til å lese snart. Akkurat nå leser jeg diktsamlinga Yahya Hassan av Yahya Hassan. Den har jeg på pensum i høst,og det er ord som går rett i kroppen.

Isolde sa...

Jeg fryder meg med den norske nyutgivelsen av "På sporet av den tapte tid". Karin Gundersen reviderer Anna-Lisa Amadous oversettelse og bøkene gis ut fortløpende - den første i fjor og den neste nå i sommer (tror jeg). Fint å få dette massive verket sånn litt stykkevis og delt. Anbefales på det varmeste for sånne som meg - dvs. de som føler et intenst ønske om å lese verket, men som hittil alltid har falt av lasset etter et par bind.

Glamourbibliotekaren sa...

Å, har bok 2 kommet? Kult! Jeg har bok 1, men leser Amadous oversettelse og har kommet til bok 4 der. Uansett, jeg var på Proust-kveld hos Gyldendal i fjor da de feiret verkets hundreårsdag og den nye utgaven, veldig interessant å høre Gundersen snakke om arbeidet sitt.

Rosenhufsa sa...

Jeg har også hatt 1984 i hylla en stund, og trodd at jeg har lest den, så pussig! Nå er det vel snart på tide, da :) Akkurat nå leser jeg ikke skjønnlitteratur som sådan, men jeg leser mye i boka "Ren ull" av Klepp og Tobiasson, står mye morsomt om norsk ullproduksjon og sauer og annet gøy :) Prøver kanskje å finne igjen strikkedillan til høsten?

koristen sa...

Jeg har akkurat startet på "Amandas gåte" av Isabel Allende.

Cecilia sa...

Den alvorlige leken av Hjalmar Söderberg. Og innimellom leser jeg diktene til Yahya Hassan på dansk. Gripende på hver sin måte ... Pleier aldri å lese 2 bøker samtidig, men her er det ingen fare for å forveksle noe som helst.

Anonym sa...

Akkurat ferdig med Anne B Ragdes bok om sin mor. Sterk lesning! Anbefales..mette

fru winther sa...

"Elskeren" av Marguerite Duras. En som har stått i MIN hylle uten å bli lest mange år, men NÅ skjer det!

Henrikka sa...

"1984" ble lest, analysert og sett på film - i 1984! Da var jeg junior på senior high school i en halvstor by i staten Wisconsin i U.S.A.. Boka var pensum i engelsk. Vi hadde en fantastisk engelsklærer som sammen med en like fantastisk historielærer hadde et eget undervisningsopplegg kalt "English, History and Media" som dekket alt av engelsk- og historiepensum, samt at vi også lærte om medias framvekst i U.S.A. etter at de første engelske "pilgrimene" ankom østkysten. De koblet fagene elegant sammen, slik av historieundervisninga gikk hånd i hånd med det vi lærte om media og det vi leste og snakket om i engelsk. Vi laget aviser, filmet og produserte TV-innslag, fotograferte, leste, så filmer (lærte filmanalyse!) og skrev i ulike stilarter. Jeg kan med hånden på hjertet si at dette er den beste undervisningen jeg noensinne har fått. Mr. Bergen og Mr. Reinke (som de to lærerne het) vant også en nasjonal pris for undervisningen sin. Og jeg husker "1984" - og alt det andre vi leste av bøker og så av filmer - som om det var i går. Den gang dro vi selvfølgelig paralleller til Sovjetveldet, men etter Sovjetunionens fall er det jo slett ingen mangel på overvåkningssamfunn og totalitære stater, både her i det vi kaller Vesten og i mange andre stater og på andre områder. Tenk bare på det Snowden dro frem i lyset av NSA-overvåkning. Og ikke minst på IS som turer fram i Irak og Syria i dag og blant annet bruker sosiale media for å spre sitt tankegods. Det er til å grine av.

Anonym sa...

Ah, 1984 - en favoritt fra noen år tilbake! Orwell er en dystopi-mester. Animal Farm gjorde et uutslettelig inntrykk på meg på videregående, og er delvis skyld i at jeg aldri leser bøker eller ser film om dyr (jeg greier ikke å forholde meg til at noe fælt skjer med dyr).

Jeg har akkurat lest (og må reklamere for) Life after life, av Kate Atkinson. En perle av en roman! Tror ikke den er kommet på norsk, men vil uansett anbefale den på engelsk.

Nå leser jeg fag (sukk), og tyr til lette, morsomme Mindy Kaling på t-banen og om kvelden: Is everyone hanging out without me?

Beady sa...

Prosjekt Rosie. I håp om å døyve go'bokabstinensen etter Where'd You Go Bernadette som jeg leste nylig.

Glamourlektoren sa...

Annet bind i Frode Gryttens "Saganatt"-trilogi. Ble nå inspirert til å gjøre en innsats igjen med Proust. Det er overveldende bra, men krever tid! Synes Amadous oversettelse er nydelig. Er foreløpig bare på bind 1.

Jorunn sa...

Jeg har akkurat begynt på Magdalenafjorden av Kjartan Fløgstad og holder også på med essaysamlingen Sjelens Amerika av Knausgård. Hm, ingen damer, det må vi visst få en ordnings på.

Dahlia sa...

Innsirkling 1 av Carl Frode Tiller. Bare lest 10 sider, men boken fanget meg straks. Og så har er jeg i starten på bind 1 av Krig og fred. To gode leseprosjekter fremover, altså.

Stine Arkeologine sa...

"Fryd og fare. Essay om diktning og eksistens" av Vigdis Hjorth. Innsiktsfull, spennende, lærerik, frekk, modig, reflekterende og mange ganger så morsom at jeg ler så tårene spretter! (bare en detalj som åpningsspørsmålet og svaret i intervjuet med Dag Solstad er til å trille ned av sofaen av). Anbefales på det aller varmeste til alle som liker bøker og det meste annet! :-)

Hermia sa...

Har tror jag börjat på tre olika böcker de senaste dagarna men varit lite för trött för att fastna. Nu gör jag ett försök med Jess Walters Beautiful Ruins, fast på svenska.

Josefine sa...

For øyeblikket koser jeg meg med "Sommerboken" av Tove Jansson, i anledning hennes 100-årsjubileum. Jeg leste "Bildehuggerns datter" tidligere i sommer, den var også fin, men veldig annerledes.

Veldig usikker på hva neste bok blir. Det er flere ting jeg kunne tenke meg å lese i løpet av høsten.

Elisabeth sa...

Jeg har akkurat avslutta "Historien om fru Berg" av Ingvild H. Rishøi. FANTASTISK fin bok, novellesamling, som sitter godt i kroppen og skal leses om igjen. Fikk den overraskende i posten fra ei venninne og ble veldig glad. Jeg mistenker at det blir mye fag fremover, etter at helga og Parkenfestivalen er avsegstyrt, men ... jeg vil gjerne lese den andre boka av Munro som jeg fikk til bursdagen min!

A sa...

Jeg leser Innsirkling 1 av Carl Frode Tiller, og har nr. 2 og 3 liggende på vent.

Anonym sa...

Jeg leser en biografi om Thorbjørn Egner av Anders Heger.
Er både en historie om forfatteren og Norge, veldig interessant! Jeg har jo til og med feriert i Kardemomme by :)

namnam sa...

Jeg har holdt på hele sommeren med Lake Wobegon Days av Garrison Keillor. Den er på en gang veldig morsom og fryktelig tunglest. Hemingway og Margaret Atwood ligger begge på vent.

Marit sa...

Endelig kom jeg ned til Siri Hustvedts "Denne flammende verden". Nå håper jeg på lange leseøkter i helga, for dette er så

Anonym sa...

Jeg leser The Cornish coast morder av John Bude (Ernest Elmore) utgitt første gang i 1935. Utgitt på nytt i serien British library crime classics, og kjøpt på Standford da vi var innom London i sommer :-) Leser sjelden krim, men god, gammeldags engelsk krim er ikke en så verst avveksling. God helg til dere alle, og god fornøyelse til Glamourbibliotekaren i morgen kveld!

Reidun Granberg sa...

Det er riktig morsomt det der med bøker man tror man har lest! Jeg har også filmer jeg ikke er helt sikker på om jeg har sett eller hørt - en gammel venninne er mester til å gjenfortelle filmer.

Ellers er det godt å få inspirasjon til å lese fordi jeg som alltid har lest mye på en måte er gått litt tørr. Jeg leser krim, det har jeg alltid gjort, og jeg leser masse historie, akkurat nå "Ekstremismens tidsalder" av Eric Hobsbawm, om det 20. århundre. Til fredelig person å være leser jeg mye om krig, særlig nå ved 100 års markeringene for den første verdenskrig.

Jeg kan ikke riktig finne den samme gleden over romaner igjen som jeg har hatt, jeg finner ikke de riktig gode og jeg går lei. Noen alle snakker om kan jeg slett ikke holde ut å lese, den om 100-åringen som klatret ut av vinduet kom jeg ikke særlig langt i. Men det må være flere bøker der ute for meg! Takk for din inspirasjon, kanskje skal jeg kikke i bokhyllen på det jeg TROR jeg har lest...

Anne sa...

Akkurat nå leser jeg "Jenta på klippen" av Lucinda Riley. Merker at hverdagen er her - ikke så mye tid til overs for lesing lenger..

Mademoiselle karamell sa...

Dette har vært en fin lesesommer! Jeg har lest Harry Potter bøkene på nytt, og det var et fint gjensyn. The universe versus Alex Woods er nok den beste opplevelsen og thrilleren I am pilgrim den mest spennende. Nå skal jeg begynne på Innsirkling 3. War and Peace og Bill Brysons siste er på boklisten i høst. Gleder meg!

Hilde sa...

Leste "Burmese days" av Orwell i sommer, og var veldig glad for den. Traff meg bedre enn 1984.

Nå leser jeg Murakamis nyeste om "Colourless Tsukuru Tazaki and His Years of Pilgrimage". Så langt er den fin og overraskende, klassisk Murakami. Deretter venter the Goldfinch på nattbordet, herlig med høst!

Marianne sa...

Nick Hornby - Juliet, Naked. Morsom og koselig. Trengte noe lettbent etter Boktyven, har enda vondt i magen etter at jeg leste den.

Populære innlegg