fredag, august 15, 2014

Sensommer-tanker


Jeg sitter ute i hagen iført bikini og solbriller, dufter av solkrem, leser. Sola skinner, fuglene kvitrer. Gradestokken viser 21 grader, det er fredag ettermiddag, klokka er halv fem, vi har kommet akkurat midt i august. Kornet slås, det dufter godt. Det er lyst om morgenen, det er litt mørkere om kvelden enn det var i juli, men det er fint å sitte ute og det er behagelig temperatur inne når man skal sove. Noen har begynt å jobbe igjen, andre ferierer fremdeles. Noen skal straks gå ut i ferie. 

Det er dette som er sensommer. Vel har det vært en uke med mye regn på grunn av et lavtrykk som kom fra Karibien, men til gjengjeld har vi hatt en sommer helt utenom det vanlige - med jevnt fint vær over stort sett hele landet, over lang tid. Men man blir åpenbart vant til det også, så når regnet kommer og temperaturen synker til normal august-varme - eller normal norsk sommervarme (bare tenk på somrene 2010-2012, da var det ikke mange varme solfylte dager her på Østlandet i allefall) - mener mange at høsten er her.  Jeg var hos frisøren forleden og bladde i et hjernedødt magasin - der stod det noe om at nå som høsten er kommet og kveldene er mørke, kan vi krype under pleddet og drikke kakao. Der satt jeg i capribukser og korte ermer under den ukledelige frisørponchoen og drakk limonade med isbiter og var varm etter en spasertur i steikende sol. Jeg hørte noen på radio som sa at nå som Øyafestivalen er over, er høsten her. Svenske bloggere lister opp høstplanene sine. Jeg overhører mennesker i butikken snakke om det: Ferien er over - høsten er her. 

Jeg er glad i høsten, det har jeg alltid vært. Ny start. Klar luft, mørke kvelder, filmer, myke skjerf. Sesongstart hos filharmonien, operaen, teatrene, Kringkastingsorkestret. Høst-platene mine. Høst-parfymene!! Lese bøker ved siden av en knitrende vedovn. Melankolien, fargespillet i løvet før det faller av trærne. Langsomme søndagsmorgener med levende lys og Morgenkonserten i P2, spaserturer i regn med en kafé hvor de har gode kaker som turmål. Og høsten kommer tidsnok, og den er lang nok. Man har mye tid til høstkos i Norge! September, oktober, november. Lang mørketid. 

Derfor slår jeg et slag for å vente litt til med å tenke høst - og heller nyte lyset og sommeren mens den fremdeles er her. Vi er som sagt bare midt i august, og skolene har ikke startet ennå. Hagen blomstrer fint. Noen trær har fått et og annet gult blad, men jeg tror det kan ha vel så mye med sommerens tørke å gjøre som noe annet, det ser jeg i allefall i hagen min. Vi bader minst annenhver dag, temperaturen i vannet er fremdeles deilig selv om den er bittelitt lavere enn for en måned siden. Det er litt kaldere om morgenen, kanskje til og med jakke-vær, men etter få timer sørger sola for at jakka forsvinner igjen. Dette handler ikke om å fornekte det som kommer, eller å tviholde på noe som har vært. Det er faktisk sommer - nå. August er en sommermåned, temperaturen viser klassisk norsk sommer. 

Jeg vet at i slutten av september begynner de første julehobbybladene å komme i butikkene. I oktober kommer julespesialmagasinene. I adventstiden pyntes juletrærne. I romjula kastes trærne og pynten ut, for da er man lei av jula. I januar er det fokus på våren. Og i august er det altså høst i følge mange. 

Jeg tror dette handler om å glede seg til det som kommer, og det gjør jeg ofte - og det har jeg alltid gjort. Glede meg lenge, lenge. Se fram til ting. Men for meg er det en stor forskjell i å glede seg, og å faktisk gjennomføre det man gleder seg til før tiden er inne. Klarer man å leve i nuet om man hele tiden har fokus på det som kommer om to måneder? Eller får man en nedtur når det da faktisk kommer, sånn at man hele tiden må se fram til neste sesong? Jeg har tro på gleden i å vente. Jeg gleder meg til høsten, til å tenne lys, gå kveldsturer, fargene. Nå har jeg til og med badekar, tenk det! Høstkvelder med levende lys og klassisk musikk på badet! Jeg gleder meg til jul! Advent! Jeg vet at alt dette kommer, og at det blir veldig fint. Og akkurat er det fint med sommer. 

Kom gjerne med synspunkter, dette er ikke ment som en påstand eller noe som helst, jeg synes bare det er interessant å sette fingeren på det. Og jeg ble inspirert av bloggleser Therese som skrev noe om dette i kommentarfeltet til dagens Glamorøs fredag-post. Hva mener dere, kjære lesere? Poenget mitt er overhodet ikke at det er noe negativt med høst, for det er det ikke - poenget mitt er at det er 15. august. 
24 kommentarer:

Therese sa...

Hei, så gøy at du skrev dette jfr min fredagskommentar! :) Jeg er helt enig med deg, og har akkurat vært og kjøpt is for å lage jordbærmilkshake, som er min ultimate sommerdrikke! Her kommer ikke høsten før om tre uker - minst.

Elisabeth sa...

Jeg kan kjenne en veldig lengsel mot høsten, men jeg tror det krever at lagrene er fylt opp og batteriene ladet. På de kalde somrene som har vært for noen år tilbake har jeg forsøkt å tviholde på sommerfølelsen som egentlig aldri kom. Da har høsten vært vanskelig. lang og mørk. Nå i år gleder jeg meg til høst, men jeg mener som deg at det er sommer fremdeles. Jeg har (siden jeg ble voksen?) tenkt at høsten begynner ved skole/studiestart, for liksom å ha en slags markør når man jobber og ikke lenger kjenner sesongstart så mye på kroppen som man gjorde da man studerte, men når jeg tenker meg om så følte vi jo at det var sommer etter at skolen hadde begynt også. Vi syklet og badet etter skoletid da jeg var liten. Åpne vinduer i klasserommet, vepser i hopetall kom inn. Og jeg husker studiestarten på Blindern hvor man hadde kollokviegrupper liggende langflat på plena i sola. Så enig, det er sommer i allefall ut august. Takk for påminnelsen!

Glamourbibliotekaren sa...

Therese: Takk for inspirasjonen, og kos deg med milkshaken! :)

Elisabeth: Godt poeng, jeg husker også slike skolestart-perioder hvor det i høyeste grad var sommer fremdeles. Og du har nok helt rett i at overgangen til høsten er bedre når man har fått nok sol. Kanskje mange har fått nok av sommeren, at det er derfor det er sånn høstfokus overalt. Dog skal det godt gjøres å få nok av sommer når man bor i et land hvor det er vinter nesten halve året :)

Anonym sa...

Åjo, det er kommet i norske blogger også. Noen begynte allerede de første dagene i august...

Stine Arkeologine sa...

Jeg er nok litt grådig anlagt (helt ærlig og oppriktig og det er ikke bare på godt) og har derfor litt ja takk begge deler-holdning til å leve i nuet og glede meg til det som kommer. Så nå nyter jeg solvarmen i skogen, løper i shorts og vasser i sommerlunkne tjern med fullt hjerte, men gleder meg også over at lufta er skarp om morgenen og har begynt å snike på ullteppene i skapet og få vinterassosiasjoner. Men da er det jo gode forventninger og ikke noe trist! Klart det er sommer ennå, men alt er i endring hele tiden og jeg liker å følge med på alle de små tegnene på at det skjer. Sommeren begynner jo eller slutter jo ikke på en bestemt dag! Til Therese og dere andre som har sommerferie nå så er dere heldige som har det akkurat i magiske og vakre august, håper dere får en fin tid! :-)

Glamourbibliotekaren sa...

Anonym: Oi, det er tidlig! :D

Stine A: Ja, helt enig, jeg kan også fint glede seg over endringene og retningen det går! Nettopp fordi jeg gleder meg til høsten. Jeg vil bare ikke foregripe begivenhetenes gang for mye. Det er så bakvendt å lese om at det nå er tid for ullgenser og pledd og kos når man sitter der i t-skjorte og svetter, haha.

M. sa...

Jeg må innrømme at jeg har gledet meg til høsten en stund nå, og at jeg blir glad av å lese at høsten er her :) Jeg plages i varmen, og i sommer har jeg nesten ikke klart å være ute. Heldigvis har jeg airconditioning inne, så det blir utholdelig. Samtidig er det jo ikke høst selv om blader skriver at det er det, så jeg er egentlig enig med deg i at alt blir litt skeivt mht årstider.

peanut sa...

Jeg er et høstmenneske, men slutten på sommeren gjør meg alltid litt melankolsk likevel, så jeg insisterer på sommer ennå. Første høsttegnet har allerede vist seg her i huset dog, mannen laget oksehalesuppe sist helg ;) Ordentlig høst blir det først når eplene våre er modne og det skal moses og bakes tarte tatin.

Hazel sa...

Interessante tanker. Selv har jeg gået og nynnet "Jauchzet, frohlocket!" hele dagen og brugt aftenen på at købe julegaver, så jeg jo a completely lost cause ;-)(Det er nu ikke sådan, at jeg har taget forskud på julen, jeg fandt bare de rigtige ting til en fordelagtig pris). Jeg føler faktisk heller ikke, at efteråret er her endnu, men derimod føles det heller ikke rigtigt som sommer længere. Tror måske det skyldes, at hernede har man kunnet gå uden jakke stort set siden slutningen af marts, det har været sommer i snart fem måneder. Men det er jo rigtigt, at der stadig er fint og varmt, stadig masser at nyde :-)

Glamourbibliotekaren sa...

M: Jeg kan godt forstå at denne sommeren har vært hard hvis du plages av varme. Det har jo virkelig vært tropiske tilstander!

Peanut: Jeg er også et høstmenneske, og i år er jeg faktisk ikke melankolsk en gang. Jeg føler meg motivert for høst, når den en gang kommer. Ah, epler :)

Hazel: Jauchzet, frohlocket! Haha! Ja, det er en stund igjen til den blir å høre :) Fem måneder sommer! Ja, det har jo faktisk vart siden tidlig mai her også, tre måneder i allefall. Det er fint!

Anonym sa...

Høsten er super, men vi må bli ferdige med sommeren først.

fru winther sa...

Det er definitivt sommer! I mange uker ennå! Jeg skjønner meg virkelig ikke på det der med å ta høsten på forskudd og snakke lengtende om skjerf og høstfarger jeg heller,høsten,den kommer når den kommer,og da blir det vakkert, men nå er sommeren her,og jeg gjør mitt beste for å nyte den og leve i nuet.

Glamourbibliotekaren sa...

Fru Winther: Det er sommer! Alt til sin tid, jeg blir sliten av å hele tiden skulle tenke neste sesong istedet for nåværende. Jeg har ikke noe problemer med å ta gleder på forskudd, ikke minst når det gjelder hagen og hva jeg skal plante og så - men hvis man allerede er lei av sesongen når det er tid for den (jfr pælme ut juletreet i romjula), er det jo veldig forskjøvet, det hele.

Glamourbibliotekaren sa...

Anonym: Nettopp - du oppsummerte i én setning det jeg mente. :)

Anonym sa...

Hei. Jeg kjenner meg igjen i det du skriver. Jeg har hatt en blogg i mange år, om interiør og livsstil, og selv om jeg gledet meg veldig over å endelig kunne slippe løs julestemningen i bloggen, innså jeg at det ble tidligere og tidligere for hvert år. Det ble nesten et press, alle andre gjorde det jo, jeg måtte også begynne tidlig. Men i år skal jeg prøve å holde igjen. Det samme med høsten. Jeg gleder meg til den, men her jeg bor skinner sola og i dag skal vi på stranda, jeg og barna. Takk for interessant innlegg!

Maja sa...

Tipper du har rett i at det handler mye om kontrasten mellom tropevarme og orkanen Bertha med medfølgende regn og lavtrykk! Det ble liksom så innmari fra det ene til det andre. Men hos meg lever sommeren ennå, jeg skal jo ha sommerfest om en uke i min bittelille hage, inspirert av augustcollagen din :)

Glamourkulturisten sa...

For meg begynner høsten når HM-katalogen kommer i hus i juli! Neida, haha. Men jeg er høstglad, og jeg ønsker høsten mer enn velkommen nå. Jeg fryser lett, særlig om morgenen på vei til jobb, så jeg elsker mine jakker og skjerf og har allerede tatt dem i bruk. Men du har rett i at det blir varmt midt på dagen når sola steiker, jeg måtte skrelle av meg strømpebuksa her en dag på vei hjem fra jobb. Ok, litt tidlig med ull.. :-)

Salome sa...

Jo, det må fortsatt være sommer! Helst sånn indian sommer som det var i 1997! Da badet jeg i varmt hav til midten av september. Jeg ser ikke fram til høsten. Liker hverken høst eller vinter! Liker ikke julenisser, heller ikke juletrær. Nå er det litt for kaldt for meg, måtte finne fram lamulljakke i dag! Savner varmen. Tynne sommerkjoler. Surmulende hilsen fra Salome

Karrifuzz sa...

Åh, dette var godt å lese. Eg er heilt einig med deg. Kva med å berre nyte det som faktisk er, i dette tilfelle sommaren. Hausten kjem tidsnok, og på Vestlandet kjem han so til dei grader med storm og uver. Eg trur det ligg litt i tida at vi er stressa. Vi skal alltid komme oss vidare. Trur det er sunt å berre konstatere at det er sommar, og det er det ( og når det gjeld desse glossy blada, så er dei vel kjøpt og betalt frå diverse butikker for å selje haust-stæsj). Ha ei fin helg fortsatt, og takk for tipset om konserten i kveld. Skal høyre på :)

Bagita sa...

Dette var utrolig godt skrevet, Glamourbibliotekaren! Jeg er så enig ; å glede seg er fint, men det viktigste er å leve NÅ.

Glamourfilologen sa...

Er så enig! Ennå er det SENSOMMER! Setter pris på din koselige blogg som understreker hvor mye det er å glede seg over i nået.

Marit E sa...

Fint innlegg! Veldig enig.

Glamourbibliotekaren sa...

Takk for alle hyggelige kommentarer omkring dette! :)

Synne sa...

Jeg er så enig! Høsten begynner ikke automatisk når ferien er over - ikke for meg, i hvert fall! Jeg skal fortsette med sommerkjoler og iskrem i flere uker til, i hvert fall!

Populære innlegg