torsdag, november 06, 2014

November og mørketidEn leser skrev forleden følgende i kommentarfeltet: "Har du noen gode tips til hvordan man skal holde ut i mørketiden? Savner sommeren.." - og det tror jeg de fleste kan kjenne seg igjen i. Etter den nydelige sommeren i år, og den varme høsten, er det plutselig veldig mørkt. Sommeren føles langt borte i begge retninger. Følelsen av sol og fløyelsmyk vind mot huden, fjordbad, lyse netter. Gress under barbente føtter. Vi er ikke helt der nå. Men det er mye fint med november også, personlig er jeg veldig glad i denne måneden. Alle er forskjellige, og jeg vet ingenting om denne leserens preferanser (du kan gjerne presisere i kommentarfeltet!), men jeg kan nevne noen av de tingene som jeg selv liker i november. Mange av dem skrev jeg om tidligere i høst, men jeg gjentar dem gjerne nå. 


*Lufta er kaldere og føles ganske frisk! En rask kveldstur før man legger seg gjør underverker. Særlig om det er stjerneklart. Men også om det regner, for uansett er det deilig å komme inn igjen med røde kinn og hver celle fylt opp av oksygen. Man sover mye bedre også, og det er jo helt klart en fordel å være noenlunde uthvilt når det er mørkt om morgenen når man står opp. Dessuten er det ganske koselig å pakke seg inn i lue og skjerf og votter! Om man kan, er det fint å gå til jobben om morgenen, for å våkne ordentlig. Kjører man kollektivt, kan man hoppe av på en stasjon tidligere, eller gå til neste holdeplass før man setter seg på buss/tog/trikk. 

*Med mindre man har eksamen, kan november gjerne føles litt roligere enn de andre månedene. Førjulsstresset har ikke slått inn ennå, det er liksom ikke så mye å finne på ute når det er mørkt hele tiden, så man kan like gjerne bremse litt. Jeg liker å jobbe litt lenger hver dag, ikke bare fordi jeg trenger å jobbe inn noen timer før juleferien, men også fordi jeg liker følelsen når jeg kommer ut på trappa og det er mørkt, og jeg rusler hjemover gatelangs med fin musikk på øret og ser alle vinduene i bygårdene lyse. Det ser så koselig ut overalt. Mørkt ute hvor jeg går, lyst inne i leilighetene. Med musikk på øret er det som en film. 

*Synes man november er kjip, er det desto viktigere å gjøre mye av det man liker best. Jeg går gjerne på konserter, og har gjort det så å si annenhver kveld de siste ukene. Det gir meg så mye. Å unne seg f.eks. å ta en hel kveld innimellom for å se film etter film, eller en tv-serie man liker, er en klassisk november-ting. Som jeg skrev sist; man må være rausere med seg selv, og hvis man føler for å ligge på sofaen en hel kveld og ikke gjøre noe av det man egentlig hadde planlagt av husarbeid eller lignende, er det bare å gi etter først som sist. Det er helt greit! På den annen side er det greit å huske innimellom at selv om det er helt mørkt klokka fem, betyr det ikke at det nødvendigvis er pysjamas-tid riktig ennå - det er mange timer igjen av dagen hvor man kan gjøre mye moro. Av og til krever det dog litt mer å komme seg ut på ting når man ser ut gjennom vinduet og føler at det nærmer seg midnatt.
*November er en perfekt lesemåned. Man våkner på vei til jobb om man leser litt. Man sovner lettere om kvelden om man leser litt på senga. Man kan lese i badekaret for eksempel. Og det er få steder som er så koselig som bibliotek om kvelden når det er mørkt ute. Gå hyllelangs, plukke fram bøker fra hylla, sette seg ned og bla, låne de som virker interessante. Gå hjem (husk refleks!), koke te, begynne å lese. Og tenn lys! Jeg tenner lys morgen og kveld nå i mørketida, det gir ro og fin stemning, både som start og avslutning på dagen. Også er det koselig å tenne opp i ovnen, høre det knitre og kjenne varmen. Om vinteren flytter jeg alltid ørelappstolen sånn at den står rett foran ovnen. Søndagsmorgener der! Herlig. 

*Apropos badekar. Nå bør man ta seg tid til egenpleie! Lange bad eller en varm dusj, ansiktsmasker og peeling og gode bodylotions, varme sokker, pysjamas, mykt sengetøy. Nesten late som om man skal gå i hi. Legge seg ekstra tidlig innimellom, lese på senga, ha en kopp te på nattbordet. Det er en av mine favoritt-ting året rundt faktisk, som jeg har skrevet om flere ganger før.

*Jeg tror det er ekstra viktig å ha noe levende omkring seg nå. Grønne planter, blomsterbuketter. Gå i skogen på søndagene, plukke med seg lyng og noen kvister. Kjøpe blomster på vei hjem fra jobb på fredag. 
*Roe ned. Gjøre bare én ting i gangen, droppe multitasking. Spise uten å lese. Se tv uten å spise. Høre på radio, f.eks. Radioteatret eller Musikk i P2 (kveldskonserter osv) uten å gjøre mye annet samtidig. Det må av og til påminnes og læres på nytt, for man er blitt så flink til å være effektiv at man glemmer litt hvordan det er å ha fokus på kun én ting. (Herunder kommer også mobiltelefonen, som man gjerne kan legge vekk litt oftere. Den kan forårsake mye stress.)

*Spill fine plater. Å sitte i en stol og bare lytte, det er fint! Jeg har en hel rekke novemberplater som betyr mye for meg personlig, sånt er individuelt, men jeg kan jo anbefale mine Radio Glamourbibliotekar-spillelister - den nyeste er ment for november. 

*Ikke spise mye sukkerholdig på kvelden. Jeg kjenner at kroppen min blir stressa av sukker, og det er det siste jeg trenger når jeg skal sove. 

*Mitt aller best tips i november: Sørg for å få dagslys - hver eneste dag. Det er kjempeviktig! Ta en tur ut i lunsjen, eller en pause i to-tiden, stirr mot (evt) sola, pust dypt inn. Smil mot sola, oppadvendte munnviker gjør noe med dagsformen. 


Håper noe av dette kan hjelpe deg litt i mørketiden, kjære anonym!
    


12 kommentarer:

Elise sa...

Makan til god timing.. i dag sleit jeg med å komme meg opp, det var bare en plussgrad og jeg har glemt å finne fram votter og lue. Brrrrr. Men jeg karret meg avgårde, mørk til sinns, og nå leste jeg dette innlegget som jeg fant mye trøst og oppmuntring i. Så skal vi se om november kan bli utholdelig for meg i år. Tror jeg planlegger tvkveld allerede i kveld jeg, hehe.

Anonym sa...

Fint innlegg. Liker de utfyllende punktene, ble beroliget! takk

Stud.med. sa...

Fin liste! Jeg har et glamourspørsmål, eller -problembsom har meldt seg nå som det er blitt endel kaldere. Hva slags (varme) sko eller støvletter passer til bukser med rette ben? Ankelboots synes jeg er fint til skinny jeans etc, men får det ikke til å funke med de andre buksene... Pumps er for kalde, og jeg er ikke på ett sted hele dagen så jeg kan ta med innesko... Forslag?

Tusen takk for en interesse og variert blogg!

Stud.med. sa...

Vi skylder på mobiltastatur for mystiske skrivefeil!

Cecilia sa...

Takk for mange fine tips!
For meg er november tiden for de helt koselige juleforberedelsene uten stress. I familien min er desember full av bursdager, så det nytter ikke å vente til advent med å tenke jul.
Jeg har hengt opp julestjernen i stua selv om det naturligvis er for tidlig. Min er en Krishna-variant i varme rødfarger, blir lykkelig bare av å se den :-)I går prøvde jeg ut noen julekaker jeg ikke har bakt før. Blir de spist opp før desember, er det tid til å lage flere. Og jeg koser meg med å ordne hjemmelaget julekalender til tantebarna.
Ellers er det nå jeg har glede av høstens loppiskupp: Varme jakker, skjørt, skjerf, musikk og BØKER. Det er tiden for å unne seg alt som er varmt, mykt og snilt, med lys og farge. Og er man i nærheten av Oslo, er også mørketiden full av spennende konserter!

Siri sa...

Koselige novembertips. Jeg er glad i november jeg, prøver å overbevise vennene mine at den er fin.

Stine Arkeologine sa...

Takk for fine tips og påminnelser! En trenger å høre dette mange ganger for det er lett å glemme seg bort og bli tatt av dagene istedenfor å ta tak i dem selv!

Anonym sa...

Livskunstner, tenker jeg når jeg leser bloggen din, kjære Glamourbibliotekar! Du ha en egen evne til å få fram de gode tingene i livet, og som gjelder enten en er ung eller som meg, gammel. Takk skal du jammen meg ha!

Psykologen sa...

Så fine betraktninger du har om denne vakre høstmåneden. Selv er jeg glad i november, som i år kom med et voldsomt regnskyll og overflømte elver og en påminnelse om at vi mennesker langt fra kan kontrollere alt vi omgir oss med. Frem til dette uværet satte inn var min hverdagsfavoritt å gå langsomt langsomt langsomt forbi en hage på vei til jobb hver dag, for i denne hagen står det et hjertetre som avgir den søteste deiligste lukt, spesielt når det har regnet. Nå er de siste bladene blåst bort, og vinden tok også med seg lukten.

Selv liker jeg dette mørket i november, før desember og snøen og julelysene kommer og lyser opp rundt oss. Å få en god start på dagen er noe jeg prioriterer høyt. God tid, stearinlys og rolig musikk, en porsjon varm havregrøt med litt honning og kanel. Så ut i verden med deilige sjal og votter på! :)

Kammerpiken sa...

Her i Vesterålen har man de siste årene sluttet å kalle denne tiden for "mørketid"; her kalles den nå for "fargetid". Lyset er fantastisk! Himmelen er rosarød med gull på, og om kvelden kan man se nordlyset som bukter seg i lange slør over himmelen. Klart det er uvær også, men fokuset er rettet mot de fantastiske fargene som naturen gir når man egentlig tror det er som mørkest.

Bagita sa...

Du skriver mye fint, Glamourbibliotekaren, men dette innlegget må jeg si var ekstra fint! Jeg har lest det flere ganger nå i november og blitt inspirert til å forgylle de mørke høstdagene hver gang :)

Glamourbibliotekaren sa...

Takk for alle fine kommentarer! :) God november!

Populære innlegg