fredag, januar 23, 2015

Budapest i januar


I Budapest er det mange hyggelige kaféer! Og det er billig å gå på kafé, hvilket passet oss utmerket ettersom vi var på low-budget-tur. (Firestjerners boutique-hotell, kr 450 pr. natt for dobbeltrom, inkludert frokost). Denne New York Cheesecaken var knallgod, og tehuset var svært hyggelig - mer om det siden. Franz Liszt prydet postkortet jeg skrev akkurat her. Slike fargesprakende greier kunne man jo fint kjøpe her og der hvis man ville. 
Og slike ruvende byggverk ramlet man over titt og ofte. Dette er Szent István-basilikaen, fullført i 1905 i neoklassisk stil. Under diktaturet (som falt i 1989) var fasaden møkkete og svart, og plassen foran kirken var parkeringsplass. Bra restaurant! Pomo d'oro, lurt å bestille bord, og hvis det er fullt kan man gå til den lille søsterrestauranten vegg i vegg som er litt mer avslappet. Det gjorde vi. Og der skrev jeg enda et Franz Liszt-kort mens jeg helte nedpå te. 
Goamama er en annen kafé jeg kan anbefale - fristende kakedisk og gammelt hyggelig langbord av tre. 


Dessuten har de marengs, som jeg alltid kjøper på slike steder hvis de har det, men aldri klarer å spise opp. 


Slike fine detaljer finner man litt her og der. På den engelske bokhandelen Bestsellers på Oktober 6 utca har de disse fine Jane Austen-utgavene. Og like borti gata fantes en festlig secondhand-butikk med mange østblokk-effekter, veldig lik bruktbutikkene i Berlin egentlig. 
Vi bestemte oss for å krysse Donau. Vi hang mest i Pest, men måtte jo ta en tur til Buda. Der kunne man ta kabelbane, ikke ulik Fløibanen. 


Fra toppen var det fin utsikt! 

Formålet med turen akkurat nå var en konsert - Bachs h-moll-messe med mitt yndlings-ensemble, Collegium Vocale Gent og deres dirigent Philippe Herreweghe, og solistene som sammen spilte inn den fabelaktige plata på labelen Phi i 2011 (mer om det i musikkbloggen). Budapest i januar kan være så mangt, men nå var det plussgrader og ikke noe snø. Det var i grunnen ikke spesielt kaldt, ikke noe gufsete trekk sånn som vi fryktet, derimot hørte vi svarttrost og andre vårfugler kvitre - og det gjør jo sjela varm uansett. Mat på kafé og restauranter er stort sett veldig billig, et dagskort som gjelder på buss/trikk/bane (og helt ut til flyplassen) koster heller ikke mye, taxi tok vi ikke, shoppet gjorde vi ikke (men jeg tror ikke vanlige ting er noe særlig billigere der enn her, i allefall ikke parfymer - det sjekket jeg). Det eneste jeg kjøpte på hele turen, var halvannet hekto te. Veldig deilig å ikke stresse rundt i butikker! Teutvalget på kaféene var bra, jeg ble nærmest paralysert et par steder, og endte opp med å velge den teen med morsomst navn fordi jeg ikke klarte å bestemme meg. "Eehh... White Monkey, please!"

Ferie i januar er fint, altså. Måneden er lang og mørk nok som den er. (Og jeg er gift med den perfekte reisekamerat, og dermed garantert en hyggelig tur!)

Flere bilder og tips i morgen!

11 kommentarer:

Ingunn sa...

Det ser ut og høres ut som en fin tur. Og det passer perfekt for meg som skal dit i midten av mars :-) Imponert over at du ikke handlet noe. Tror ikke jeg hadde klart meg uten å kjøpe de Austen-bøkene :-)

Glamourbibliotekaren sa...

Ja, ikke sant de bøkene er fine? Jeg har alle Austenbøkene fra før, i andre utgaver riktignok, men uansett - jeg kutter utgifter nå (jfr post tidligere i uka), så da blir det ikke innkjøp av bøker jeg allerede har, i allefall. Så langt (dvs to uker) har jeg klart å la være å kjøpe nye bøker også, hehe. Å reise på tur uten å handle noe er helt uproblematisk. Deilig å slippe å drasse rundt på bæreposer, og digg å ha en koffert som veier totalt 8 kilo når man forlater feriestedet! God tur i mars! :)

Ine sa...

Budapest ser ut til å være en riktig hyggelig by! God helg!

Trude sa...

Får skikkelig lyst til å reise dit nå :) Elsker kafelivet i utlandet.

Maja sa...

ooh! Cafébilder, sånt blir jeg aldri lei av. Var i Budapest en sommer for noen år siden, skikkelig fin sommerby også. Takk for at du viser oss bilder! :)

Glamourbibliotekaren sa...

Ine: En veldig hyggelig by! God helg til deg også!

Trude: Samme her, tilbringer mye tid på kaféer når jeg er i utlandet :)

Maja: Hyggelig at du liker bildene! :)

Elisabeth sa...

Takk for gode tips! Jeg noterer. Vi skal reise dit sammen med svigers i påska, svigerfar blir 70 og har invitert med hele familien. Fine bilder!

Hun med hatten sa...

Herlig! Nå ble jeg inspirert til å invitere mannen på en Budapest-tur. Hva heter hotellet dere bodde på som hadde så fine priser?

Glamourbibliotekaren sa...

Elisabeth: Så hyggelig! God tur!

Hun med hatten: Det het Boutique Budapest Zara. Vi bestilte via booking.com.

Hun med hatten sa...

Takk for dette og mange andre gode tips opp gjennom årene! Det er alltid en glede å stikke hodet inn her på bloggen.

God søndag!

Glamourbibliotekaren sa...

God søndag til deg også, og takk for hyggelig kommentar! :)

Populære innlegg