mandag, mai 04, 2015

Det aller første innleggetSlik så det aller første innlegget i denne bloggen ut! 4. mai 2005, akkurat ti år siden i dag.

Forhistorien: Fem år tidligere startet jeg "Glamourhjelpen kommer", en temmelig useriøs webtjeneste for bibliotekarstudenter og andre som trengte råd innenfor det svært utvidede og subjektivt definerte temaet glamour, og det var da jeg gikk på bibliotekskolen og lærte html og perl-programmering. Det var i år 2000. Jeg så nok behovet for litt glamour på bibliotekskolen, så navnet kom av seg selv. Jeg holdt den gående i kanskje ett år, men ettersom jeg måtte skrive alle kodene og programmere alt selv, ble det litt tidkrevende, og websiden lå derfor brakk inntil jeg oppdaget bloggmediet i april/mai 2005 og fant ut at dette var en mulighet til å ta opp tråden. Det var plutselig så mye lettere å publisere. På den tiden hadde jeg kun sett én blogg, en bibliotek-blogg som en venninne skrev litt i. Ordet "moteblogg" eksisterte ikke, og det tok nøyaktig et halvt år før jeg kom over en annen blogg skrevet av bibliotekarer, som ikke bare handlet om fag - men var noenlunde i min genre. Senere kom det jo mange flere!

Audrey Hepburn har vært skytsengel for bloggen i alle år, og hun har jo også bursdag i dag. Audrey hadde en friskhet og tidløshet over seg som jeg ville videreformidle, da jeg syntes at trender og moter osv føltes veldig tunge og kjedelige på den tiden bloggen startet. Etter den tid har jo sosiale medier virkelig eksplodert, og det er ikke lenger motebladene som regjerer og legger føringer. Man kan la seg inspirere gjennom en million kanaler, finne likesinnede, kle seg i alle mulige stiler, få tak i alt man vil for en relativt billig penge. Det er helt vanvittig hvordan utviklingen i disse mediene har gått disse ti årene hvor bloggen har eksistert. (For eksempel: Da vi giftet oss i 2006, var ikke Facebook utbredt i Norge i det hele tatt. Instagram hadde ingen hørt om. Ikke Pinterest heller. Det var nesten ingen som hadde blogg, i allefall ikke blant våre gjester. Kameratelefon hadde noen av dem, men ingen steder å publisere bilder. På bryllupsreisa var jeg innom mailen min og bloggen én gang, på en internettkafé i Firenze.) 

Det har vært fint å ha et sted å få utløp for mange av mine interesser - musikk såklart (jeg har jo også to musikkblogger i tillegg), klassiske filmer, bøker, hage, te, og ikke minst reiser til New York og Paris og Toscana og Provence og andre fine steder - og dere var med da vi flyttet fra vår kjære leilighet på vårt kjære kjære Sagene og til et hus i en hage hvor vi nå trives om mulig enda bedre. Samtidig har det hele tiden vært viktig for meg å verne om privatlivet, ikke skrive hvem jeg er, hvor jeg bor, hvor jeg jobber eller hvem jeg omgås, aldri legge ut private bilder, og siden fokus i bloggen har variert fra tid til annen har det jo kommet spørsmål som "bruker du ikke parfyme lenger? det er så lenge siden du har skrevet om det" - og det viser jo kanskje avstanden mellom mitt liv og det lille jeg presenterer i bloggen, og at den kanskje ikke alltid har vært like tydelig for leserne som den har vært for meg. Jeg kan være personlig, men ikke privat. Der går det en grense. Dette er ikke en dagbok der jeg dokumenterer livet mitt. Jeg må også si at det har vært svært, svært lite negativitet omkring bloggen - jeg har så å si aldri fått sårende slemme kommentarer, nesten aldri hatt behov for å slette kommentarer, og det er ganske unikt i bloggverdenen. (De som legger ut bilder av seg selv og ikke er anonyme, er nok mer i faresonen der. All ære til dem for at de står på og ikke lar seg knekke, selv når det stormer hardt.)  Takk til dere, mine kjære lesere, for at dere er så velmenende, smarte og snille!

Ti år er altså gått siden jeg satt på kontoret mitt og valgte primitiv layout, i begynnelsen rosa bakgrunn uten mønster samt lilla skrift, og svarte på glamourspørsmål fra mine venner - som var de eneste som leste bloggen de første ukene. Så ble den spredt rundt blant bibliotekarer og studenter jeg ikke kjente, via via via, etterhvert omtalt i en del magasiner og aviser, vant en "årets blogg"-konkurranse, enda mer omtalt i magasiner aviser, tv og radio, "månedens blogg" her og der, jeg fikk mange mange tilbud om samarbeid/reklame/blogging for magasiner/bloggportaler (og takket nei til alt), den ble forsket på av en medieviter, og i dag lever den i beste velgående selv om Instagram har tatt mer og mer over for bloggmediet mange steder. Antallet lesere holder seg stabilt, antallet kommentarer og tilbakemeldinger har dessverre sunket betraktelig, men selv om jeg selvfølgelig ønsker mer interaktivitet med dere, er det jo aller viktigst at dere stikker innom bloggen. 

Jeg håper dere vil delta i konkurransen i forrige innlegg! For en blogg er jo ikke særlig mye uten sine lesere, budskapet må jo ha mottagere (for å snakke litt døll teori) - så herved retter jeg en stor TAKK til alle dere som stadig er innom her og leser, kommenterer, bidrar og forhåpentligvis lar dere inspirere. Uten dere, ingen blogg. Håper dere vil henge med videre!

Happy Glamourbibliotekar-day!

mvh
Glamourbibliotekaren. 14 kommentarer:

S sa...

Gratulerer med 10 års jubileum!
Jeg har fulgt bloggen din i mange år, husker ikke helt hvor mange. Og noe av det jeg liker er nok den distanse og profesjonalitet jeg liker at du har. Synes det er helt greit at du ikke har dette som et åpent vindu inn i ditt liv. Noe av det som fascinerer meg med din blogg er at vi har ganske ulike liv og til dels ulike interesser. Samtidig så er det mye som er felles og som er interessant å lese. Er ikke alltid like flink til å kommentere lengre, selv om jeg iallfall forsøker å legge inn noen ord til glamorøs fredag. Og så håper jeg du fortsetter på samme måte som før - jeg kommer til å fortsette å henge her, jeg.

Nok en gang, gratulerer med 10 fine år med blogg!

Stor klem fra S

Hermia Says sa...

Hip hip Hurra!!! Stort grattis på denna fantastiska jubileumsdag!Jag har följt Glamorubibliotekaren sedan jag själv började blogga i november 2007, troligen hittade jag hit via Kulturdelen(?)!

Trofast leser sa...

Gratulerer! Jeg tror jeg har fulgt bloggen din siden rett etter at bryllupet deres, sånn ca høsten 2006 tror jeg en venninne introduserte meg til bloggkonseptet ved å vise meg din blogg. Jeg er innom nesten hver dag, men kommenterer nok mindre enn før (selv om jeg aldri har kommentert mye), for som regel kikker jeg innom fra telefonen min og da er det så klønete å kommentere. Men jeg leser alle innlegg og tar med meg mange gode tips og en god del inspirasjon herfra. Mannen min er også godt kjent med bloggen din, jeg viste ham et par Paris-reportasjer før vi dro på vår første tur sammen ditt, og han har søkt opp bla. Göteborg-tips her inne vet jeg. Og kommentert at noe var "Glamourbibliotekar-aktig" (som en hedersbetegnelse), så han har nok lest en god del. Men jeg er helt sikker på at han ikke har kommentert.. Tusen takk for alt du gir oss leserne! Gleder meg til de neste 10 årene :)

Anonym sa...

Gratulerer - og takk for det fine pusterommet fra alt det meningsløse! Hender ikke sjelden at jeg må flykte fra nettavisenes fryktelige overskrifter - og da er dette alltid et godt sted å komme til!

Elin

Seema sa...

Gratulerer med 10 års-jubileet! Jeg har fulgt bloggen din siden rett etter bryllupet vårt våren 2006 da jeg plutselig ble mer interessert i leppestifter og sånt. Jeg fant bloggen din da jeg googlet ett eller annet jeg lurte på relatert til sminke tror jeg. Vi bodde i utlandet, og i starten savnet jeg å ha venninner rundt meg. Derfor ble det litt koselesing på nett. :) Jeg liker fortsatt bloggen din like godt - du sprer gode vibber i verden. :)

Clara A. H. Lunndal sa...

Gratulerer så mye! Har fulgt bloggen siden sikkert 2006/7, og det har alltid vært en hyggelig, morsom og inspirerende opplevelse å stikke innom! Glamorøs fredag er et supert konsept! Skal forsøke å bli flinkere til å legge igjen litt tilbakemeldinger innimellom også. Keep up the good work!

Marta sa...

Gratulera så masse med jubileet! :D Du har den beste bloggen eg veit om, og eg håpar du held fram med å skriva han i mange år til. Du er god!

Anonym sa...

Gratulerer med ti år! Mye av det jeg nettopp liker med bloggen din er det ikke-private, at det ikke er så personfokusert og at du heller ser utover. En av vevens fineste og mest sympatiske blogger!

togpiken sa...

Hurra hurra hurra! Gratulerer så masse! Jeg kom først over bloggen din for noen få år tilbake, men har lest den jevnlig. Det er først siste månedene jeg har kommentert litt i ny og ne - og antall kommentarer er ikke representative for hvor ofte jeg har lest og hatt en hyggelig stund, blitt inspirert, blitt berørt eller har fått noe å tenke over. Tusen takk for det!

Anonym sa...

Gratulerer! Jeg har ikke fulgt bloggen i alle 10 årene, men det begynner å bli en stund. Takk for all inspirasjon og alle tips du har gitt meg i denne tiden!
Keep up the good work:)

Anonym sa...

Kjære deg! Jeg har vært innom bloggen din i mange år, men husker ikke helt hvordan jeg fant den. Tror jeg søkte på bibliotekar og blogg en gang i tiden da jeg satt hjemme og strevde meg gjennom fjernstudiet i bibliotek og informasjonskunnskap. Jeg liker bloggen din fordi du fremhever det som en kan glede seg over i hverdagen til enhver tid. Liker også at du ikke har perfekte "selfies" og alkoholmas. Jeg tenker at vi har en del til felles så som te (bortsett fra at jeg kun drikker english breakfast med melk), reiser (mine byer er London, Wien og New York)og sansen for vakre hager. Parfyme og klassisk musikk derimot, har jeg ikke så mye forstand på! Gratulerer med 10 års jubileum og tusen takk for at du lager denne fine bloggen. Håper du fortsetter i mange år enda.
Klem fra Ingrid

Line sa...

Gratulerer med 10-års dagen til en nydelig og vakker blogg.

Oda sa...

Hjerteligst til lykke med 10 årsjubileumet kjære Glamourbibliotekar!

Eg byrja å lese denne bloggen då eg gjekk på Musikklinja. Det må ha vore rundt 2007 eller 2008. Det var min allerførste blogg som eg byrja å lese og mitt første møte med dette litt merkelege konseptet der ein får ein slags relasjon til eit menneske ein ikkje anar kven er og det ein les om det mennesket sine interesser og liv betyr noko for ein.

Eg syns nok framleis det er litt merkeleg, men kjenner også at denne relasjonen til deg som Glamourbibliotekar har vore viktig for meg og som ei slags virtuell storesøster opp gjennom tida. All den deilige musikken og bøkene du har delt, det å vite at du også hadde nokre år før du valgte utdanningsretning og din fantastiske måte å vise oss av din personlighet og meningar på er noko av det som eg har kunne funne støtte i opp gjennom desse åra. Så hjerteleg takk for din herlege måte å både være autentisk og privat på. Det betyr mykje :-)

Glamourbibliotekaren sa...

S: Tusen takk for fine ord! Glad for at du vil fortsette å henge her. Det er også fint å høre at det blir satt pris på at dette ikke er et "åpent vindu" som du sier, kunne nok aldri ha trivdes med å være en 100% offentlig blogger. Takk igjen!

Hermia: Tusen takk for det, du har jo hengt med virkelig lenge! Jeg er glad for det!

Trofast leser: Herlig å høre at jeg setter spor, også hos mannfolka! "Glamourbibliotekar-aktig" er et flott ord! Det er klønete å kommentere pr telefon, helt enig, det er nok derfor kommentar-mengden har sunket mens lesertallet er like høyt som alltid. Du er ikke alene! Men hjertelig velkommen i kommentarfeltet når du måtte ønske, såklart!

Elin: Sånt blir jeg så glad for å høre! Takk for det!

Seema: Tusen takk! Hyggelig å høre at bloggen var som en slags venninne i utlendighet!

Clara A. H. Lunndal: Ja, bli med på glamorøs fredag, det er så hyggelig å lese alle rapportene! Tusen takk for hyggelig kommentar!

Marta: I will, tusen takk!

Anonym: Tusen takk for fine ord, det er akkurat slike jeg forsøker å leve opp til. Takk!

Togpiken: Hurra og takk, glad for at du liker deg her, og for at du har begynt å kommentere mer!

Anonym: Tusen takk for det! Hyggelig at du leser bloggen, glad for å kunne inspirere!

Ingrid: Selfies garanterer jeg et livstidsfravær av i denne bloggen! Tusen takk for koselig hilsen! Blir alltid så glad over å høre at bloggen har hatt betydning for noen i enkelte strevsomme perioder - som f.eks. et fjernstudie kan være. Takk!

Line: Tusen takk for det! Håper du henger med videre!

Oda: Virtuell storesøster! Gjett om jeg blir fornøyd med å bli kalt det!! Lover å fortsette å være det! Tusen takk for hyggelig hilsen, blir så glad av sånt!


Populære innlegg