torsdag, september 24, 2015

Om interiør - igjen


Interiør er noe dere vil lese mer om, har jeg fått inntrykk av. Det er veldig hyggelig å få komplimenter på hvordan det ser ut hjemme hos oss, noe dere er flinke til å gi. Takk for det! Vi er glade i huset vårt og synes vi har det koselig og lunt, sommerlig om sommeren, vinterlig om vinteren, men endrer såpass lite at det er liksom ikke noe å ha jevnlige oppdateringer om, føler jeg. Vi er minimalt opptatt av trender i interiøret, er ikke interiør-kreative personer som lager nye ting av gamle ting, vi pusser opp bare når det trengs. Vi har ikke økonomi til å endre ting hele tiden heller. Vi er dovendyr på dette området, og synes det er deilig å slippe. (Folk er forskjellige hva dette angår - og takk og pris for det. Dette er ikke ment som retningslinjer for andre, dette er hva som funker for oss. Andre får gjøre som de vil!)

Med andre ord - jeg vet ikke hvor mye interiør-inspirasjon dere får ut av dette innlegget.. 

Men noen punkter kan jeg selvfølgelig komme med her jeg sitter ved spisebordet og ser meg rundt i stua. For å få vår "stil", som jeg ikke aner hva jeg skal kalle fordi den er et sammensurium av livene våre og ting vi har samlet med oss, arvet, og som har affeksjonsverdi, kan jeg tipse om følgende: *Potteplanter. Jeg har hatt potteplanter hele livet. På pikerommet i barndommen, på studenthybelen, i alle leiligheter. I vinduskarmer, på veggen, på bordet, i hyller, på enhver flate som trenger litt grønt og liv. Samme hva - klatreplanter, kaktuser, blomstrende potteplanter - det blir alltid finere i et rom når man har en potteplante eller sju. *Blomster i vaser. Her bruker jeg både et utvidet blomster- og vasebegrep. Det trenger ikke å være duftende liljer i en diger krystallvase, det kan f.eks. være litt blåbærlyng i en gammel fløtemugge. Men plukk inn et eller annet, noe som ser fint ut, og putt det i en vase eller mugge eller et vannglass og sett det på bordet. På bildet: Bittesmå strandnellik i et knøttlite gammelt saltkar.*Stearinlys. Jeg er ikke så glad i lysgrupper på brett og sånt, jeg foretrekker enkeltlys i gamle messingstaker, evt ett telys i en liten telysholder. Men hovedsaken er jo skinnet de gir, ikke hvordan de ser ut i seg selv. *Utnytt effekten av tekstiler. Gardiner. Sofaputer. Vi har tynne flagrende gardiner om sommeren, litt tykkere om høsten og vinteren. Hvite- og rødstripete til jul. Lysegrønne sofaputer om sommeren, røde til jul. Det skal ikke mer til for å gi et lunt inntrykk. Og gulvmatter da. Filleryer! Hjemmevevde kan man finne på loppis (eller kanskje man har en snill mamma som vever!). Og koselige løpere på spisebordet. *Bøker. Ikke rydd bort bøkene. Ha bokhyller man kan gå på oppdagelsesferd i. Bokhyller skaper dessuten en lun stemning, det er noe med fargespillet hulter til bulter.

*Musikk. Ha en platespiller lett tilgjengelig, og i det minste noen yndlingsplater i nærheten (om man ikke har plass til hele samlingen fremme, det har ikke vi heller)

*Affeksjonsverdi. Bruk ting du er glad i istedet for å kjøpe nytt. Arvede ting. Noe fra en reise som vekker minner hver gang du bruker det. En fin brodert pute du husker fra farmors sofa. Og gjerne allsidige ting: En fin mugge kan brukes til vann til middagen, saft under morelltreet om sommeren, som vase året rundt, til varm sjokolade om vinteren. Man trenger ikke mange spesialgreier, vi satser på allsidigheten i de tingene vi  har. 
(Tre måneder igjen!)


Jeg kjenner det har nådd et metningspunkt hva innkjøp angår, vi har alt vi trenger av ting til huset, jeg er svært lite interessert i å gå i interiørbutikker og se på nye ting. For miljøets del og for min egen økonomis del er dette en klar fordel (og bruktbutikker kommer jeg aldri til å slutte å gå i, bare så det er sagt!). Det er fint med inspirasjon om man føler at man trenger en forandring i hjemmet sitt, men vær bevisst på at det kan skapes veldig mange unødvendige behov når man ser seg omkring i blogger, blader, butikker. Jeg vet mange blir stresset og kjenner på presset. Jeg kan gjerne være et levende vandrende eksempel på at ikke alle pusser opp hele tiden. Men jeg liker absolutt - og det er viktig for meg - å ha det koselig omkring meg, sånn noenlunde ryddig, og pynte med blomster og markere årstidene litt. Uansett, dette er kun en liten rapport om hvordan vi har det hjemme. Og kanskje som en liten heads up til de som lar seg stresse av at "alle andre" har det så perfekt: De færreste har det perfekt! Hvilket minner meg om et lignende innlegg jeg skrev i fjor, her kan dere få en liten reprise!

Og her er rundturen i hjemmet vårt som jeg la ut tidligere i år:


Steng ei dør og fyll den med bøker.

Ha en fin torsdag, alle sammen!
18 kommentarer:

Elisabeth sa...

Så fint! Fine punkter, gode ideer, synes det var masse inspirasjon å hente her jeg :-) Liker godt tanken din om å ikke kjøpe nytt hele tiden.

Anonym sa...

Interessant, det handler jo faktisk en del om penger altså. Bra du setter fokus på det. Jeg har begynt å studere igjen, jobber derfor deltid, og har slett ikke råd til å kjøpe alt som bladene mener jeg bør kjøpe. Det vil si, jeg føler ikke noe særlig på presset egentlig. Men viktig å snakke om synes jeg!

Anonym sa...

Veldig gode tips, vi har akkurat kjøpt ett gammelt hus og er så i tvil om vi skal modernisere alt eller bevare noe av det gamle, som faktisk er helt brukbart og i god stand. Tar med meg dette på veien. Takk for en inspirerende blogg, kommenterer ikke ofte men leser hver dag :-) Hilsen Østerdøl

Ingvild sa...

Herlig innlegg :-) Inspirerende også. Er så imponert over potteplantene dine, hos meg visner det meste gitt..

Stine Arkeologine sa...

Det er det beste, enkleste og mest befriende jeg har lest om interiør på en blogg noen gang! :-) Så lett er det faktisk å få det hjemmekoselig og fint (og så får man en stil som varer, som aldri blir umoderne som eldstemann så fint sier om huset vårt. Godt og fredelig å bo i, og bra for miljøet!).

Glamourbibliotekaren sa...

Elisabeth: Glad du fant inspirasjon! :)

Anonym: Absolutt viktig å snakke om - vi har sannsynligvis større forbruk enn noensinne her i landet, så vi bør få bruk-og-kast-tendensene til å snu. Heller bruk og bruk! :)

Østerdøl: Takk for kommentar! :) Lykke til med huset!

Ingvild: Gi ikke opp! Det finnes mange gode råd å hente på nettet og i bøker! :)

Stine Arkeologine: Så hyggelig å høre, takk for det! Sønnen din har jo et poeng, aldri umoderne :D Og sannsynligvis aldri direkte trendy heller, men who cares :)

Ida Mari sa...

Tusen takk for et kjempefint og inspirerende innlegg :) Ikke bare var det hyggelig å se punktvis hva dere gjør for å få det koselig hjemme, men det var et par gode ord vertfall jeg blir å ta med meg videre i livet - når jeg leser blogger, går i butikker ol. :) Du har helt rett! Man blir påvirket av å se at andre fornyer/pusser opp og stadig kjøper seg nytt interiør. Dette kan være direkte slitsomt... Og det ER viktig å bruke tingene dine som du er glad i, selv om det kanskje ikke er "på moten" akkurat nå :) Der er dere utrolig flinke!

Dahlia sa...

Jeg blir glad av å lese innlegget ditt. En god motvekt mot alt hysteri vi omgir oss med nå for tiden i Norge. Vi bor i gammelt hus, og skal skifte vårt eldgamle kjøkken som rett og slett er utslitt. Kjenner jeg grugleder meg, man må ha beina godt plantet på bakken for å stå i mot når pengegaloppen setter i gang!

Glamourbibliotekaren sa...

Ida Mari: Så hyggelig at du ble inspirert! Takk for fine ord :)

Dahlia: Lykke til med kjøkkenoppussing! Noe som holder i mange år bør jo være målet. Takk for hyggelig kommentar! :)

Solveig sa...

Tusen takk for gode tips og god inspirasjon. Jeg har alltid syntes at det ser så koselig ut hjemme hos deg. Morsomt å få noen konkrete tips.

Anonym sa...

Jeg blir veldig lei meg når jeg leser dette. Det minner så mye om huset vårt. 1950-tall. Med en salig blanding av møbler fra 1930 og Ivar-hyller. Barnas kunstverk, familiebilder, oldemors duker. Livet vårt de siste drøyt 20 årene. Nå skal det selges. Jeg vrir hjernen min; hvordan skaffe 4 millioner? Det er bare et hus sier folk rundt meg. Men for meg er det livet vårt! Kos deg i huset ditt! Tenk at alt er varig (selv om det ikke alltid er det...)!

Glamourbibliotekaren sa...

Solveig: Takk for det, bra du blir inspirert!

Anonym: Så trist å høre. Klart det er mer enn et hus.. Ønsker deg all lykke!!

Elin sa...

Så innmari fint å lese. Jeg er blandt de som lar meg stresse av at alle har det så fint, så gjennomført og ryddig, så minimalistisk, og stilig rett og slett. men jeg føler ikke at det er helt meg. Dette innlegget var en bra motvekt til alt dette styret hvor man føler at hjemmet sitt sier hvem man er på samme måte som klær og utseende skal gjøre det. Jeg har ikke tid til å henge med på alt sånt. Jeg vil heller kose meg og være tilfreds liksom. Takk for inspirasjon til nettopp det.!

Lektor Tørrdal sa...

Det er så koselig å lese om ditt interiør. Det er så utrolig sjarmerende å se at noen senker skuldrene når det gjelder oppussing og galopperende forbruk i samfunnet. Må alt være så sinnsykt hip, kult og trendy hele tiden?
Gikk akkurat og fant frem to messingstaker jeg har fått av mamma. Så fikk jeg det fint og hun blir glad over at jeg bruker tingene hun har gitt meg.

Anonym sa...

Men hva med vi som elsker interiør, elsker og forandre, elsker å la oss inspirere av interiør blader og blogger..

Glamourbibliotekaren sa...

Elin: Takk for hyggelig kommentar!

Lektor Tørrdal: Bare vent, snart er gamlis-trenden over oss igjen, og jeg er megatrendy! hehe. Takk for hyggelige ord!

Anonym: Fortsett med det! For all del! Jeg presenterer kun min egen personlige greie her, dette er ikke noe regelverk :)

Lektor Tørrdal sa...

Kjuære Glamourbibliotekar
Jeg omfavner min indre gamlis: lager plommekompott, elsker skikkelig utrendy konditorier og melder meg på yogakurs på eldre senter (jeg så ikke hvor det var før jeg var påmeldt. Det er bare å kaste seg med ;-)

Glamourbibliotekaren sa...

Haha, lykke til med yogakurs!

Populære innlegg