onsdag, juli 06, 2016

Kva las du no? - summer edition


Ja, nå er jeg spent på hvordan det går med leseplanene deres for sommeren! Tipper en god del av dere er godt i gang med både ferie og lesing, men jeg håper også at de arbeidende blant oss har tid til å fordype seg i litteraturen! Uansett er det på tide å avlegge rapport her, som vi alltid gjør om sommeren. (Og ellers i året, haha!)

Jeg er snart ferdig med første bind av "Längtans blåa blomma" av Alice Lyttkens, en svensk serie skrevet på 1940-tallet med handling fra omkring Napoleonskrigene, eller Jane Austen-æraen om man vil. Tidlig 1800-tall. Begynte naturligvis på den da vi ferierte i Sverige i forrige uke. Dessuten leser jeg Göran Tunströms "Berømte menn som har vært i Sunne". Foran meg her ligger det en bunke bøker jeg har tenkt å lese i sommer, mer om det senere! Det pleier som regel å bli en hel del, og ikke alltid de jeg hadde tenkt på forhånd. Men Heidi Furres "Ungdomsskulen" og Solums "En sommer med Proust" er så absolutt blant dem, det kan jeg røpe. Til høsten skal jeg jo som vanlig lese et bind av "På sporet av den tapte tid", det blir vel nummer seks eller sju, så det er moro å lese noe om han også. 

Få høre hva dere stikker nesa deres i for tiden! Alle som vil kan rapportere her, alle er velkomne! Det er veldig hyggelig når mange vil delta, for jeg vet at dette blir et kommentarfelt fullt av inspirasjon - og med boktips på tvers av bestselgerlister, det er bra! Nytt og gammelt om hverandre. Sånn skal det være. Ekte bibliotekarånd! Velkommen med din leserapport!

Mvh
Glamourbibliotekaren. 

34 kommentarer:

Josefine sa...

Sommerlesingen er i gang, og det er utrolig fint etter et masterår. Jeg har nettopp lest ut Ungdomsskolen av Heidi Furre, som jeg vil anbefale på det varmeste. Nå leser jeg The Perks of Being a Wallflower, og Bjørneboes Uten en tråd litt om hverandre. Sense and Senseability er neste på lista!

Kristina sa...

Jeg leser nå (blant annet) Tove Jansson - Sommarboken. Jeg har den originale utgivelsen på svensk som tilhørte min avdøde bestemor (fra Finland). Hun har forøvrig alle de originale Mummibøkene på svensk, jeg tenker å ta meg god tid og kose meg med alle sammen! På lydbok hører jeg Brothers Karamazov av Dostojevski - koser meg, men trenger å ta det i små doser.

namnam sa...

Lesesommeren er ikke helt i gang ennå, men snart, snart! For øyeblikket leser jeg noveller i samling av Ingvild Rishøi - fantastisk bra. På vent har jeg Go set a watchman av Harper Lee, Tove Janssons Sommerboka og Heidi Furres Ungdomsskulen, de to sistnevnte begge nevnt over her.

Kjersti sa...

Alltid fint å utveksle lesetips! Jeg har også bunkevis liggende som jeg gleder meg til å lese. Og bunken(e) bare vokser og vokser fordi jeg stadig kommer over bøker jeg enten vil låne eller kjøpe, fordi jeg synes at jeg bare må og vil lese dem.

For tida er det spesielt tre bøker jeg leser (samtidig som jeg nå og da er innom sekvenser av andre bøker) og det er Forbrytelse og straff av Dostojevskij (den er jo så lang! Og litt langdryg også, for så vidt, men jeg skal lese den ferdig!), Alltid på en søndag av Edward Kelsey Moore (om voksne venninner i sørstatene) og Estremismens kjennetegn - ansvar og motsvar av Lars Gule (lettlest drøfting om hva ekstremisme er og hvordan vi alle kan og bør ta medansvar for å komme med motargumenter).

Elida Stangeland sa...

Eg høyrer Agatha Christie på lydbok - og det er ein fryd med gode innlesere på engelsk. Elles har eg ei bunke med nye romaner som kan bli nominert til Man Booker Prize, også tar eg det litt på gefühlen.

Stine Arkeologine sa...

Jeg har nylig lest ut Charlotte Brontes "Villette" som jeg begynte på for et par år siden men ikke ble ferdig med da. For et mirakel av en bok! Stor, stor beundring for den lille, store personen Charlotte Bronte som kunne skrive dette. Det er en kompleks (langt mer enn Jane Eyre), mange lag dyp og litt mørk tekst, men også overraskende morsom og slagferdig! En litterær knockout, rett og slett, noe av det aller beste jeg har lest. Kjenner jeg trenger litt pusterom etterpå, så nå har jeg begynt på noe helt annet - Grantchestermysteriene av James Runcie, bind 1 - som kanskje kan karakteriseres som en form for angloeskapisme ispedd tweedkledde mord, jazzreferanser, historiske miljø og moralske dilemmaer? Fin sommerlesing!

Ida sa...

Akkurat nå leser jeg Ikke bare appelsiner av Jeanette Winterson, har ikke kommet så langt enda, men so far so good! Ellers tenker jeg å få lest Wuthering Heights av Emily Brontë, The Shining av Stephen King, Begravelsesriter av Hannah Kent og Min mor sier av Stine Pilgaard. De tre siste har jeg lånt på biblioteket, så de blir nok lest, mens Wuthering Heights står i bokhylla så vi får se om den blir prioritert. Har lest den før, så tar det litt som det kommer. Dukker jo alltid opp nye bøker man vil lese.

Lynetmor sa...

Nå har jeg akkurat lest ferdig "I sirkel under solen " av Paula McLain, en veldig fin bok om Beryl Markham sitt liv i Kenya og hennes bekjentskap med Karen Blixen. Nå leser jeg "Fie faller" av Theres Aasvik og "En liste for livet" av Lori Spielman. Ellers står Selma Lagerlöf på lista, men vet ikke hvilken bok. Noen du kan anbefale?

Beady sa...

Jeg leser Galvin Extences "The Universe versus Alex Woods". Den inneholder mye Kurt Vonnegut og klassisk musikk, begge deler får meg til å tenke på denne bloggen.

Før den har jeg gått fra Carsten Jensens "Den første sten" - spennende, velskrevet, men grusom virkelighet fra krig i Afganistan. Over til søtt og velskrevet om ung kjærlighet fra Stephanie Perkins og rare, søte IO Voldens "Det som teller". Min Kindle er fylt opp med like variert innhold for resten av sommeren. Jeg tror kanskje The Nightingale blir neste.

Marsvinet sa...

Takk for flotte tips, nå og tidligere. Har akkurat lagt fra meg "Simon og eiketrærne" av Marianne Fredriksson. Den var så god at jeg måtte bryte med noe helt annet, og satte derfor i gang med "The girl on the train" av Paula Hawkins. Fengende er den i hvert fall. Videre gleder jeg meg til å gjenoppleve bøkene om Aurora av Anne-Cath Vestly med barna i sommer.

Anonym sa...

Takket være Kindle har jeg begynt å lese igjen, sånn som jeg gjorde før med mange ulike parallelle leseprosjekter. (Ja, norske ebok-forretninger selger norske bøker til Kindle, så det er sagt)
Akkurat nå
Bokserien om finnskogfolket av Britt Karin Larsen - historien gjentar seg om vår behandling av utenforstående
Stå imot - Si nei til selvutviklingen av Svend Brinkmann - en bok som hyller det å stå stille og finne svar på de store spørsmål utenfor deg selv. Hvordan skal du utføre din plikt som menneske og dermed finne roen og aksept for det som skjer deg her i livet? Brinkmann mener det akselerende forbrukersamfunnet har lokket oss inn i en ond sirkel av å granske vårt indre og der er det begrenset med informasjon og hent). Anbefales for dem som spør seg om nok et yoga eller mindfullnesskurs vil føre dem noen vei (hvis der er hensikten)
Stillstand - tekster av Agnes Ravatn. Herregud så vittig om både cafebesøk og forelesninger på Blindern (og alt imellom)
Min kamp 5. Må leses hvis du er født på 60 eller 70-tallet, og i alle fall om du noen gang har følt deg utilstrekkelig i enten relasjoner eller situasjoner hvor det skal presteres.
fotnote: Brinkmann rådgir oss alle til å lese romaner istedet for selvhjelpsbøker. (Her opptrer Glamourbibliotekkaren som en misjonær av denne troen, haha) Nettopp for å skjønne at du er ikke unik - alle har det helt jævlig innimellom og her er det mye å lære av å sette oss inn i de ulike sidene av hvordan andre tenker og handler. Noen ganger er jo kriser og problemer nettopp det. Og det er ikke sikkert det blir bedre.
Men man kan jo håpe på at det blir en solfylt juni og at badetemperaturen holder seg langt uti august.
God lesesommer fra frøken ferskente

Marta sa...

Eg reiser på interrail om nokre dagar berre (aaah, spanande, litt smånervøs, reiser åleine, nokre tips, folkens?), så då er lesinga planlagt ut i frå pocket-bøker som kan leggjast att og bytast ut på dei ulike hostella og ungdomsherberga eg skal bu på. Slik sett veit eg eigentleg ikkje kva eg kjem til å lesa, men frå Noreg tek eg med meg Fugletribunalet (Ravatn), og eitt par til eg ikkje har bestemt meg for. Den tredje til Ferrante skal få liggja heime og venta, den vert for tung i sekken. Elles har eg vore litt sjuk i det siste, så då har det gått i lette barndomsminne i form av Frøken detektiv-bøker. God lesesommar, alle!

Anna sa...

Endelig en sommer hvor jeg får lest litt. Jeg hører Arven av Katherine Webb på lydbok. Tenkte den var sånn passe, men er positivt overrasket. På nattbordet har jeg Bienes Historie og vi leser Charlie og sjokoladefabrikken for 6-åringen, for 3. gang. Roald Dahl altså!

glow sa...

Hei! Jeg har nettopp begynt på My Brilliante Friend - Elena Ferrante. Foreløpig lever den opp til hypen, men har bare lest de første 100 sidene. Neste bok tror jeg blir én av Tove Jansson sine, men vet ikke hvilken enda. Forslag tas gjerne imot ;)

Hurra for sommerferie :D

Anonym sa...

Endelig har også jeg lest Svøm med dem som drukner. Det må være noe jeg ikke skjønte, for jeg greide aldri å bli fenget og lurte egentlig bare på hva forfatteren ønsket og hang meg opp i detaljer som ikke kunne stemme (som jeg glatt hadde oversett hadde jeg likt boken).

Nå leser jeg Berlin av Torgrim Eggen, som jeg anbefaler.

Ferierer i Portland Oregon, og for alle leseglade er en tur innom Powell's her et must!! Et helt kvartal over flere etasjer med både brukte og nye bøker! De har faktisk noen hyller med bøker på norsk også. Problemet er å begrense seg! Dermed venter diverse bøker jeg aldri har hørt om, men som så tiltalende ut eller ble anbefalt av betjeningen. Oversikt over disse på neste Kva las du no.

God lesesommer til alle!

-lutt

Elisabeth sa...

Jeg har tre bøker jeg hr tenkt å kose meg med fremover. Den ene er en novellesamling av Alice Munro som jeg ikke har lest ('En ungdomsvenninne'), den andre er 'Historien om Ibsen og Munch av Torstein Velsand (lånt på biblioteket, som er byens fineste bygg, tror jeg), og den tredje er en førsteutgave jeg fikk i posten for et par dager siden: 'Og langsomt kom lyset' av Kåre Espolin Johnson og Arthur Arntzen. Det er ei av de aller, aller fineste bøkene jeg har vært borti, og jeg har et veldig sterkt forhold til den. Nå har jeg endelig min egen, og jeg sparer den slik at jeg bare leser et stykke per dag, maks. Og gråter, eller ler, eller blir beveget på andre måter.

For noen uker siden leste jeg dessuten 'Pappaen og havet' av Tove Jansson, om da mummipappa tok med seg familien til et fyr på ei øy uti havet. Det passet så fint, siden jeg var på Skomvær akkurat da. Nydelig bok!

Jorunn sa...

Jeg leser Alt inkludert av Marit Eikemo og Bungalow av Inghill Johansen. Anbefales begge to! De neste bøkene i bunken er Om igjen av Monica Isakstuen og Håpet og festen av Kjersti Rorgemoen.

Julia sa...

Sukk. Tipper det blir en rimelig tørr lesesommer på denne frøkna (host, host, PhD, host, host, fotball-EM og sommer-OL), men her er inventaret fra forskerspirens bokhylle: (uåpnet enn så lenge:) The Little Friend, Donna Tartt; Egenmäktigt forfärande, Lena Anderson. Holder fortsatt på med fjorårets "Americanah" (bra, men fenget meg ikke), og har North and South (Elisabeth Gaskell; liker den, likte også tv-serien, men sier meg nok rett i kritikerne som sier at hun "ikke er en Austen", dessverre), og All Souls av Javier Maras (fyttikatta for en bra bok, Oxfordromanen over dem alle!). Bra saker, men det går treigt nå om dagen. Ellers anbefalte jeg en venn å lese Philipp Pullmans His Dark Materials, alltid kos, og vil virkelig tipse alle om Station Eleven av Emily St John Mandel, fjorårets desidert beste leseopplevelse.

Eirin sa...

Så langt i ferien har jeg lest Ungdomsskulen av Heidi Furre, Løvekvinnen av Erik Fosnes Hansen og En rekke avbrutte forsøk av Selma Lønning Aarø. De likte jeg alle godt, lo spesielt mye av den siste. Nå har jeg fortsettet med Fosnes Hansen sin Salme ved reisens slutt og jeg leser Ambjørnsen sin Natten drømmer om dagen. Ellers er jeg også blitt med i "enslagsbokklubb" og der skal vi lese Min mor sier av Stine Pilgaard. Deilig med ferie!

Oda sa...

Akkurat no les eg Krigen har intet kvinnelig ansikt av Svetlana Aleksijevitsj. Den er ei av dei mest brutale bøkene eg har lest, mest av alt fordi den skildrar krig frå eit veldig sanseleg og kjenslemessig perspektiv. Kan absolutt anbefalast.

Eg har også lese den hit-boka Mi briljante venninde. Mest fordi eg likte tittelen så godt og omslaget på den. Det var fin nok, men eg trur ikkje eg les resten av kvartetten.
Planar vidare er å lese diktsamlinga The Waste Land av T.S Elliot, lese Mrs. Dalloway på ein dag og nokre Penguin Classics eg kjøpte på tilbud for litt sidan (Letters to a Young Poet av Rilke, Come Close av Sappho og The Figure in the Carpet av Henry James). Jo, så håpar eg også å få lest M Train av Patti Smith.

Maren sa...

Jeg har akkurat lest ut en fin novellesamling av Tsjekhov. I morgen skal jeg begynne på noe nytt, men har ikke helt bestemt meg for hva enda. Om to dager begynner ferien, og jeg har mange mange bøker på vent. Hurra!

petit sa...

Denne gangen er det flere krimbøker som venter. Det ligger også andre rundt om som venter på å bli lest og som jeg ser frem til, men tempoet er litt for lavt enn så lenge.
Impulsivt fra biblioteket tok jeg med meg en ny forfatter: Trudi Canavan - Magicians Guild, ble nysgjerrig på denne. Ellers ville jeg lese mer av Anne Holt og leser Det som er mitt. Fra biblioteket venter også: Alice Hoffman - Duevokterne og Tor Åge Bringsvær - London; siden det blir en tur dit til høsten. God lesesommer! :)

Anonym sa...

Sommertid, lesetid! Som flere andre har jeg lest både Ferrante og Sommerboken av Jansson så langt i sommer - deilig sommerlektyre, begge to. Nå holder jeg på med Isslottet av Vesaas, som gjorde et uutslettelig inntrykk på meg da jeg leste den på videregående, men som jeg ikke har åpnet siden. Den er like sterk og nydelig nå.

Anonym sa...

Havboka av Morten Strøksnes. Den er veldig god!

Inger Marie sa...

Ung, aserbadjansk forfatterinne som skriver på tysk, Olga Grjasnowa. Holder akkurat på med hennes andre bok, Die juristische unschärfe einer Ehe. Hun finns visst ikke på norsk enda, men både svensk og dansk. Anbefales på det varmeste, også hennes første, Der Russe ist einer der Birken liebt.Takk ellers for mange bra lesetips! Spesielt norske forfattere er morsomt å bli oppdatert på for en norsk i eksil. Fortsatt god lesesommer til dere alle. (Og været på Østerlen passer best til å sitte inne og lede akkuratnå... ;)
Inger Marie

Inger Marie sa...

Lese...

Glamourlektoren sa...

Leser Marguerite Duras´"Sommeren 80", fått av venninne i sommergave - vi har begge gode minner fra denne sommeren. Boken har tekster Duras skrev nettopp sommeren 1980 i avisen Libération - spaltetekster i grenselandet journalistikk og poesi - jeg er veldig glad i denne typen skildringer. Handler om alt fra verdensbegivenheter til de helt nære ting. Liten, nydelig hardcoverbok utgitt på norsk på Heinesen forlag i år. Jeg ble veldig glad for denne gaven - den var valgt med omhu, og den er vakker og sommerlig i uttrykket, liten og nett og fin å ha i veska.

Jeg leser alltid flere bøker parallelt, og har også Knausgårds siste med på ferie, og ikke minst blir denne sommeren en sommer med Proust, så jeg har skaffet meg den kompanjongen jeg også, i et stort leseprosjekt som går over år..

Kristin sa...

Sommer og chic-lit, det bare hører sammen.. :)
Leser nå Ektemannens hemmelighet av Liane Moriarty. Leste nettopp Villa Magdalena av Santa Montefiore (Den ble litt too much, litt for svulstig) og God natt June av Sarah Jio (litt skuffet av litt for cheesy slutt, men resten er bra).
I bokhaugen for resten av sommeren er følgende:
Jenta på klippen av Lucinda Riley
Morgengry av Sarah Jio
Sommerfugløya av Carina Bomann
En himmmel av brev av Alyson Richman

..og når det lir mot høst - Svik 1938 av Kjell Westö.

Dahlia sa...

Boka med sommerens heftigste tittel, kanskje? Be My Baby. How I Survived Mascara, Miniskirts, and Madness or My Life as a Fabolous Ronette av Ronnie Spector leser jeg på ferie. Ikke kommet så langt ennå, men jeg skjønner jo at ekteskapet med Phil Spector ikke bare blir moro.

På flyplassen tok jeg også med meg Judith Hermanns nye novellesamling. Den første novella var veldig bra, så jeg gleder meg til resten.

Lynetmor: hvis det er første gang, ville jeg valgt Keiseren av Portugalien. Ellers er jeg veldig fan av hennes kanskje mest kjente bok, Gøsta Berlings saga. Selma Lagerløf er stor! (og jeg finner ikke o med tødler på tastaturet ...)

Agnethe sa...

"Sunset park" av Paul Auster. En ny forfatterfavoritt, ser det ut til!

Anonym sa...

Magicians' Guild bøkene er veldig bra, petit, gled deg! Skal lese fjerde og siste Ferrante-bok i sommer og Min Kamp 5. Har lest om Romerrikets historie, SPQR av Mary Beard, veldig bra. Ellers planlegger jeg å lese Villette av Bronte og Women in Love av D H Lawrence.

Glamourbibliotekaren sa...

Takk for alle rapporter! Så mye spennende dere leser!

Lynetmor: Kejsarn av Portugallien, absolutt! Og Jerusalem. Og noen av de andre värmländska historiene hennes, jeg fant en novellesamling på biblioteket som var veldig fin. Nils Holgersson også! Den har jeg tenkt å lese senere i sommer. Og til høsten skal jeg lese Höst.

Anonym sa...

I fjor sommer leste jeg svøm med dem som drukner,- en fantastisk bok! Denne sommeren leser jeg så langt jeg kommer i Napolikvartetten,- så flott om venninneforhold, historisk og sosial utvikling i Italia de siste tiårene. Elena Ferrante(pseudonym) har en god fortellerstemme, og her er man i Italia; Camarroens oppblomstring, klasseskillet, personlighetene i et hjørne av utkanten av Napoli og hvordan de strever med fortid, nåtid og framtid, kvinnenes kamp for å vinne fram, hensynet til hva andre tror og mener.

Maje sa...

Har nettopp fullført Marian Keyes` lille "Mammy Walsh`s A-Z of the Walsh family" (veldig morsom liten sak), "The missing manuscript of Jane Austen" (fanfiction) og holder nå på med Arto Paasilinnas "Herre min hatt" - bare for å nevne noe. Jeg har tenkt å prøve meg på en av Hazel Gaynor også. Ellers har jeg en Modiano ("Ungdomstid") som er blitt stående på ventehylla lenge. Den skal snart frem.

Populære innlegg