torsdag, august 04, 2016

Kjøp ikke Dondi : Interiør med figurer / Cora Sandel. - Oslo : Gyldendal, 1958. - 224 s.


Cora Sandel er en av de forfatterne som med årene har blitt fast sommerlesning for meg. "Kjøp ikke Dondi" er hennes siste roman, det sies at hun anså den som sin beste, og den er ganske intens. Hele romanen er egentlig en dialog med varierende deltagere, egentlig mer et skuespill enn en roman. Den har blitt dramatisert av bl.a. Radioteatret. Vi kommer midt inn i et slags ulmende begynnerstadium av et oppgjør, uten introduksjon, og får vite litt etter litt hva som er på ferde - og hva som har ledet opp til det. Forhistorie avsløres nå og da, gir alt litt mer mening, og bitterhet og fordommer blir sterkere og sterkere blant hovedpersonene. Det hele rulles omsider opp og ender i en ganske dramatisk scene, der Dondi, personen som er blitt baksnakket og klaget på av de andre gjennom hele romanen, dukker opp og forsvarer seg.  

Dette er en klassisk historie der det usagte har minst like stor betydning som det sagte. Kort fortalt: Cora Sandel goes Henrik Ibsen!

Flere bøker av Cora Sandel: 
2 kommentarer:

Glamourlektoren sa...

Takk for lesetips! Har en loppisversjon i bokhylla av denne boken -den eneste jeg ikke har lest av denne forfatteren. Cora Sandel er en helt fantastisk forfatter, og nylig leste jeg Alberte og Jacob om igjen - den er helt strålende, og jeg er i gang med nr to i Alberte-trilogien, Alberte og friheten. Person- og miljøskildringer til terningkast seks! Man føler det helt fysisk mens man sitter og leser.

Glamourbibliotekaren sa...

Ja, helt klart! Jeg lå på stranda i knallvarmen sommeren 2014 og frøs med Alberte.

Populære innlegg